Torres premia la lluita contra el canvi climàtic

El Celler Torres premia la lluita contra el canvi climàtic en la segona edició dels Premis Torres & Earth. Els proveïdors Josep Maria Grimau, Verallia Iberia i Nadal Forwarding reben els reconeixements del Celler Torres per les seves reduccions d'emissions de CO2. El Celler inaugura dos nous guardons per premiar l'ús d'energies renovable si la conscienciació sobre el canvi climàtic, que han atorgat a l'illa El Hierro i a l'escriptora Eulàlia Solé.

[foto] 

El Celler Torres celebra el lliurament de la segona edició dels premis Torres & Earth en un acte a l’hotel Condes de Barcelona. Enguany hi ha dos Nous guardons, destinats a una persona que treballi per a la sensibilització i conscienciació de la població en el canvi climàtic, i un territori que de manera autònoma aporti per un model d’energia renovable. L’acte va ser presentar per Josep Lluís Gallego, divulgador ambiental i escriptor, que va fer preguntes als guardonats sobre la seva tasca. “El paper dels proveïdors representa pràcticament el 80% de la petjada de CO2 que produeix el celler”, va explicar Gallego.

L’objectiu del celler Torres és reduir des del 2008 al 2020 les emissions de CO2 en un 30% per cada ampolla de vi. Miguel Torres, president del celler Torres va explicar que els premis pretenen ser un estímul “per intentar influenciar altres empreses i conscienciar la gent de la urgència de la situació”.

Torres va anunciar que “a part d’integrar les energies renovables en tots els processos, intentem reduir les emissions que produïdes per la fermentació del vi”. Des de l’octubre treballen amb diferents experts per estudiar alternatives sostenibles per reutilitzar el CO2 que es produeix de manera natural durant la fermentació del raïm. D’aquest CO2, una gran part s’escapa a l’atmosfera i, per tant, contribueixen a augmentar l’escalfament global. 

Han fet proves amb algues i aigües residuals per captar el CO2, han construït petits hivernacles per experimentar sobre el creixement de les plantes abonades amb CO2, amb resultats positius. Així mateix, han reconvertit els gasos per produir metà i reintroduir-lo al cicle de producció, o fer-lo servir per produir carbonats orgànic i inorgànics, per obtenir solvents o productes de neteja, respectivament. “No serà un canvi d’avui per demà, però confiem en reduir les emissions de CO2 a 0 redirigint el gas, en 10 anys”, va anunciar Torres.
 
[foto] 

Indrets autosuficients amb energia renovable
L’lla d’El Hierro va guanyar el guardó al territori que s’ha singularitzat en l’impuls i la implantació de les energies renovables. L’illa d’El Hierro produeix la seva pròpia energia a partir de la Central Hidra eòlica de Gorona del Viento. La central va entrar en funcionament a mitjan 2015 i és l’eix principal del Pla de Desenvolupament Sostenible de l’illa. “Més del 70% de l’energia local prové de la central hidro-eòlica i, pagats els prèstecs, comença a donar també beneficis. Aquests beneficis els volem destinar a la implementació del vehicle elèctric”, va declarar Juan Pedro Sánchez,  vicepresident del Cabildo.

La veu de la consciència 
Eulàlia Solé va rebre el guardó especial per la seva tasca en conscienciació sobre el canvi climàtic. Solé és sociòloga i escriptora, i col·laboradora en diversos mitjans com La Vanguardia. Els seus articles, critiquen sense pèls a la llengua la passivitat del govern davant les polítiques mediambientals i el bloqueig de les renovables. “Només cal comparar les xifres. A Noruega més del 30% dels vehicles ja són elèctrics. A Espanya només representen un 0,03% del parc automobilístic”, va argumentar Solé.

Empreses implicades en la lluita contra el canvi climàti
El primer premi  als proveïdors va ser per Josep Mª Grimau Galimany, viticultor del Penedès, que ha reduït un 20% les emissions de CO2 per hectàrea de vinya, en tan sols un any. En segon lloc, Verallia Iberia va rebre el premi per reduir el 18% de l’emissió de CO2 per ampolla de vidre. De fet, una gran part de la petjada ecològica que genera el sector es troba en l’envàs. “Es pot reduir el pes de l’envàs mantenint les mateixes funcionalitats, va exposar Paulo Pinto, director general de l’empresa. “També hem apropat els punts de distribució i de venda, per minimitzar les emissions del transport”, va afegir.

Finalment, el tercer premi va ser per l’empresa de serveis logístics Nadal Forwarding SLU, per haver electrificat gairebé el 100% del seu transport. Del 2016 al 2017 van reduir un 27% les emissions de CO2 que produïa l’empresa. El total de les carretes són elèctriques, i la flota de vehicles també és elèctrica o híbrida, i els camions de transport més pesat són de gas natural liquat. “Quan analitzes totes les parts dels processos de l’empresa veus que pots fer-hi molt, pel medi ambient. Encara queda molt camí, però estem anant en la bona direcció”, va declarar Jaume Altisent CEO de l’empresa.

 

 

Comparteix-me:

La Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida arriba a la 70a edició amb gairebé 300 expositors

La 70a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida arrenca aquest dijous 26 de setembre amb 291 expositors i més de 50 activitats paral·leles, entre les que destaca. La Fira,...

S’aprova una actualització del Pla Nacional Integrat d’Energía i Clima 2023-2030

El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat l’actualització del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) pel periode 2023-2030, que aspira a millorar l’autonomia estratègica de l’Estat rebaixant la...

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...