La dessalinitzadora del Llobregat acollirà una planta pilot que farà més eficient i sostenible la producció d’aigua

La dessalinitzadora del Llobregat acollirà, entre 2015 i 2016, una planta pilot que permetrà utilitzar la tecnologia de dessalinització Nawades, que farà possible obtenir processos de dessalinització, mitjançant osmosi inversa, més eficients pel que fa al consum d'energia i manteniment. Aquesta nova tecnologia permetrà reduir en un 20% el consum d'energia i allargar la vida útil dels filtres emprats en el procés.

L’assaig, que comptarà amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua i d’ATLL Concessionària de la Generalitat S.A., suposarà la primera prova del prototip de la tecnologia Nawades, projecte europeu que investiga sobre la millora de l’eficiència en els processos de dessalinització.

Aquesta iniciativa està executada per un consorci d’onze membres de sis països diferents, entre ells tres organitzacions catalanes que són el centre tecnològic Leitat, l’empresa Hidroquimia i la consultora Knowledge Innovation Market (KIM).

Es calcula que amb l’aplicació d’aquesta tecnologia s’aconseguirà reduir un 20% el cost de producció de l’aigua dessalinitzada i allargar la vida útil del filtre de, com a mínim, 8 anys. També es millorarà l’eficiència en el procés d’osmosi inversa mitjançant la utilització d’una membrana de noves característiques.

A nivell mediambiental, el projecte Nawades permetrà fer una gestió més flexible i integrada dels recursos hídrics, reduint la pressió sobre les fonts d’abastament tradicionals com les aigües superficials o subterrànies, i disminuint també l’impacte ambiental dels processos de dessalinització.

El consorci del projecte ha visitat aquest matí les instal·lacions de la dessalinitzadora del Llobregat. El projecte finalitzarà el 2016 i comptarà amb una dotació de 4,5 milions d’euros.

Per a més informació del projecte us podeu adreçar al següent enllaç: https://nawades.eu/

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...