La jornada, celebrada aquest divendres 8 de febrer, ha tingut dues vessants: la lectiva, que s’ha concretat en ponències, tallers i sessions protagonitzades per persones expertes i adreçades a l’aprofundiment tècnic i sociològic dels diversos aspectes de mobilitat, sostenibilitat i accessibilitat; i la vessant.més relacional, d’oferir espais de trobada i diàleg entre els electes presents. Així, tècnics, acadèmics, alcaldes i alcaldesses, tant de pobles petits com de grans capitals han compartit amb els assistents les seves millors pràctiques, coneixements i recomanacions.
La Convenció d’Alcaldes ha servit com a arrencada de la I Fira de la Mobilitat Sostenible de Catalunya, que es celebra fins diumenge al Papiol
Els tres àmbits temàtics de la convenció
Mobilitat: En un model econòmic i social fonamentat en l’intercanvi de mercaderies, serveis i persones, quins problemes tenen (i quines solucions troben) els municipis a l’hora de fer que els ciutadans arribin sans i estalvis a les seves destinacions, sigui a l’hora de treballar, a la de gaudir del lleure o a la de descansar? Quines solucions, quines tendències, quines metodologies podem oferir?
Sostenibilitat: A la vegada, cal buscar models de mobilitat que siguin sostenibles des del punt de vista ambiental, social i econòmic. De quina manera se les enginyen els municipis per fer-ho possible? Quins aspectes cal considerar en el present i el futur?
Accessibilitat: I, més enllà del transport físic de persones i mercaderies dins dels municipis o entre ells, quines alternatives ens ofereix el sistema actual per fer que les persones accedeixin als recursos, serveis i activitats que necessiten per viure i desenvolupar-se?
La Convenció d’Alcaldes.eu ha reunit les perspectives del Govern de la Generalitat, l’àmbit europeu, grans municipis catalans, associacions municipalistes, entitats supramunicipals (autoritats metropolitanes), Diputacions i consells comarcals, alcaldes i alcaldesses, àmbit acadèmic, tècnics, i àmbits empresarials i emprenedors