Mollet ha guanyat aquest reconeixement europeu conjuntament amb la ciutat portuguesa de Torres Vedras, després que fos preseleccionada d’un inicial de 15 ciutats europees. Els guanyadors d’aquest premi es van donar a conèixer a una cerimònia celebrada dijous passat a l’actual Capital Verda Europea, Bristol (Regne Unit). És el primer any que la Unió Europea concedeix aquest guardó que situa a Mollet com la primera ciutat europea en obtenir aquest important reconeixement.
Aquest matí s’ha celebrat una roda de premsa que ha anat a càrrec de l’alcalde de la ciutat, Josep Monràs, i que ha comptat amb la presència de la regidora de medi ambient, Mireia Dionisio i el regidor de projectes europeus, Raul Broto. L’alcalde de la ciutat Josep Monràs ha explicat que aquest premi europeu posa en valor “el gran esforç i la gran feina que, des de fa anys, desenvolupem a l’Ajuntament des de diferents àmbits com són medi ambient, promoció i sensibilització ambiental, mobilitat o tecnologies aplicades a la gestió mediambiental”. En aquest sentit, Josep Monràs també ha agraït la feina desenvolupada a l’anterior mandat per Josep Garzon, Alícia Domínguez, Joan Daví i Jordi Talarn que han contribuït des del convenciment a que Mollet hagi rebut aquest reconeixement europeu.
Green Leaf 2015, cronologia i aspectes destacats
L’European Green Leaf és un guardó que reconeix la conscienciació amb el medi ambient i la sostenibilitat de ciutats entre 50.000 i 100.000 habitants posant èmfasi al creixement verd i l’ocupació.
Abril 2015: D’un total de 15 ciutats europees, Mollet del Vallès és seleccionada com l’única candidata estatal juntament amb Inverness (Escòcia), Lappeenranta (Finlàndia), Ludwigsburg (Alemanya), Mikkeli (Finlàndia), Siena (Itàlia), Strovolos (Xipre) i Torres Vedras (Portugal). Un comitè d’experts va realitzar una avaluació tècnica de cada ciutat en base a sis paràmetres: actuacions sobre el canvi climàtic i l’energia; mobilitat; biodiversitat i ús del sòl; qualitat de l’aire i ambient acústic; residus i economia verda; i gestió de l’aigua.
7 maig 2015: Després d’aquesta avaluació el comitè va seleccionar a 4 ciutats finalistes entre les que està Mollet del Vallès juntament amb Ludwigsburg (Alemanya), Mikkeli (Finlàndia) i Torres Vedras (Portugal). A partir d’aquest moment, cada ciutat va elaborar un video que tenia com a finalitat mostrar el compromís amb el medi ambient. En el cas de Mollet es van destacar els aspectes següents:
Actuacions sobre el canvi climàtic i l’energia
En aquest apartat les actuacions presentades per l’Ajuntament van ser, entre d’altres, la caldera de biomassa que hi ha a la zona Sud, les plaques fotovoltaiques de Ca l’Estrada, l’aplicació de tecnologia led en diversos indrets de la ciutat, la climatització mitjançant telegestió (primer es va fer a l’Ajuntament i després s’ha fet en diversos equipaments: Filadora, la Xarranca, Biblioteca i parc de Can Mulà, escola Sant Jordi) i el projecte 50/50 com a bona pràctica que ha permès estalviar energia a les escoles de la ciutat.
Mobilitat
Aquest bloc va estar centrat en el Pla de Mobilitat Urbana de la ciutat i les actuacions que incorpora com per exemple la vianalització de carrers o les zones de velocitat reduïda a 30 km/h que han permès reduir la contaminació atmosfèrica de la ciutat i per tant d’emissions de CO2. En aquest sentit, també es va posar en valor la sensibilització i educació viària que es porta a terme des de l’Ajuntament amb els cursos de mobilitat segura que organitza la Policia Municipal per les escoles de la ciutat.
Biodiversitat i ús del sòl – Residus i economia verda
Pel que fa a la biodiversitat i ús del sòl, l’Ajuntament va remarcar actuacions com el control biològic que es du a terme a la rambla Pompeu Fabra, els parcs de la ciutat, els sistemes de rec del parc de les Pruneres i, per descomptat, Gallecs com a pulmó verd de la ciutat. Finalment, altres actuacions destacades van ser la gestió de recollida selectiva, la deixalleria mòbil o les campanyes de sensibilització amb la ciutadania.
18 juny 2015:Dia en que tenia lloc la cerimònia de premis que té lloc a Bristol (Regne Unit) i que guardona a Mollet del Vallès juntament amb la ciutat portuguesa de Torres Vedras.
El Comissionat europeu per al Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella va ser l’encarregat de lliurar el premi i va explicar que els aspectes més valorats pels experts a l’hora de concedir aquest guardó van ser aquells que implicaven directament a la ciutadania: la taula de Mobilitat, el projecte 50/50 desenvolupat amb les escoles i entitats de la ciutat, el Pla de Mobilitat Urbana, i les accions engegades pel consistori pel que fa a la gestió de residus, la gestió de l’aigua, els espais verds urbans, la gestió de l’aire i l’economia verda. Finalment, també va expressar el desig que aquest guardó serveixi perquè d’altres ciutats s’inspirin en el model molletà i aconseguir un entorn més sostenible per al futur.