La cimera del Clima de Nova York demana audàcia, però es tem que, una vegada més, tot quedi en paraules

La Cimera sobre el Canvi Climàtic, que es celebra a la seu de Nacions Unides a Nova York el 23 de setembre, pretén arrencar mesures eficaces als liders mundials en àmbits com la financiació i les energies renovables, però es tem que el problema global quedi eclipsat i tot quedi en paraules. A la Cimera, on també es persegueix aplanar el camí cap a les dues properes cimeres sobre el canvi climàtic, la de Lima a finals del 2014 i la de París, el 2015, es presenten quatre recomanacions: definir un marc per a "posar preu " a les emisions de carboni; buscar instruments financiers innovadors; acabar amb la ambigüitat política sobre l'assoliment d' un creixement económic verd i definir iniciatives comunes per a reduir les emisions de carboni.

La cita, a la que hi assisteixen 120 presidents i caps d’estat, entre ells els Reis d’Espanya, la ministra d’Agricultura Isabel García Tejerina i el ministre d’Afers Exteriors José Manuel García Margallo, no és part de la Convenció Marc de l’ONU sobre el Canvi Climàtic, la COP, i per tant, no s’hi portarà a terme cap negociació.

L’ONU espera que, fomentant la voluntat política i movilitzant a l’acció, es generi una dinàmica que condueixi a l’èxit de les negociacions, quan aquestes arribin. La Cimera de París, que s’ha de clebrar a finals del 2015, és la data fixada per presentar l’acord que ha de substituir el Protocol de Kyoto per a la rebaixa dels gasos contaminants.

Pel secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, que ha estat present a la Marxa Climàtica dels Pobles prèvia a la Cimera que va tenir lloc a Nova York, aquesta cimera ha de ser un “moment definitori real”, cosa que dubten els grups ecologistes i les organizacions socials convocants de la Marxa Climàtica dels Pobles que, a més de a Nova York, es va celebrar a d’altres capitals del món com Londres, París, Berlín, Nueva Delhi, Melburne, Estambul, Lagos, Johannesburgo o Río de Janeiro.

La Organizació Meteorològica Mundial ha advertit aquests dies que els nivells de gas hivernacle del 2013 van assolir uns nivells sense precedents, debut a l’augment de les concentracions de diòxid de carboni al ritme més accelerat dels que se’n te registre.

La Declaració de Nova York sobre el Canvi Climàtic, firmada per colectius i organitzacions de tot el món, demana compromisos immediats per a que l’augment de la temperatura sigui inferior a 1 grau i mig; que no s’extregui més del 80% de les reserves de combustibles fòsils; frenar la cursa pel petroli i potenciar les energies renovables, i fomentar l’agricultura i el consum local.
Catalunya participa a la Setmana del Clima de l’ONU

El Govern de Catalunya participarà en les sessions i activitats que s’han programat per celebrar la Setmana del Clima de Nova York i la Cimera del Clima organitzada a la seu central de les Nacions Unides. La sessió posarà en relleu la importància del treball dels diferents actors implicats en el fenomen de l’escalfament global capaços d’implementar polítiques relatives a l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic. Aquesta reunió serà la més important dels líders mundials fins el moment per catalitzar l’acció climàtica i elevar l’ambició política per a un pacte mundial sobre el clima a París a finals de l’any vinent.
El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, assistirà dimarts vinent a la Cimera, en representació de la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible (nrg4SD), en la sessió centrada en les ciutats, els estats i les regions, sota la presidència del secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon.

Paral·lelament, el secretari Llebot té previst participar en diferents actes programats per les principals organitzacions internacionals que treballen per combatre el canvi climàtic de les quals Catalunya forma part. En concret, assistirà als actes de la Setmana del Clima que organitza The Climate Group, organització formada per governs regionals, empreses, associacions i d’altres entitats implicades en la lluita contra el canvi climàtic, l’objectiu de la qual és ajudar a governs i institucions privades a assolir una economia mundial baixa en carboni. Catalunya en forma part des de la seva creació, ara fa 10 anys. També es mantindran reunions bilaterals amb representants de diferents regions d’arreu del món, i de diversos organismes dependents de les Nacions Unides.

La Declaració de Nova York sobre el Canvi Climàtic, firmada per colectius i organitzacions de tot el món, demana compromisos immediats per a que l’augment de la temperatura sigui inferior a 1 grau i mig; que no s’extregui més del 80% de les reserves de combustibles fòsils; frenar la cursa pel petroli i potenciar les energies renovables, i fomentar l’agricultura i el consum local.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...