Instal·len màquines compensadores de reciclatge a les estacions dels Ferrocarrils

Les màquines de reciclatge que recompensen les persones que reciclen llaunes i ampolles de plàstic de begudes, es podran trobar en una quinzena d'estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat de l'àrea metropolitana de Barcelona, i formen part de Reciclos, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) desenvolupat per Ecoembes, que també funciona als contenidors grocs de 16 municipis de Catalunya.

A partir d’ara, la ciutadania pot reciclar llaunes i ampolles de plàstic de begudes quan es trobi a les estacions de tren de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FCG) i obtenir recompenses en fer-ho. Això és possible gràcies a què FGC i Ecoembes, l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos, han instal·lat màquines de reciclatge en 10 estacions de l’àrea metropolitana de Barcelona. La iniciativa s’han presentat avui a l’Espai Provença en un acte en què hi ha participat el president d’FGC, Ricard Font; el gerent d’Ecoembes a Catalunya, Xavier Balaguer, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost.

Aquestes màquines de reciclar formen part de RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) desenvolupat per Ecoembes i pel qual, a més de cuidar el medi ambient donant una segona vida a aquests residus, els ciutadans rebran recompenses amb les quals fomentar el transport sostenible (participant en sortejos per aconseguir bitllets de tren o patinets elèctrics) o ajudar els que més ho necessiten (contribuint a ajudar al Banc d’Aliments de Catalunya), entre d’altres. Aquest sistema ja funciona als contenidors grocs de 16 municipis catalans.

“Amb aquesta acció, des de Ferrocarrils fem una passa més per contribuir a la sostenibilitat. Cedim espais a les nostres estacions per fomentar el reciclatge i avançar cap a un model d’economia circular, neutre en emissions i inclusiva, que ens permeti aconseguir els canvis que la societat i l’economia necessiten. L’aposta d’FGC per la sostenibilitat no és nova. A FGC som activistes en la lluita contra el canvi climàtic i la millora de la qualitat de l’aire. Ja hem reduït un 72% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle amb la compra d’energia verda certificada. Tota l’energia que consumim avui dia és verda i l’any vinent serà tota solar. I estem convençuts que la millor manera de continuar contribuint a la reducció d’emissions és amb més oferta de transport públic. Per això, tenim projectes en marxa que ens permetran, a curt termini, passar d’una oferta actual de 120 milions de viatges/any a 250 milions, ha assenyalat el president d’FGC durant l’acte.

“Amb l’arribada d’aquestes màquines donem un pas més per fer evolucionar l’actual sistema de reciclatge, contribuint a avançar cap a un model d’economia circular capaç de donar resposta als nous desafiaments i objectius legislatius marcats des d’Europa i reconeixent la tasca dels ciutadans que reciclen a través de recompenses socials y ambientals que generen un impacte positiu al seu entorn més immediat”, ha declarat el portaveu d’Ecoembes. Per a Balagué, “RECICLOS va començar a Catalunya incorporant tecnologia als contenidors grocs gràcies a la col·laboració de la Generalitat que ara, només un any després, ens torna a donar la mà per a implantar aquestes màquines. En aquest sentit, vull traslladar-los el meu agraïment per seguir fomentant el reciclatge i dur-lo a tots els àmbits del nostre dia a dia, com són aquestes 15 estacions”.

El director de l’ARC ha manifestat que des de l’Agència de Residus de Catalunya “valorem positivament aquelles iniciatives que impliquin millor la participació ciutadana en la separació de residus, facilitant incentius als que col·laboren en separar correctament els residus”.

Com funcionen les màquines

Fer ús de la màquina de RECICLOS és molt senzill: els ciutadans només han de connectar-se a webapp, escanejar el codi de barres de l’envàs que volen reciclar, depositar-lo a una de les màquines disponibles i escanejar el codi QR que apareixerà a la pantalla. En fer-ho, obtindran punts, anomenats RECICLOS, que podran canviar per diferents recompenses disponibles.

Amb els incentius que rebin per reciclar a les màquines de les estacions d’FGC, la ciutadania podrà escollir fomentar el transport sostenible obtenint, entre altres premis, participacions en sortejos per bitllets de Ferrocarrils o patinets elèctrics. També podran contribuir a altres causes de caràcter solidari per ajudar la comunitat, tenint l’oportunitat de donar els seus punts al Banc d’Aliments de Catalunya.

Catalunya, pionera en apostar per RECICLOS

Catalunya va ser la primera regió en apostar per RECICLOS fa un any com a projecte pilot a quatre municipis, incorporant tecnologia als contenidors grocs del carrer. Avui ja són 16 les localitats catalanes on s’està incentivant el reciclatge a través d’aquest SDR. Durant el primer any, s’han generat més de 196.700 punts que els ciutadans han pogut bescanviar per diferents incentius amb els quals fomentar la mobilitat sostenible a la seva localitat o contribuir a causes socials, com donacions al Banc d’Aliments o a Creu Roja. Ara, amb les màquines a les estacions d’FGC, Catalunya torna a ser pionera en la seva aposta per RECICLOS, que s’estendran també a altres territoris de l’Estat fins a instal·lar un total de 100 màquines al llarg de 2020.

Sobre Ecoembes

Ecoembes és l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge dels envasos de plàstic, llaunes i briks (contenidor gro) i els envasos de paper i cartró (contenidor blau) a tot l’Estat. Al 2019 es van reciclar més d’1,5 milions de tones d’envasos de plàstic, llaunes, briks, i de paper i cartró a tot Espanya. Gràcies a aquesta xifra es van obtenir nombrosos beneficis ambientals: es va evitar l’emissió d’1,67 milions de tones de CO2 a l’atmosfera (l’equivalent al que emeten les centrals de carbó a Espanya durant dos mesos o a l’estalvi de 6,37 milions de MWh) i es van estalviar 20,74 milions de metros cúbics d’aigua.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...