Greenpeace ha fet arribar als principals partits que es presenten als comicis un document amb propostes mediambientals per Catalunya en el que demana que adoptin polítiques actives per la reducció d’emisions; el suport a la instalació de noves potencies renovables; la fí de les energies brutes; l’autoconsum; la democratització de l’energia i la promoció de l’estalvi i l’eficiencia energètica. Mesures que, amb diferents graus d’ambició, ja es veien reflexades en la Llei del Canvi Climàtic aprovada el passat mes de juliol en el Parlament, i que en l’actualitat es troba suspesa, ja que s’ha interposat un recurs d’inconstitucionalitat en alguns dels seus articles.
La lluita contra el canvi climàtic, la transició energètica, la mobilitat sostenible, la fiscalitat verda, l’economia circular, l’agricultura i la ramaderia, l’ecològica, la gestió sostenible del medi natural, la transparència i els criteris de sostenibilitat són els temes sobre els quals giren les principals propostes elaborades per Greenpeace per a les eleccions a Catalunya
Segons l’organització ecologista, els esforços contra el canvi climàtic també duen en sí mateixos beneficis socials i generen feina i riquesa. Per Greenpeace, el desenvolupament de les renovables, la implantació de serveis de transport eficients i intel·ligents i de sistemes de gestió de residus moderns i sostenibles, la defensa de la qualitat de l’aire i de la salut de la ciutadania, i l’abandonament de projectes agressius amb el medi ambient contribueixen a la reducció de l’atur i de les injustícies socials.
Greenpeace vol recordar que molts dels problemes ambientals que ja estem patint com la sequera, la mala gestió de l’aigua o els incendis són problemes que es veuen agreujats pel canvi climàtic i que necessiten ser abordats mitjançant polítiques que tinguin en compte l’adaptació a aquest gran repte ambiental.
Les propostes presentades en el document, que es pot consultar íntegre a l’enllaç que hi ha a la dreta d’aquesta plana, es focalitzen en diferents aspectes substancials per aquest cicle electoral com l’energia i la pobresa energètica; la mobilitat i el transport sostenible; l’agricultura i la ramaderia, la gestió de l’aigua, la gestió sostenible del medi natural, l’economia circular, la fiscalitat verda, la transparència, els criteris de sostenibilitat i la governança.
“Els acords globals per si tots sols no són suficients. En els esforços per pal·liar el canvi climàtic és necessari reforçar l’acció a tots els nivells des dels governs estatals, regionals, locals, les comunitats i el conjunt de la ciutadania. Necessitem polítics i polítiques valentes que apostin pel futur i es comprometin amb la societat i el planeta”, ha declarat Alicia Cantero, portaveu de Greenpeace.”
L’organització espera mantenir trobades amb els principals partits i transmetrer-los aquestes propostes perque, en cas d’accedir a les institucions públiques, tinguin en compte aquestes mesures com una eina clau per abordar el futur de manera sostenible.