Dels 16 ENP catalans analitzats per l’organització, vuit estan amenaçats, i Catalunya és la comunitat autònoma amb més proporció de costa protegida i el percentatge de litoral urbanitzat més elevat d’Espanya.
El responsable de les campanyes de contaminació de Greenpeace, Julio Barea, ha criticat que tot i que aquests espais tenen nombroses figures de protecció, no són més que “parcs de paper”. Espais naturals protegits, però “mancats” de mesures de gestió reals per part de l’Administració.
Segons l’organització, un dels principals problemes de la costa catalana és la proliferació de segones residències a localitats del litoral. Greenpeace ha culpat l’Administració de permetre noves urbanitzacions a zones protegides.
El Delta de l’Ebre (Tarragona) té “moltes pressions”, segons la delegada de Greenpeace a Catalunya, Anna Rosa Martínez. Un creixement urbà constant, 188 punts d’amarratge il·legals, la contaminació per residus agrícoles i industrials i el canvi climàtic amenacen el tercer sistema d’aiguamolls més important de l’Europa mediterrània, ha advertit.
El Cap de Creus a Girona, les costes del Maresme i del Garraf a Barcelona i el litoral tarragoní són altres dels ENP en “perill”, segons Greenpeace