[foto]
“Fa anys que ens adherim a diferents compromisos mediambientals i ho fem desenvolupant els nostres propis plans i fent un seguiment de les mesures que apliquem”, afirma el regidor de Medi Ambient i Espais Verds de l’Ajuntament de Granollers, Albert Camps. El consistori granollerí ha centrat la seva actuació en tres àmbits: “fer valdre el medi natural en el municipi” amb la recuperació de l’entorn fluvial del Congost; la reutilització de l’aigua no potable creant una xarxa de canonades amb aquest tipus d’aigua per poder-li donar diferents usos; i les energies renovables amb la introducció de la biomassa en diferents equipaments de la ciutat.
“Es tracta d’un projecte que té dues xarxes, la Nord i la Sud que aportarà calor a 12 equipaments de la ciutat cremant estelles dels boscos”, afirma Camps. La xarxa nord, que ja funciona, “permet, amb una sola caldera donar calefacció i aigua calenta a quatre centres educatius i a un de cultural”. Durant la segona quinzena de novembre han començat les obres de la xarxa Sud que permetrà portar la biomassa a set nous equipaments culturals, esportius i educatius. De moment el consistori no es planteja poder abastir habitatges amb aquest tipus d’energia.
Granollers, municipi de poc més de 60.000 habitants, ha elaborat un Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire amb diferents mesures que ja s’estan aplicant com la de la biomassa o les zones 30 de circulació de vehicles. L’Ajuntament de Granollers és un dels promotors de la Taula intermunicipal per a la qualitat de l’aire del Vallès Oriental perquè “és un tema que es preocupa molt; el nostre repte és poder ser neutres en emissions i treballem per aconseguir-ho”, diu el regidor.
Camps considera que una de les línies de treball prioritàries de cara als anys vinents és la transició energètica “i de quina manera podem incidir en el sector industrial” i alhora, “com les energies renovables, tipus biomassa, “entren en el sector residencial”. “Estem treballant i cercant fórmules de col·laboració publicoprivada perquè és fonamental per abordar aquest repte en els pròxims anys”, conclou el responsable de Medi Ambient i Espais Verds.
El repte del reciclatge
Granollers acull la seu del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, creat el 2 de juny de 1998 i des de llavors gestiona els residus dels 40 municipis de la comarca. Malgrat la feina i les bones intencions del Consorci Camps reconeix que “hem de millorar, hem d’arribar als estàndards marcats per la Unió Europea, però encara hi estem lluny” i apel·la a la col·laboració ciutadana perquè “és la clau” per arribar a l’objectiu fixat. El regidor considera que cal anar cap a un sistema de pagament per generació de residus, un tema del qual fa anys que se’n parla, que és polèmic, i que no s’acaba de decidir la seva aplicació.
Per saber-ne més:
Web de la regidoria de Medi Ambient i Espais Naturals de l’Ajuntament de Granollers:
https://www.granollers.cat/medi-ambient
Web del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental:
https://www.cresidusvo.info/conres/portada/index.php