El riu Foix és el curs d’aigua més important d’aquesta comarca i al llarg del temps ha patit una important pressió enmig d’un territori molt humanitzat. Amb l’objectiu de recuperar el bosc autòcton i alhora millorar la qualitat de l’aigua del riu Foix, l’any 2007 es van iniciar els treballs de millora que acaben de finalitzar. La zona d’actuació transcorre entre el Castell de Penyafort i el Torrent de la Bruixa, dins del terme municipal de Santa Margarida i els Monjos. En el primer tram de les intervencions, sota el Castell de Penyafort, s’ha creat també un itinerari circular per explicar als visitants les actuacions realitzades al Parc del Foix.
La iniciativa, finançada per l’Obra Social “la Caixa” en 170.000€, busca restaurar el bosc de ribera d’un tram del riu Foix molt deteriorat per l’acció de l’home, millorar-ne l’estat de salut i, alhora, facilitar l’accés al món laboral de persones en risc d’exclusió. Aquest projecte s’emmarca dins el conveni de col·laboració entre l’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Barcelona.
Els treballs han consistit en la retirada de deixalles i materials que han estat abocats o bé arrossegats per l’aigua; eliminar la vegetació al·lòctona instal·lada, especialment el canyar, amb la seva substitució per espècies autòctones mitjançant la plantació d’arbres i arbustos propis d’aquestes zones de ribera; i millorar els bosquets d’àlbers ja existents -les anomenades alberedes-, per tal de potenciar el bosc en galeria característic de les vores del riu; amb l’afegit que totes aquestes feines han servit també per millorar l’estat de l’aigua i el seu cabal.
Algunes dades d’interès dels treballs realitzat:
Trams treballats: 3.125 m de riu
Deixalles extretes del curs del riu i de la llera i transportats a deixalleria: 350 m3
Zona d’eliminació de canyes: 13,6 ha
Construcció de 30 feixines vegetals per aguantar talussos i evitar l’erosió Plantació (arbres i arbustos): 885 plantes en 1,4 ha
Tractaments de millora en boscos de ribera existents: 7,6 ha
Manteniment itinerari naturalístic: 0,36 ha – 1,5 km
Col·lectius en risc d’exclusió que han millorat l’estat ecològic del riu Foix
Per a l’execució de les actuacions previstes ha participat una empresa especialitzada d’aquesta zona, “Forestals del Garraf, SCCL”, que ha treballat conjuntament amb tres entitats d’inserció: el “Centre d’Iniciatives per a la Reinserció” (CIRE); la Fundació Barberà Promoció – Barberà Inserta i l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD). En total 10 persones han pogut inserir-se al món laboral gràcies a aquesta iniciativa.