“Fes reviure el Ripoll!” celebra la primera festa del riu

Diumenge 21 de febrer un bon grapat d'entitats sabadellenques celebren la primera Festa del riu en el marc del projecte "Fes reviure el Ripoll!", fent-la coincidir amb la quarta plantada popular. La Festa, de 10 a 14 h del matí a Sant Vicenç de Jonqueres, comptarà amb un gran nombre d'activitats: itineraris de flora i fauna del Ripoll, visites guiades, xocolatada, gegants, ball de bastoners i una activitat sorpresa al final del matí.

La Festa del riu és una activitat que es pretén repetir anualment per tal de donar a conèixer l’espai fluvial de la ciutat. Durant molts anys, Sabadell tot i nodrir-se àmpliament del Ripoll, vivia d’esquenes a aquest riu. Tot i les millores que s’hi ha anat fent a partir dels anys 90 i amb la creació de l’anomenat Parc Fluvial de Sabadell, encara hi ha molt feina per fer-hi.

Efectivament, el Ripoll al seu pas per la ciutat s’ha anat convertint en un espai d’oci. Es tracta, però, que a més pugui ser un espai en el qual augmenti la biodiversitat (quantitat d’espècies animals i vegetals) que l’habiten. Així, en la mesura que la qualitat de l’aigua, de la ribera, de la flora i de la fauna d’aquest espai augmenti, també es reforçarà la seva funció de connector ecològic.

El projecte “Fes reviure el Ripoll!” té, doncs, com a objectiu millorar la qualitat ecològica del riu en un tram (Sant Vicenç de Jonqueres- molí de l’Amat). És un projecte amb diferents fases d’execució, algunes simultànies i altres alternades (neteja de la llera, eliminació de les espècies vegetals no pròpies i invasores, petis moviments de terra i plantades populars d’arbres, arbusts i herbes autòctones). Les llavors d’aquestes espècies procedeixen d’indrets del mateix riu o bé de zones properes. En total es plantaran un total18.000 unitats vegetals en el període de més d’un any de durada del projecte. En aquest marc, la Festa del riu es planteja com a jornada lúdica i festiva per donar a conèixer el projecte, però també els valors actuals (passats i futurs) del Ripoll.

El projecte “Fes reviure el Ripoll!” ha estat subvencionat per l’Agència Catalana de l’Aigua, i compta amb el suport de l’Obra Social Caixa Sabadell i de la Fundació Banc Sabadell. Amb tot, el projecte “Fes reviure el Ripoll!” no seria possible sense la col•laboració i implicació de molts voluntaris i voluntàries ambientals de totes edats, de les entitats ADF de Sabadell, Amics del Ripoll, AMPA de les escoles Catalunya, Enric Casasses, Miquel Martí i Pol, Ribatallada i Teresa Claramunt, i Associació de Veïns de Can Puiggener, CIPO SCCL, Colla de l’Olla, Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAV), Fundació Club Natació Sabadell, grups d’esplai “La Baldufa”,”L’Esparver”, “l’Esplai de Gràcia”, “can Colapi”, “La Ganyota”, “La Llar del Vent”, “La Teranyina” i “Xivarri”, Unió Excursionista de Sabadell (UES), i de la regidoria de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes (ajuntament de Sabadell).
En aquesta Festa del riu comptem a més amb la col•laboració de Bastoners de Sabadell, Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa (Generalitat de Catalunya), Gegants de la Concòrdia i del Rodal, Moviment d’Esplais del Vallès (MEV), Projecte Rius, Societat Catalana d’Anellament, i Solidaris amb el Poble Saharauí.

El programa
La primera activitat, la més matinera, començarà a les 9: és un itinerari ornitològic per veure espècies d’ocells diferents tot resseguint un tram del Ripoll.

A partir de les 10 ja es començarà la plantada de 300 unitats d’arbres i arbusts, la qual s’allargarà tot el matí.
També a les 10 s’explicarà el projecte “Fes reviure el Ripoll!” i començarà l’anellament d’ocells, que es repetirà a les 11 i a les 12. Mitja hora més tard, a les 10.30 els esplais i la Colla de l’Olla obsequiaran els més petits amb jocs diversos i tallers que tenen com a centre
d’interès l’espai fluvial.

A les 11 del matí hi haurà una visita guiada a l’ermita de Sant Vicenç
de Jonqueres i un itinerari pels molins, a càrrec dels Amics del Ripoll, al mateix temps que s’iniciarà un itinerari botànic a càrrec de membres d’aquesta secció de l’ADENC, i un taller sobre els petits habitants del riu, a càrrec de membres del Projecte Rius.

A les 11.30, per aquells/es que s’incorporin més tard a la festa o bé pels qui hauran fet alguna altra activitat prèvia, es tornarà a explicar el projecte ‘Fes reviure el Ripoll!’. A més, s’iniciarà l’itinerari geològic pel Ripoll.

A les 12, la regidoria de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes farà una visita
comentada a la depuradora de tractament terciari que s’està construint just aigües amunt del tram en què s’executa el projecte “Fes reviure el Ripoll!”. A la mateixa hora els infants tenen una nova cita: s’explicaran contes en una haima, amb la qual contribueix l’associació Solidaris amb el Poble Saharauí de Sabadell. També es repetiran la visita a l’ermita de Sant Vicenç i l’anellament.

A dos quarts d’una hi haurà una nova sessió de contes. A tres quarts
d’una es donaran per acabats els jocs i els tallers per la canalla i s’aniran acabant els itineraris i visites.

La concentració de tots els participants a la Festa del riu es farà a partir de
la una al berenador. Allí, tot prenent la xocolatada organitzada per pares i mares de l’escola Teresa Claramunt, els gegants de la Concòrdia i del Rodal i els bastoners arrodoniran la jornada lúdica, ambiental i cultural per celebrar la primera Festa del riu.

Finalment, a les 2 del migdia, i amb una activitat sorpresa, es donarà per acabada la festa.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...