Experts internacionals presenten a la COP27 un Decàleg amb les darreres investigacions sobre el canvi climàtic i els factors que hi incideixen

Una sèrie d'experts internacionals en ciències naturals i socials han presentat a la COP27 de Xarm al-Xeikh (Egipte) deu idees essencials sobre el canvi climàtic des del 2021. Un dels punts clau ha estat el dels límits de la humanitat per adaptar-se als impactes inevitables del canvi climàtic, que inclouen sequeres, tempestes i inundacions cada cop més freqüents i severes. L'informe 10 New Insights in Climate Science (10 noves reflexions a la ciència climàtica) presenta les idees clau de les darreres investigacions relacionades amb el canvi climàtic d'aquest any i respon a les clares peticions d'orientació política durant aquesta dècada crítica. L'informe, de síntesi científica, destaca i desgrana les complexes interaccions entre el canvi climàtic i altres factors de risc, com els conflictes, les pandèmies, les crisis alimentàries i els reptes de desenvolupament subjacents. Els científics constaten que el potencial d'adaptació al canvi climàtic no és il·limitat. L'estudi va ser presentat per les xarxes internacionals Future Earth, The Earth League i World Climate Research Programme.

Els temes clau que es tracten a l’informe són:

1- Qüestionar el mite de l’adaptació infinita.
2- Els focus de vulnerabilitat s’agrupen en “regions de risc”
3- Noves amenaces a l’horitzó per les interaccions entre el clima i la salut
4- Mobilitat climàtica: De l’evidència a l’acció anticipada
5- La seguretat humana requereix seguretat climàtica
6- L’ús sostenible de la terra és essencial per assolir els objectius climàtics.
7- Les pràctiques financeres sostenibles privades no estan aconseguint accelerar les transicions radicals
8- Pèrdues i danys: L’imperatiu planetari urgent
9- Presa de decisions inclusiva per a un desenvolupament resilient al clima
10- Trencar les barreres estructurals i els bloquejos insostenibles

L’acte de presentació va comptar amb la presència del Secretari Executiu d’ONU Canvi Climàtic, Simon Stiell, que va declarar: “La ciència proporciona les proves i les dades sobre els impactes del canvi climàtic, però també ens dóna les eines i els coneixements sobre com tenim que abordar-ho.Com ha deixat molt clar la Presidència egípcia de la COP27, ara estem clarament a l’era de la implementació, i això significa acció, però res d’això pot passar sense dades, sense proves que informin les decisions, o la ciència que doni suport als programes i les polítiques”.

L’augment del nivell del mar, capaç de submergir les comunitats costaneres senceres, i la calor extrema, intolerable per al cos humà, són exemples de límits “durs” a la nostra capacitat d’adaptació. També destaquen que més de 3.000 milions de persones viuran en “punts calents de vulnerabilitat”, és a dir, zones amb la major susceptibilitat de veure’s afectades negativament pels perills derivats del clima, el 2050, el doble que actualment. “L’adaptació per si sola no pot fer front als impactes del canvi climàtic, que ja són pitjors del previst”, va dir Stiell. “Les accions d’adaptació continuen sent crucials i són fonamentals per millorar els esforços a petita escala, fragmentats i reactius. Però el potencial d’adaptació al canvi climàtic no és il·limitat. I no evitaran totes les pèrdues i els danys que hem vist. Per tant , aplaudeixo les Parts per haver inclòs les pèrdues i els danys a l’agenda de la COP27 i espero que es produeixi un debat a fons sobre aquesta qüestió”.

Els científics assenyalen a més que la persistent dependència dels combustibles fòssils agreuja les principals vulnerabilitats, sobretot pel que fa a la seguretat energètica i alimentària, i que cal una mitigació forta i ràpida per fer front als motors del canvi climàtic, a per evitar i minimitzar les pèrdues i els danys futurs.

“Com menys mitiguem, més ens haurem d’adaptar. Per tant, invertir en mitigació és una manera de reduir la necessitat d’invertir en adaptació i resiliència. Això significa presentar plans nacionals d’acció climàtica més sòlids, i fer-ho ara”, va dir Stiell.

El professor Johan Rockström, copresident de la Lliga per la Terra, la Comissió de la Terra i director de l’Institut de Potsdam per a la Investigació de l’Impacte Climàtic, va dir: “A mesura que la ciència avança, tenim més proves dels enormes costos i riscos , però també dels beneficis globals de la reducció de pèrdues i danys, mitjançant un aterratge segur i ordenat del món dins del rang climàtic de París. Per tenir èxit cal una col·laboració global i una velocitat a una escala sense precedents”.

.
Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...