Espigoladors entrega els premis El menjar no es llença contra el malbaratament alimentari

Actualment a Catalunya es llenen 35 kg/persona/any i la majoria d'aliments es llencen a les llars. En el conjunt d'Europa, les xifres de malbaratament alimentari són astronòmiques: 88 milions de tones/any, aproximadamente un 20% de la producció. Són xifres facilitades pel director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Josep Pena, que va participar a l'acte d'entrega del premis El menjar no es llença, organitzat per l'entitat Espigoladors. Sense saber de xifres, ja les nostres àvies i besàvies ens deien que "el menjar no es llença". Ens feien menjar tot el que posaven al plat, i el que sobrava ho aprofitaven per fer una altra menja. Ho aprofitaven tot. Sense posar-li nom, evitaven el malbaratament alimentari.

[foto] 

“El cuc en acció” i “Consells per a les families” són els treballs guanyadors del concurs contra el malbaratament alimentari El menjar no es llença

Espigoladors ha convertit l’expressió “El menjar no es llença” en el leit-motiv de l’associació, en l’objectiu principal de la seva acció i el lema del concurs d’idees que des del 2014 promou entre la joventut (d’11 a 17 anys) i des del 2017 s’ha ampliat als nens i nenes d’entre 6 i 11 anys. Des d’aquest any “El menjar no es llença” és també una cançó que el grup d’animació AMBAUKA ha presentat a l’acte de l’entega de premis d’aquesta edició, celebrat aquest diumenge 27 de gener a El Prat de Llobregat. Es tracta d’un premi que vol generar consciència sobre el malbaratament alimentari i la necessitat de reduir-lo, a partir d’idees creatives i innovadores sobre què es pot fer per evitar llençar els aliments. El concurs, que compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i el Districte de Sarrià-Sant Gervasi, s’adreça a nens i nenes i joves d’entre 6 i 17 anys i té dues categories, una infantil on es demana que presentin un conte il·lustrat, i una juvenil on es demana que presentin un vídeo amb una idea sobre com reduir el malbaratament alimentari.

3 premis per categoría i una menció especial en la categoría infantil
Categoria Infantil

El 1r premi, que consisteix en la participació de les persones guanyadores en la gravació del video-clip de la cançó “El menjar no es llença” i en un lot de libres, ha anat a parar a l’escola Antoni Busquets i Punset de Calders, on un grup d’alumnes han presentat el conte il·lustrat “El cuc en acció” que narra la historia d’un cuc que viu en una poma i, quan s’adona que la seva casa-poma és diferent de les altres i per això no l’agafen, s’organitza amb d’altres pomes diferents per que la gent aprofiti igualmente el producte en forma de suc o de melmelada.
El 2n premi ha estat per un grup d’alumnes de l’escola Daina Isard d’Olesa de Montserrat que han presentat el conte “En Blanch, un geni de la cuina”, i el 3r premi pels alumnes de l’escola Vidal i Amat amb el conte “Les verdures màgiques”.
En la categoría infantil, el conte “Els 4 superherois imperfectes” de l’Escola Can Besora de Mollet del Vallès ha rebut una menció especial.

Els contes guanyadors i finalistes s’aniran publicant a les Xarxes Socials d’Espigoladors (Twitter: @espigoladors i Instagram: @espigoladors @esimperfect

Categoria Juvenil
El 1r premi d’aquesta categoria que consisteix en la participació de les persones guanyadores en una espigolada i en una Tablet per cada membre del grup, ha anat a l’escola ca n’Oriol de Rubí, on un grup d’alumnes han presentat un vídeo oferint consells per a lesw famílies per evitar que els aliments es facin malbe. De fet, el títol del treball guanyador es diu així, “Consells per a les families” i dóna consells i idees com fer una llista abans d’anar a comprar, anar a comprar sense gana, aprofitar els productes madurs per fer pastissos i cremes, entre d’altres.
El 2n premi ha estat pels alumnes de l’Institut Vall de Mediona de Sant Quintí de Mediona, pel vídeo “Estovalles il·lustrades”, i el 3r premi, amb el conte “Comunitat de Canoani” ha estat per alumnes de l’escola Santo Angel de Gavà.

La participació en aquesta 4ª edició del premi ha estat de 901 persones (un78% més que l’any passat) amb un total de 235 propostes (145 contes il·lustrats i 90 videos amb idees), 10 més que a la passada edició. En la categoría infantil, han participat 644 alumnes de 22 escoles de 21 municipis, i en la categoría juvenil, 257 alumnes de 17 instituts de 12 municipis. Espigoladors és una organització sense afany de lucre que lluita contra el malbaratament alimentari alhora que empodera a persones en risc d’exclusió social d’una manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible. Ho fa recuperant la fruita i verdura que, essent apta pel consum, es descarta per vendre, i canalitzant a entitats socials el 95% d’aquests aliments. La resta dels aliments recuperats (5%) es transforma en conserves naturals i artesanes comercialitzades sota la marca “Es im-perfect” en un procés que integra a les entitats socials receptores dels aliments i a persones en situació vulnerable, fomentant així la dignitat de les persones i la generació d’oportunitats laborals i socials des d’un vessant transformador.

Espigoladors creu que la consciència contra el malbaratament alimentari ha d’arribar als infants i joves ja que són les persones adultes del futur. Per això Espigoladors treballa a les escoles i instituts fent tallers. Al llarg de l’any 2018, l’entitat ha fet un total de 124 tallers a 64 escoles i instituts de Catalunya.

Comparteix-me:

La temperatura mitjana del 2024 supera l’escalfament d’1´5ºC respecte l’època preindustrial

En plena crisi pels incendis de Los Àngeles, als EEUU, el programa europeu Copernicus confirma que el 20024 ha estat l'any més càlid des que hi ha registres...

El Centre en Resiliència Climàtica i la plataforma Nactiva s’uneixen per treballar en la regeneració del Delta de l’Ebre

La plataforma col·lectiva per a la protecció i regeneració del capital natural al Mediterrani Nactiva i el Centre en Resiliència Climàtica han segellat una aliança estratègica per posar en marxa...

Els ajuts als ramats es mantindran durant quatre anys per afavorir l’acció de la pastura en una mateixa zona

Per primera vegada, els ajuts als ramats per mantenir el sotabosc, reduir el risc d'incendis i afavorir les pastures, seran per un període de quatre anys consecutius, a fi de...