Es publica el primer anuari d’economia circular a l’estat espanyol

L'Observatori de Sostenibilitat espanyol ha publicat el Primer Anuari d'Economia Circular a Espanya aquest 2018, a partir de l'anàlisi de 30 indicadors sobre economia circular. L'estudi compara la posició d'Espanya respecte a altres països europeus en aspectes com la productivitat en l'ús dels recursos, la producció i consum, la gestió dels residus, les matèries primeres i secundàries, i els índex de competitivitat i innovació.

En aquest primer volum de l’anuari sobre economia circular a Espanya recull dades sobre la posició global del país respecte l’estat d’implementació de l’economia circular a Europa. També aporta un anàlisi amb detall de les dades de reciclatge generals, com en la gestió dels residus municipals i el seu reciclatge. A més, l’estudi destaca les dades de participació de capital privat en sectors en transformació cap a l’economia circular i la repercussió que aquest te sobre l’ocupació, el valor afegit en l’economia, la I+D i les noves patents.

Algunes de les preguntes que pretén respondre l’anuari són, per exemple, “millorem o empitjorem pel que fa a la productivitat en l’ús dels recursos? i en la producció, el consum l’autosuficiència de matèries primes de la UE, la contractació pública verda, limitar la generació de residus o el malbaratament alimentari? quines mancances tenim respecte el flux d’informació generat pels sistemes en economia circular? Quines són les principals recomanacions generals i específiques per a la seva major implantació?…”.

Implantació de l’economia circular

L’economia circular concep la incineració o les deixalleries com l’últim recurs per a un producte. La primera opció és sempre reduir i utilitzar de manera eficient les matèries primes, pensant i dissenyant els productes tenint en compte totes les fases de la seva vida, i donar-los un ús alternatiu, si és possible, abans d’entrar en el sistema de reciclatge i valorització de residus.

Els elements bàsics que construeixen un sistema d’economia circular són:

– La transició cap a l’ús de les energies renovables en tots els processos
– La creació dels productes a partir d’un eco-disseny que permeti la seva reutilització i reparació per mòduls
– Preservar la biodiversitat i adaptar les condicions dels serveis als ecosistemes naturals
– Explorar nous models d’ingrés i gestió de la propietat, així com noves cadenes de producció més sostenibles
– La reutilització i el reciclatge, per aprofitar el màxim el cicle de vida del producte, l’ús de les seves parts, i el reciclatge final dels materials. 

Comparteix-me:

Puigcerdà acull la XIII edició del Congrés Europeu de Muntanya aquest mes d’octubre

Sota el lema "Dissenyant el futur de les economies de muntanya", el congrés te l'objectiu de convertir en més sostenibles, resilients i pròsperes. les economies dels territoris de muntanya....

La 4a marató d’espigolades per l’aprofitament alimentari recupera 12 tones de fruita i verdura

La Fundació Espigoladors recupera 12.128 kg de fruita i verdura a camps d’arreu del territori català en la 4a marató d’espigolades per l’aprofitament alimentari celebrada el diumenge 29 de setembre,...

Sostenibilitat i innovació per activar i revaloritzar la impressió al saló Graphispag

La personalització, l’automatització de processos, l’impacte ambiental i el valor del producte imprès marquen aquesta edició del saló de la indústria gràfica i la comunicació visual Graphispag que entre l'1...