El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha presentat els estudis del futur eix de la Conreria (B-500) entre Badalona i Santa Perpètua de Mogoda (5-3-2010). Aquest eix, que tindrà prop d’11 quilòmetres de longitud i comptarà amb quatre carrils de circulació, permetrà millorar la mobilitat, tant en vehicle privat com en transport públic, entre el Vallès, el Baix Maresme i el Barcelonès i descongestionar els accessos a la ciutat de Barcelona. La construcció d’aquest eix comportarà una inversió estimada en 400 MEUR.
El DPTOP, mitjançant l’empresa pública Tabasa, està ultimant la redacció de l’estudi informatiu i l’estudi d’impacte ambiental corresponents a aquesta actuació, un cop s’ha sotmès a consulta ambiental prèvia. Aquests estudis se sotmetran a informació pública durant la primavera vinent, per tal que les administracions, particulars i entitats presentin les propostes que considerin oportunes.
Millora de la mobilitat privada i col•lectiva
El nou eix de la Conreria donarà resposta a les noves necessitats de comunicació entre les comarques del nord de l’Àrea Metropolitana, entre les quals hi ha una gran intensitat de relacions econòmiques i socials. Les infraestructures viàries actuals en aquest entorn presenten una congestió elevada; així, la posada en funcionament d’aquest eix millorarà globalment la mobilitat privada i col•lectiva en el conjunt de l’àrea metropolitana i facilitarà els intercanvis i el desenvolupament econòmic de la zona.
Es preveu que el nou eix doni servei a una mitjana d’uns 25.400 vehicles diaris, que actualment utilitzen majoritàriament el Nus de la Trinitat, la B-500 o la carretera de la Font de Cera. A més, en trencar amb l’estructura radial de les vies d’alta capacitat de l’àrea metropolitana, descongestionarà els accessos a Barcelona. En aquest sentit, s’estima que la seva entrada en servei pot reduir en un 15% la circulació actual en el nus de la Trinitat, per on circulen més de 100.000 vehicles cada dia.
Paral•lelament, l’Eix de la Conreria, comportarà una major fluïdesa del trànsit i una reducció dels temps de trajecte, enconnectar més directament àrees del Vallès i del Barcelonès sense passar per Barcelona. Com a exemples, es calcula que el trajecte d’un vehicle entre Badalona i Mollet del Vallès passarà dels 30 minuts actuals als 17 i entre Badalona i Granollers, dels 40 als 25 minuts. Paral•lelament, en connectar amb vies com l’AP-7 i la C-17, el nou eix facilitarà les comunicacions de recorregut més llarg cap a Girona o Vic, des d’aquest àmbit.
La nova infraestructura ofereix l’oportunitat de potenciar l’oferta de transport públic col•lectiu, especialment entre el Barcelonès nord i el Vallès Oriental, amb la millora dels itineraris existents i la creació de noves línees d’autobús amb freqüències de pas i temps de desplaçament competitius.
El traçat
La nova via d’alta capacitat abastarà els termes municipals de Badalona, Tiana, la Llagosta, Mollet del Vallès, Sant Fost de Campsentelles i Santa Perpètua de Mogoda. La seva configuració es divideix en dos trams: uns 2,5 quilòmetres quilòmetres corresponen a l’adequació i millora de les prestacions de l’actual C-59 entre l’AP-7 i la C-33 i uns 8 quilòmetres, a una via de nou traçat fins a Badalona, que salva la carena de la Conreria amb un doble túnel.
• Adequació de la C-59: El traçat s’inicia a l’enllaç de la C-59 amb l’AP-7, al terme de Santa Perpètua de Mogoda. En aquest tram inicial, s’adequa la carretera actual i es reordenen els accessos. En aquest sentit, es preveu la formació de calçades laterals distribuïdores del trànsit, que facilitaran la connexió entre la rotonda de la CIM Vallès i la C-33. Així mateix, es remodelarà el nus de Mollet del Vallès per tal de connectar el nou eix amb la C-17, la C-33 i l’N-152a.
• Viaducte sobre el Besòs: A continuació, l’eix creua el riu Besòs amb un viaducte singular de 600 metres de longitud. Passat el riu, es preveu un enllaç amb la carretera BV-5001, de la Roca del Vallès. Entre aquest punt i la boca nord del túnel de la Conreria, es forma un altre enllaç, amb el nucli de Sant Fost de Campsentelles, que inclou un viaducte de 155 metres de longitud.
• Túnel de la Conreria: El túnel de la Conreria permet travessar la serralada Litoral sense afectar l’Espai d’Interès Natural de la serralada de Marina. Tindrà una longitud d’uns 3 quilòmetres i estarà format per dos tubs, un per a cada sentit de la circulació, amb dos carrils cadascun. Els túnels disposaran de les tecnologies més avançades de gestió, seguretat i control, així com de filtratge de l’aire i d’eliminació de partícules en suspensió.
• Connexió fins a Badalona: Segons el traçat considerat més òptim als estudis que s’estan ultimant, un cop passat el túnel de la Conreria, el traçat creua la riera de Montalegre i connecta mitjançant l’enllaç Badalona nord amb la carretera B-500, el camí dels francesos a Tiana, la urbanització de Mas Ram, la B-20 i la xarxa viària de Badalona. Finalment, el nou eix se situa entre dos passos superiors existents de la B-500, que s’aprofiten, creua la B-20 amb un pas inferior i enllaça amb la trama urbana mitjançant una rotonda, que permetrà millorar la connexió amb la C-31.