Es prepara la declaració de la primera zona d’especial protecció contra el soroll al El Papiol

La zona protegida estarà ubicada al voltant del cementiri de Roques Blanques, al municipi d'El Papiol. Es tracta d'una àrea que ja disposa d'una bona qualitat acústica, però que es vol protegir, a través d'aquesta figura, de futures activitats potencialment generadores de soroll. Es preveu que el projecte esdevingui una realitat abans de finals d'any. El Departament de Territori i Sostenibilitat vol fomentar la progressiva implantació de les ZEPQA al territori català. La declaració d'aquestes zones protegides pot ser una eina molt útil no només en la preservació de la qualitat acústica de determinats espais, sinó també en la conscienciació ciutadana que es pugui generar mitjançant el gaudi de la tranquil·litat d'aquests espais. A partir d'aquesta primera experiència, la intenció és elaborar un protocol d'actuació per facilitar la declaració de ZEPQA i la seva posterior gestió, treballant amb els ajuntaments que estiguin interessats a protegir zones o espais concrets. La figura jurídica de declaració d'aquestes zones de protecció, contemplada per la Llei de protecció contra la contaminació acústica, no havia estat utilitzada fins ara, precisament quan fa 10 anys que la norma va entrar en vigor. Des de llavors, és destacable el recorregut fet en matèria de prevenció i especialització de tècnics en acústica ambiental.

El Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant amb l’ajuntament d’El Papiol (Baix Llobregat) en la tramitació de la primera Zona d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA) de Catalunya. Ho ha anunciat aquest matí la directora general de Qualitat Ambiental Assumpta Farran, a Sabadell, durant la jornada “Menys soroll, més acústica”, en motiu de la celebració del Dia Internacional de la Sensibilització vers el Soroll.

La zona protegida estarà ubicada al voltant del cementiri de Roques Blanques. Es tracta d’una àrea que ja disposa d’una bona qualitat acústica, però que es vol protegir, a través d’aquesta figura, de futures activitats potencialment generadores de soroll. Es preveu que el projecte esdevingui una realitat abans de finals d’any. La declaració inclourà un pla específic de mesures per permetre la conservació de les condicions acústiques de la zona tranquil·la. Gràcies a les mesures, el municipi disposarà d’una zona amb baix impacte acústic on els ciutadans podran gaudir d’un ambient relaxat.

Altres actuacions de TES per mitigar l’impacte del soroll
La normativa contempla, entre altres instruments de gestió, que tota la Unió Europea elabori els anomenats Mapes Estratègics de Soroll. Els Mapes consisteixen en analitzar el percentatge de població sotmesa a diferents nivells de soroll per tal d’analitzar els punts més problemàtics i elaborar, a partir d’aquest inventari un Pla d’Acció que inclou actuacions per millorar la qualitat acústica de les zones o punts que es considera prioritaris. Catalunya està finalitzant l’elaboració d’aquests Mapes Estratègics de Soroll. Just quan s’aprovin, s’iniciarà el treball d’elaboració dels Plans d’acció.

La planificació territorial i l’urbanisme són altres elements fonamentals en la gestió del soroll. Una ordenació territorial que tingui en compte el vector acústic pot estalviar futurs problemes en matèria de molèsties per soroll.

Pel que fa a les activitats habituals de prevenció i assistència tècnica, la Direcció General de Qualitat Ambiental, durant el 2012, ha informat uns 250 projectes d’activitats industrials, uns 154 projectes d’infraestructures, plans o programes, ha gestionat 53 expedients de queixes i vora 200 sol·licituds d’informació, ha proporcionat assessorament i assistència tècnica per a la realització de mesuraments a 70 municipis i ha donat suport tècnic a vora 100 municipis per a la realització dels mapes de capacitat acústica.

24 d’abril,  Dia Internacional de la Sensibilització Vers el Soroll
Avui se celebra el 18è Dia Internacional de la Sensibilització Vers el Soroll. La diada, impulsada per The New York Center for Hearing and Communication (EUA), pretén divulgar la importància de la sensibilització i la prevenció de la contaminació acústica perquè tots els agents que hi puguin estar implicats en preguin consciència.

El soroll està considerat un agent contaminant que afecta la qualitat de vida de la població i cada vegada s’accepta menys que sigui conseqüència natural del desenvolupament tecnològic que no té solució. Hi ha prou estudis que demostren que, com succeeix amb altres contaminats, l’exposició perllongada de la població al soroll produeix efectes negatius sobre la salut, siguin fisiològics o psicosomàtics, generant problemàtiques mediambientals, com moltes vegades també socials.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...