[foto]
Unes 150 persones han participat a una assemblea que també ha elegit la direcció i aprovat al manifest fundacional i els estatuts.
País Rural neix com una resposta de bona part del territori a l’Agència de la Natura, recentment creada pel Parlament de Catalunya, i uneix esforços perquè des dels municipis puguin decidir el seu futur de forma autònoma, i per acabar amb els greuges, el desequilibri territorial i el despoblament rural. País Rural s’autodefineix com a ecologista, conservacionista i aglutinant de les persones a qui més els “hi va” ja que viuen al territori que volen defensar. De fet, és el que “portem fent sempre, preservar el territori”, diuen.
En defensa del país rural i la seva gent
L’assemblea ha aprovat el manifest titulat “Un gran país rural” que marca els grans objectius de la Plataforma. El text destaca que Catalunya pateix un gran desequilibriterritorial ja que la major part dels seus habitants viuen a Barcelona i la seva àrea metropolitana (el 71% de la població viu en 59 ciutats). Tanmateix, uns 900 municipis són rurals, uns municipis que estructuren el territori,i creuen que són els municipis que “han de definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin més oportunes de forma autònoma, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya”.
El manifest reclama posar fi als greuges que pateix el món rural com ara “l’evident i preocupant despoblament rural és el símptoma més clar i evident d’aquest tracte injust i d’una concepció esbiaixada de la realitat”. Alhora, remarquen que el valor d’un país es troba també en la salut econòmica de les seves àrees rurals, amb qualitat de vida i serveis sanitaris i educatius, en la riquesa ecològica del seu entorn natural, en la qualitat del seu paisatge, en la força de la seva cultura d’arrel i en la capacitat transformadora d’aquesta ciutadania.
Text complert del Manifest
Catalunya pateix un gran desequilibri territorial. La major part dels seus habitants viuen a la ciutat Barcelona i a la seva àrea metropolitana. El 71% de la població catalana viu en només 59 ciutats. Però el nostre país té 948 municipis. D’aquests, 900 són rurals. El 95% de municipis de Catalunya, ho contempli o no l’administració territorial, són rurals. I per tant haurien de poder definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin més oportunes. En col·laboració amb el Govern de Catalunya, però de forma autònoma. Perquè aquests municipis saben millor que ningú quines són les seves necessitats i poden articular millor que ningú la transformació necessària perquè l’entorn rural sigui un motor de país encara més potent del que ja és. El Moviment País Rural està integrat per representants de ciutadans i organitzacions arrelades al mon rural.
Aquest manifest és una declaració de les nostres aspiracions, compromisos i demandes. Visió de futur El món rural pateix un greuge. I no es dona només en el tracte rebut per part de l’Administració, sinó també en la manera com la ciutadania i la classe política entén i concep Catalunya. L’evident i preocupant èxode rural és el símptoma més clar i evident d’aquest tracte injust i d’una concepció esbiaixada de la realitat. Però, sobretot, és la prova de la manca d’imaginació, empenta i estima real pel territori. El valor d’un país es troba també en la salut econòmica de les seves àrees rurals, en la riquesa ecològica del seu entorn natural, en la qualitat del seu paisatge, en la força de la seva cultura d’arrel i en la capacitat transformadora d’aquesta altra ciutadania. La nostra identitat ve molt determinada pel medi físic.
Per això la terra ha de ser al capdavant de les nostres polítiques i de la nostra concepció de país. Defensada. Respectada. Protegida. La revolució digital i la millora de les infraestructures garanteixen la connexió del medi rural amb la resta del país. Ja no estem lluny. Ja no vivim aïllats. Podem gaudir de tots els serveis (públics i privats) en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Això sempre i quan les polítiques públiques ho permetin i una nova concepció de país ho faciliti. Catalunya és un gran país rural. Compta amb un gran nombre de municipis que estructuren el seu territori. La gent que hi viu i se l’estima ha de tenir, per tant, totes les facilitats per administrar, preservar i desenvolupar tot el seu potencial. Per això la nostra Associació, amb representants de persones i organitzacions arrelades al mon rural, volem adoptar aquest Decàleg com una declaració de les aspiracions, compromisos i demandes de la població rural.
1. Mantenir i potenciar La diversitat de les zones rurals. El sector primari (l’agricultura, la ramaderia, la pesca, la caçam, la silvicultura..) ha de ser un sector estratègic pel país.
2.- Treballar per l’assoliment d’habitatges dignes i adaptats d’acord en el seu entorn, tant als pobles, com a les ciutats, com en el nuclis diseminats o fins i tot en les nostres masies i/o cases de pagès.
3.- Treballarem i defensarem la qualitat de vida en el mon rural, (benestar, sanitat..) i manifestem la preocupació per les condicions de vida i serveis rurals.
4.- Potenciar i adoptar un model d’educació i formació, per les zones rurals.
5.-. Igualtat de drets, com també de deures.
6..- Adoptar, establir, i potenciar actuacions per fomentar l’arrelament de la joventut, en els territoris rurals.
7.-.Realitzar i desenvolupar serveis i infraestructura rurals. Potenciar el desenvolupament d‘activitats economiques tant locals com supramunicials.
8. Ajudar, potenciar i desenvolupar les explotacions familiars i els productes de proximitat.
9. Adoptar, desenvolupar mesures per prevenir el canvi climàtic i posar en valor els recursos naturals.
10.Potenciar i establir criteris per afavorir el partenariat entre la societat civil i els governs.
El Moviment País Rural és territorial i humanista. Estimem el nostre entorn, el nostre medi, la nostra gent, la nostra manera de viure i apostem fermament per construir el nostre futur a casa nostra, amb totes les eines i facilitats de l’administració pública i amb una empenta nova, diferent i transformadora. Perquè també som emprenedors, també fem moure el país, també aportem valor, també contribuïm al desenvolupament, també construïm futur. Volem que el nostre sigui el motor d’un canvi real i que això es tradueixi en noves polítiques del Govern de Catalunya. La nostra proposta: el creixement rural sostenible. El nostre compromís. Treballar per garantir un compromís continu en la recuperació i recerca dels drets, i condicions de vida rurals. Creiem que el treball per aconseguir el desenvolupament rural sostenible es pot ajudar en gran mesura per l’intercanvi de bones pràctiques entre els actors rurals, urbans i els governs.
Diligència: Aquest Manifest ha estat aprovat per l’assemblea constituent de l’associació Moviment País Rural, reunida a Montblanc (Conca de Barberà), el dissabte 18 de juliol de 2020.
Es vol prevenir el canvi climàtic, potenciar el desenvolupament rural sosteniblei promocionarels productes de proximitat, entre moltes d’altres propostes
País rural exposa que “la revolució digital i la millora de les infraestructures garanteixen la connexió del medi rural amb la resta del país. Podem gaudir de tots els serveis públics i privats en qualsevol lloc i en qualsevol moment, això sempre i quan les polítiques públiques ho permetin i una nova concepció de país ho faciliti”.
El Moviment País Rural és una associació humanista i territorial que ha celebrat aquest dissabte la seva assemblea fundacional a l’església de Sant Francesc de Montblanc (Conca de Barberà). País Rural neix amb la voluntat d’unir ajuntaments, associacions, empresesi ciutadans en defensa de la Catalunya rural, i, evidentment, deixa la porta oberta perquè més endavant s’incorporin els que encara no hi són.
Una direcció representativade la Catalunya rural
L’assemblea ha escollit Josep Maria Vila d’Abadal president de la Plataforma País Rural dins d’un consell executiu de 9 persones, amb 4vicepresidències per a Just Serra (president de Boscat), Josep Tarín(alcalde de Talamanca), Carlos Isús(president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà)i Francesc Boya (Síndic d’Aran).
Completen el consell executiu: Marc Francesch (tresorer), l’advocat Àlex Serrahima (secretari), l’alcaldessa de la Vall de Boí Sònia Bruguera (vocal)i l’alcalde d’Arbúcies Pere Garriga (vocal).També s’ha aprovat una àmplia junta directiva.En el seu discurs de cloenda de l’assemblea el presidentde la Plataforma País Rural, Josep Maria Vila d’Abadal,ha destacat que “som aquí perquè des de la restauraciódemocràtica es governa des de Barcelona, traient competències com ara les d’Urbanisme als municipis, i ha continuat amb l’Agència de la Natura, que ens ha tret més capacitat de decisió al territori”.A més, ha manifestat que “País Rural és tot el que contemplen els municipis rurals: diversitat, la conservació de la natura, habitatge, formació, educació, joventut, infraestructures,urbanisme,sector primari…”. Vila d’abadal ha proposat un Estatut del municipi rural com a primer pas per trobar solucionsicorregir les lleis existents perquè tenim un projecte per tot el país i per crear una nova Catalunya.