[foto]
En un acte organitzat per la plataforma No fem el Cim, l’Ateneu Arbocenc i la recent creada Regió Agroalimentària del Penedès (RAP), i amb la col·laboració de les entitats Bosc Verd, Ecologistes de Catalunya, Grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans (GEPEC), Grup ecologista del Vendrell i Baix Penedes (Geven, l’Auditori de l’Arboç va acollir dissabte 13 d’abril l’acte de llançament de la Regió Agroalimentària del Penedès. Una iniciativa que arriba després de la retirada del parc logístic que s’havia projectat a la zona i que afectava una àrea de 400 Has i convertia el Penedès en una comarca dividida per un eix mediterrani de mercaderies.
Un cop retirat aquest projecte, avalat per administracions i empreses, però que va comptar amb l’oposició d’entitats de la zona, la plataforma No fem el Cim proposa que la gent s’empoderi promogui un nou model de territori basat en la tradició agroalimentària del Penedès, posant en valor els aspectes característics de les comarques del Penedès i incorporant zones agràries al mig de les zones urbanes seguint el model de parc d’arees metropolitanes de ciutats europees com Milà o Londres que creen grans àreas agrícoles al voltant de grans ciutats o conurbacions urbanes. Aquí a Catalunya, un dels models en els que s’emmiralla la RAP és el Parc Rural de Montserrat que abasta una zona similar a la Regió Agroalimentària que es vol potenciar al Penedès. També com el Parc Rural de Montserrrat, la RAP inclouria municipis de 4 comarques: Alt i Baix Penedès, El Garraf i l’Anoia.
Agraïments per la victòria del Penedès sobre el CIM
El primer que va fer el representant de la plataforma NofemelCim, en Pau Batlle Solé, va ser donar les gràcies a tothom qui durant aquests anys ha contribuït al triomf de la societat civil sobre la imposició logística per part de l’Administració i els interessos privats de les multinacionals del sector. “Un triomf de la societat civil i de les institucions penedesenques”, ha dit. ¨Ara és el moment de passar a l’acció fent propostes utòpiques sobre un territori real”. ¨Massa temps fa que hem esmerçat les nostres energies en rebutjar imposicions, cal que les dediquem a construir el futur del territori tots junts i des de baix¨.La plataforma Considera que,si en 15 anys de l’inici del projecte logístic al Penedès, aquest no ha tirat endavant, no és adient pel territori. I no podem donar les culpes a la crisi.
Ni l’eix ferroviari de mercaderies passarà pel Penedès i per tant no hi haurà la gran graella ferroviària a l’Arboç, ni es farà polígon de 400 ha que inicialment havia enlluernat a polítics i aturats i que va generar el rebuig general de la societat civil que es va mobilitzar en contra. Ara, de moment, tot queda reduït en la presentació d’un petit polígon de 40 ha (un 10% del previst inicialment) que les males llengües diuen que és per intentar recuperar part de les pèrdues que l’Administració va invertir en la compra de terrenys i en la redacció de projectes.
Bases pel nou model Penedès
La proposta de la plataforma es basa en la confluència de tres factors:
1. Els fracàs de les polítiques industrialitzadores des de dalt, al Baix Penedès, i la resiliència de l’economia de l’Alt Penedès amb el fet diferenciador de l’existència d’una indústria derivada de una agricultura potent com és la vitivinicultura, donen les pautes per apostar per activitats més relacionades amb el territori i l’agricultura.
2. La posició estratègica del Penedès agrícola molt relacionada amb la proximitat de les àrees metropolitanes de Barcelona i el Camp de Tarragona amb una població entorn dels 5 milions d’habitants és una oportunitat per desenvolupar un model econòmic basat en el sector agroalimentari.
3. La tendència creixent de la necessitat de productes agrícoles de proximitat, l’apropament de la relació ciutat-camp i la qualitat ecològica dels productes frescos.
Aquests, ben acoblats formen un model que encaixa amb les característiques del territori agrícola de la vegueria Penedès. I per aquest sentit, la plataforma, ha iniciat el seu camí demanant:
1. Cooperaramb totes les entitats que apostin per un Penedès harmònic i equilibrat.
2. Demanar una moratòria de tots els plansi projectes que estan en tràmit i que poden afectar els criteris que, des de la societat civil es proposen, com és el cas del polígon industrial de 40ha del Logis Penedès.
3. Incidir en el planejament del Pla Territorial de la Vegueria Penedès, actualment en redacció que s’obri al debat ciutadà real.
La presentació de la Regió Agroalimentària Penedès, la RAP, s’anirà presentant a d’altres poblacions de la zona, com el 10 de maig a Vilafranca del Penedès.