En motiu del Dia Internacional contra la incineració, Greenpeace demana a l’Estat que no subvencioni l’electricitat produïda per incineradores de residus

Les deu incineradores que hi ha a Espanya generen electricitat a partir dels residus que cremen, pel que s'acullen al règim especial de producció d'electricitat que els proporciona primes de l'Estat, com si fossin fonts renovables d'energia. L'informe Incineració de residus: mals fums per al clima, presentat per Greenpeace (25-11-2009) posa de manifest com les incineradores de residus sòlids urbans (RSU) constitueixen una important font de contaminació química i són responsables de gairebé el 3% de les emissions estatals.

Segons aquest informe les deu incineradores en actiu cremen uns dos milions de tones de residus l’any i emeten en aquest mateix període gairebé 1,7 milions de tones de CO2 a l’atmosfera.

L’estudi ofereix arguments per assegurar que les plantes incineradores no poden considerar-se com recuperadores d’energia a causa del seu ineficient funcionament. Pel que fa a l’ocupació, els llocs de treball generats pel sector de la incineració, en comparació amb els del sector de la reducció, reutilització i reciclatge, són substancialment inferiors. Per tot plegat, i en motiu de la celebració del Dia Internacional contra la incineració (28-11-2009) Greenpeace demana a l’Estat que no subvencioni l’electricitat produïda per incineradores de residus: “En un context de lluita contra el canvi climàtic, no es pot seguir subvencionant l’emissió de CO2 al mateix temps que cremem recursos “, ha declarat Juan López de Uralde, director de Greenpeace.

L’informe també destaca que “el sector del tractament i gestió de residus és el que ha experimentat el major augment d’emissions de gasos d’efecte hivernacle en el període 1990-2007 fins a arribar a un 83% enfront del 62% del sector de processament de l’energia tradicional”

Segons el responsable de la campanya de Contaminació de Greenpeace, Julio Barea “resulta pervers que prevalgui la generació de residus i l’emissió de CO2 sota un embolcall verd. Les incineradores de RSU fan servir ingents quantitats de combustibles auxiliars com gasoil o gas natural per cremar les escombraries, cosa que provoca que emetin importants quantitats de CO2 i cremin recursos naturals”. Segons Greenpeace “la incineració suposa un obstacle pel desenvolupament de models sostenibles de tractament de residus i constitueix un negoci rodó per a les empreses. Municipis, mancomunitats o diputacions paguen uns 60 euros per tona tractada, el que hipoteca així el futur de les zones on s’ubiquen aquestes instal·lacions perquè han de garantir que la planta tingui suficients residus per cremar i així fer front a les despeses milionaris que impliquen. A Espanya s’incineren uns dos milions de tones l’any, el que suposa gastar en cremar recursos naturals 120 milions d’euros anualment”.

L’organització ecologista considera que l’única solució eficaç per aturar el problema dels residus és apostar per polítiques de prevenció, reducció i reciclatge que contribuirien, a més, a la reducció de les emissions de CO2. En aquest sentit, Greenpeace recorda que el reciclatge de residus a Espanya es troba al voltant del 13%, molt allunyat d’altres països de la Unió Europea i de l’objectiu europeu del 50% que estableix la nova directiva per a 2020.

L’informe està disponible a: https://www.greenpeace.org/espana/reports/091124-02

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...