El veïnat del barri barceloní de Poble-sec pot compostar la matèria orgànica

Els veïns del barri barceloní de Poble-sec disposen d'una màquina de compost, per a ús comunitari que té per objectiu recuperar i reutilitzar la matèria orgànica generada a les llars. L'aparell estarà fins al mes de juliol a l'Institut Consell de Cent del barri i forma part d?un projecte co-gestionat per l'Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) i la cooperativa d'iniciativa social i sense ànim de lucre, Tarpuna SCCL que és qui ha llogat la compostadora.

Alumnes de l’Institut Consell de Cent de Barcelona (Carrera, 25) han rebut la formació pertinent per poder utilitzar la màquina de compost alhora que ha pres consciència de la necessitat de fer un bon reciclatge i de la matèria orgànica en particular. “L’objectiu del projecte és generar consciència de la importància de separar bé els residus en origen i en concret la matèria orgànica perquè la que es llença incorrectament als abocadors també genera CO? a l’atmosfera”, explica la tècnica d’Intervenció Social de l’ACPP Catalunya, Andrea Milán.

Funcionament de la màquina

Malgrat que el projecte s’ha treballat amb els estudiants del centre educatiu aquest es vol fer extensiu a tot el barri. Per aquest motiu la màquina la pot fer servir qualsevol veí portant els residus en horari lectiu de l’institut o bé dipositant-los en un contenidor que es troba a la porta d’on hi ha la compostadora.

A la màquina compostadora s’hi poden abocar restes de fruita i verd com ara closques, pell o llavors; restes de carn i de peix sempre que els ossos i les espines siguin petits; menjar en mal estat; restes d’infusions; marró de cafè; taps de suro; paper de cuina i tovallons bruts; escuradents i pals de gelat o de menjar xinès de fusta.

Un cop les restes estan dins la màquina “amb una temperatura elevada es treuen tots els microorganismes descomponent-ho tot molt ràpidament. D’aquí en surt un compost que es barreja amb fulles i restes d’arbre i es deixa reposar un temps perquè es generi un compost de màxima qualitat”, explica Andrea Milán. El comport servirà com adob per a l’hort de l’institut i en cas que n’hi hagi en excés es portarà a altres horts propers ja contemplats en el projecte. “La màquina té un rellotge que regula el temps de funcionament i el seu consum energètic és mínim”, adverteix la tècnica de l’ACPP.

La màquina estarà a l’institut fins a finals de juliol que és quan acaba l’activitat d’aquest curs en el centre educatiu. “Passat aquest temps valorarem els resultats i veure si la màquina de compostatge es pot quedar més temps”, afegeix Andrea Milán.

Recooperem

La màquina compostadora és un element més del projecte que estan treballant els alumnes de l’IES Consell de Cent i que consisteix a impulsar l’economia circular al barri del Poble-sec creant una xarxa de participació i cooperació entre la comunitat educativa, veïnal i familiar. Fins ara ja han fet auditories de residus a les seves llars i s’ha treballat en els hàbits de consum, l’aprofitament dels residus i el seu reciclatge tant en els estudiants com en les seves famílies.

Els joves han assistit a sessions de formació sobre economia feminista, economia circular, gestió dels residus i compostatge i s’han dissenyat accions comunitàries com la de la màquina de compostatge veïnal. Altres propostes que s’han fet són arboritzar el barri, instal·lar més panells socials o instaurar dies verds a l’institut on es pugui implicar a tot el barri.

L’objectiu final de tot plegat “és que la gent pugui veure que es pot portar un estil de vida més saludable i canviar alguns dels hàbits com posar l’entrepà en una recipient reutilitzable i no pas embolicar-lo amb paper d’alumini”, afegeix Milán.

 

 

 

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...