En un moment en què l’aigua i els rius estan al centre de l’atenció pública pels efectes de la crisi climàtica i els fenomens extrems com la recent Dana que ha arrassat a terres valencianes causant centenars de morts i desapareguts i destrossant i enfonsant cases, el Congrés de la CCEPC vol ser un punt de trobada de la recerca generada des dels centres d’estudis locals i des de les universitats dels territoris de parla catalana.
El Congrés, que es celebra entre el 8 i el 10 de novembre al Palau Oliver de Boteller de Tortosa, vol ser una aproximació als rius des d’un punt de vista geogràfic i ecològic i també com a element impricat en la realitat social i humana, en la mesura que històricament i culturalment els rius han condicionat la població i l’evolució dels nostres territoris.
De fet, el congrés vol abordar qüestions relatives a les principals conques fluvials, i també a tota la resta de variants (rieres, torrents, barrancs, rambles o, fins i tot, rius secs), perquè, en cadascuna d’aquestes, existeix una realitat ecològica (en constant transformació), tal com es pot comprovar cada vegada que les pluges torrencials comporten riuades i inundacions. Una manera d’explotar i aprofitar l’aigua (amb les respectives regulacions i conflictes), unes pors i uns perills determinats (la sequera i les riuades), unes atribucions i uns usos (administratius, militars, comercials, de comunicació, etc.) i unes mentalitats (identitats, simbologia, etc.) que han de ser conegudes i reconegudes.
Àmbits del congrés
Àmbit 1. Els rius com a camí/eix.. Natura i territori: El rius com a elements naturals que estructuren els territoris. Els cursos de l’aigua, les vies de comunicació històriques i actuals. Rius temporals o efímers. Passat, present i futur. Els rius com a vertebradors: via de comunicació i via d’urbanització. Patrimoni natural. Canvi global.
Àmbit 2. Els rius com a recurs. Història i aprofitament: Els rius com a elements transformadors. Les protoindústries i indústries mogudes per l’energia de l’aigua, els regadius, l’energia elèctrica, els embassaments, sostenibilitat…. Passat, present i futur. Aprofitament humà. Poder i conflictivitat. Economia vinculada a l’aigua. Els emplaçaments urbans, sequeres i aiguats. Embassaments i població. Regulació i legislació.
Àmbit 3. Els rius com a tret d’identitat i símbol. Patrimoni i identitat: El rius com a confluències patrimonials. Els valors ecològics, paisatgístics, històrics, literaris. Hidrotoponímia. Les lluites socials i els conflictes, les identitats territorials.