Els aparcaments i àrees de lleure d’aquests espais quedaran regulats, de manera que, quan l’ocupació arribi al 75%, s’activarà un operatiu per prevenir aglomeracions, coordinat pel CECAT, amb el Cos dels Mossos d’Esquadra, el Cos d’Agents Rurals, Protecció Civil, policia municipal, Creu Roja, el personal dels parcs i altres col·lectius, fent circular els vehicles, que no podran restar als vorals, i tallant accessos, si cal. On sigui possible, els panells informatius de les vies d’accés informaran sobre el nivell d’ocupació dels parcs. S’hi podrà accedir a peu o amb bicicleta sense limitacions.
Evitar situacions de risc
La mesura es pren per evitar aglomeracions que posin en risc la salut de les persones i la capacitat del medi natural. D’aquesta manera, s’activarà un dispositiu de seguretat, es reforçarà la vigilància preventiva a les zones de més afluència, s’endegaran accions per identificar i corregir conductes de risc, i s’intensificarà la neteja i la desinfecció dels equipaments.
El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ha apel·lat aquest divendres a El matí de Catalunya Ràdio a la responsabilitat ciutadana, dient que “el territori no es troba ara en capacitat normal d’acollida” i que “no fem un favor al territori ni al medi natural, ni a nosaltres mateixos, aquest cap de setmana si ens desplacem lluny i provoquem aglomeracions”, amb un augment del risc d’increment de deixalles abandonades al medi. “Si superem un cert llindar hi haurà problemes de serveis bàsics i de seguretat, perquè l’aire lliure dona una falsa sensació de seguretat”, ha explicat Miralles. La intenció és evitar situacions com la retirada de la mascareta en pícnics i en l’esport col·lectiu, la pèrdua de la distància de seguretat i les trobades massives.
La Generalitat recomana, de cara al cap de setmana, planificar bé les sortides i prioritzar la mobilitat a prop del domicili, a més d’aplicar les mesures de protecció i disposar dels elements d’higiene necessaris en l’actual situació de pandèmia.