La regulació 2023 de l’accés motoritzat als paratges de Fontalba i Daió a Queralbs ha començat per Setmana Santa

Les restriccions de vehicles previstes per l'ajuntament de Queralbs i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser han començat per Setmana Santa i s'aniran incrementant a mesura que avanci la primavera. Així, aquesta Setmana Santa es reprèn la regulació de l'accés motoritzat als paratges de Daió i Fontalba, concretament els tres dies de Divendres Sant a Diumenge de Pasqua. A finals de maig, coincidint amb la segona Pasqua, es començaran a regular els caps de setmana, i a l'agost ja passarà a ser cada dia.

1. Paratge de Fontalba El paratge de Fontalba és un dels accessos principals per pujar al Puigmal i per anar a la vall de Núria a peu.

Hi duu una pista forestal de 12 km que surt del poble de Queralbs amb final a la collada de Fontalba. Durant els mesos d’estiu presenta una afluència de vehicles que en cap de setmana pot arribar als 500 (dades del comptador automàtic de vehicles). Els mesos d’hivern i, per les condicions meteorològiques de la zona, normalment no és accessible per presència neu i l’afluència, en cas que es pugui circular amb vehicle, no és gaire significativa, motiu pel qual no es fa la regulació durant aquesta època de l’any.

Es limita l’accessibilitat a 60 vehicles sota reserva fins a la collada de Fontalba. La limitació serà durant els dies predefinits de temporada alta, entre les 7:30 del matí i les 19:30h del vespre, i alguns dies només fins a les 13.30 h. El control es fa amb la col·locació d’una barrera amb vigilants-informadors, contractats a través de contracte menor assumit per la Subdirecció General de Biodiversitat i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. Com a única manera possible de reservar, s’ha creat un portal web on fer la reserva en línia i el pagament de 5 €/vehicle i dia.

L’ordenança municipal que ho regula prohibeix també la presència nocturna de vehicles a Fontalba.

2. Paratge de Daió de Baix

La pista que accedeix a Daió de Baix té una longitud de 1,2 km i és punt de partida del camí que porta a peu cap a les gorges del Freser i la vall de Coma de Vaca. Durant l’estiu hi ha molta massificació pel fet que hi passa el riu Freser, que aglutina un turisme de bany i l’excursionisme per accedir a Núria, i els citats paratges de les gorges del Freser i Coma de Vaca.

La regulació es duu a terme igualment amb la presència de vigilants-informadors i, a diferència de l’anterior, sense reserva prèvia però amb pagament de 5 €/vehicle in situ (amb targeta bancària) per les característiques del visitant que hi accedeix. L’horari de restricció és de les 9.00 h a les 14.00 h.

L’ordenança municipal prohibeix també aparcar tant al llarg de la pista pavimentada de Daió, com a la placeta final de la pista. Només es permet l’aparcament a la zona habilitada pocs metres abans d’acabar la pista, a mà dreta, de 44 places.

La justificació de la regulació en ambdós casos té un factor molt important: la seguretat, per a facilitar l’evacuació en cas d’emergència (accidents, incendis o condicions meteorològiques adverses).

La regulació de Fontalba

És obligatori reservar? Sí, es obligatori reservar si vols accedir amb cotxe a la carretera de Fontalba en els dies i horaris assenyalats amb restricció d’accés.
Amb quanta antelació he de reservar? Sempre que hi hagi disponibilitat, es pot reservar fins al mateix dia.
Puc utilitzar la reserva feta amb un número de matrícula i accedir-hi amb un vehicle amb matrícula diferent? No. El vehicle que accedeixi ha de ser el mateix que has indicat a la reserva.
En cas de que al final no pugui utilitzar la reserva es retornaran els diners? No. Un cop feta la reserva ja no serà possible la devolució de la taxa.
La reserva em serveix per més d’un dia? No. La reserva et permet pujar a Fontalba per un sol dia. El vehicle no pot quedar estacionat a la nit a Fontalba i la pernoctació està prohibida per Ordenança Municipal. Si el dia següent vols tornar a accedir-hi has de fer una nova reserva.
La reserva em permet pujar durant tot el dia i més d’un cop? Un cop feta la reserva el vehicle podrà accedir un màxim de dos vegades de pujada i dos vegades de baixada
El meu vehicle pot quedar-se a Fontalba i jo marxar de travessa? No, abans que fosquegi cal baixar el vehicle cap al poble.
Preguntes freqüents sobre la regulació de Daió

Puc fer reserva anticipada per accedir a Daió? No, en aquest cas no es reserva anticipadament.
Quants cotxes podran entrar a la pista forestal de Daió? Podran entrar cotxes mentre hi hagi lloc a l’aparcament habilitat al final de la pista de 44 places. Quan sigui ple, ja no s’hi podrà entrar.
Si només volem anar a un gorg de mig camí, podrem deixar el cotxe als llocs amples de la pista? No, l’ordenança municipal prohibeix aparcar al llarg de la pista, encara que hi hagi espai disponible. Aquests espais queden reservats per al creuament de cotxes, sempre difícil en una camí tan estret
El cotxe pot passar la nit a l’aparcament del final de la pista? Sí, s’hi pot deixar el cotxe durant la nit.

Camí a peu d’anar a Fontalba

Podeu utilitzar també el camí de pujar a peu a Fontalba des del poble de Queralbs, que ha estat traçat amb l’ajuda d’alguns ramaders i altres veïns del poble. La ruta està senyalitzada segons el manual de senders d’Itinerànnia, amb pintura groga i banderoles grogues de punta verda.

El punt d’inici és la plaça del Raig de Queralbs, i el recorregut té una distància de 7 km, i un desnivell de 875 metres. A mig camí, es poden recuperar forces i refrescar-se a la font dels Pastors.

 

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...