L’informe anual 2021 assenyala que els cellers d’IWCA han invertit considerablement en el càlcul i reducció de les seves emissions, i han compartit el seu coneixement i les seves millors pràctiques amb altres membres d’IWCA i amb la comunitat vitivinícola més àmplia per ajudar a constituir un moviment mundial. IWCA també ha crescut amb força com a organització i ja està registrada com una associació sense ànim de lucre de la classe 501(c)6. S’ha designat a Meridian Institute com la seva nova secretaria. International Wineries for Climate Action (IWCA) va presentar el seu primer informe anual en una trobada amb mitjans de comunicació, que va tenir lloc a Londres la setmana passada, amb Miguel A. Torres, president de Família Torres, Rob Symington, director de Symington Family Estates i la moderadora convidada Fiona Macklin, de la campanya Race To Zero de les Nacions Unides.
Roy Symington, membre de la junta d’IWCA, va destacar que IWCA ha crescut per convertir-se en un col·lectiu amb 10 cellers membre i 12 membres candidats, que s’han unit a l’organització des que la van fundar els cellerers amb visió de futur Miguel A. Torres de Família Torres i Katie Jackson de Jackson Family Wines a Barcelona el febrer de 2019.
L’informe anual no és només un reflex de l’enfocament científic rigorós d’IWCA, sinó també un document que garanteix que els candidats i els membres són responsables dels seus compromisos i demostren un progrés tangible cap a la neutralitat climàtica per a l’any 2050. I això no només és un requisit per als membres d’ IWCA, sinó també per seguir formant part de la campanya Race To Zero.
Rob Symington també va destacar que la nova estructura de nivells per als membres (Applicant Members, Gold Members i Silver Members) té com a objectiu aconseguir nous membres i permetre als cellers unir-se fàcilment perquè puguin beneficiar-se dels consells d’altres membres sobre com realitzar el càlcul de GEH (gasos d’efecte hivernacle) i adoptar estratègies de reducció d’emissions.
Un dels objectius fundacionals d’IWCA és desenvolupar una metodologia estandarditzada perquè els cellers puguin calcular les emissions anuals dels GEH. A més, IWCA també va reconèixer la complexitat i el cost de calcular i auditar les emissions dels GEH, especialment per als petits cellers i per a aquells que comencen a mesurar les emissions dels GEH. Per superar aquest obstacle i facilitar la incorporació de nous membres, IWCA ha desenvolupat una calculadora de GEH i ja disposa d’una versió pilot per als cellers dels Estats Units que utilitzen factors d’emissions amb base als EEUU. Aquesta calculadora ha estat desenvolupada amb l’experiència tècnica de Sustridge Sustainability Consulting, i compleix amb els requisits de World Resources Institute (WRI), els protocols GHG i la norma ISO-14064. Està previst implementar actualitzacions regionals a la calculadora per ampliar la seva accessibilitat.
Fiona Macklin, de Race to Zero, va felicitar IWCA per la publicació del primer informe anual i va afirmar: “És meravellós veure cellers d’arreu del món unir-se a IWCA i, a través d’IWCA, unir-se a Race to Zero. Com la primera iniciativa col·laborativa del sector de l’alimentació i l’agricultura en Race to Zero, IWCA està demostrant lideratge i rigor en la gestió dels seus membres per complir amb els criteris sòlids i amb base científica necessaris per crear un món millor, més saludable i sense emissions de carboni. Aquesta onada de compromisos ambiciosos i accions dels membres d’IWCA mostrarà als governs nacionals que actors no governamentals de tota l’economia real estan immersos en la cursa cap a la descarbonització: no hi ha temps a perdre.”
Miguel A. Torres va afegir: “És clar que ja ningú es pot permetre una actitud d’ “esperar i observar” davant del canvi climàtic; el que tenim és una crisi climàtica. És fonamental que es prenguin mesures a tots els nivells, en tots els sectors, en totes les parts de món perquè junts puguem posar fi a aquesta bogeria que farà que la nostra terra sigui gairebé inhabitable a finals d’aquest segle.”
Sobre IWCA
International Wineries for Climate Action (IWCA) va ser creat el 2019 per Família Torres i Jackson Family Wines, dues famílies líders del sector vitivinícola profundament compromeses amb la gestió ambiental i la passió per preservar la gran herència vinícola del món davant del canvi climàtic. IWCA és un grup de treball que té com a missió portar a terme accions col·lectives per descarbonitzar el sector del vi a nivell mundial, mitjançant el compliment per part dels cellers membres d’un objectiu de reducció del 50% de les emissions de diòxid de carboni per a l’any 2030 i convertir-se en un celler amb un impacte positiu en el clima (Climate positive) el 2050.
IWCA acull els cellers que reconeixen que el canvi climàtic és l’amenaça més significativa per a la comunitat del vi i que es regeixen per la urgència d’una acció estratègica per accelerar l’adopció de solucions innovadores. El 2019, IWCA va rebre el premi Wine Enthusiast Visionary Star Award per liderar la descarbonització de la indústria vitivinícola mundial. Actualment IWCA compta amb 10 cellers de 6 països pertanyents a 4 continents diferents. www.iwcawine.org
IWCA és un grup de treball de col·laboració que tracta el canvi climàtic a través d’estratègies innovadores de reducció de carboni. L’objectiu d’IWCA és que tots els seus membres es comprometin a aconseguir Net Zero (zero emissions de carboni) per a l’any 2050 mitjançant els abasts 1-3, garantint una reducció constant per assolir els objectius intermedis en el 2030. A l’unir-se a la campanya Race to Zero de les Nacions Unides, IWCA s’ha convertit en una organització facilitadora i palatina dins de el sector vitivinícola i agrícola que impulsa i dona suport a les solucions immediates que ajudin els viticultors i cellerers a convertir-se en elements positius per al clima.
IWCA està oberta a qualsevol empresa vitivinícola que consideri el canvi climàtic com una greu amenaça. L’organització té tres categories de membres (Applicant Members, Gold Members i Silver Members) amb requisits que inclouen convertir-se en Net Zero el 2050 com a molt tard, realitzar una auditoria anual realitzada per tercers sobre l’existència de gasos d’efecte hivernacle en els abasts 1- 3, utilitzar energia renovable per a l’elaboració del vi, i demostrar que duen a terme una reducció constant de les emissions de CO2 a partir l’any de referència, seguint les directrius per aconseguir l’objectiu Net Zero. Entreu al https://www.iwcawine.org/ per a informar-se de com el seu celler pot sol·licitar l’admissió a aquesta organització.