El Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica arriba a la segona edició

El format del premi es manté igual que en la primera edició del premi, celebrada l'any passat. Una única categoria per a qualsevol tipus de centre: infantil, primària, secundària, educació especial, formació professional, llars d'infants, i tres premis amb dotació econòmica destinada a inversió en el propi projecte guanyador. Les escoles podran presentar projectes desenvolupats al curs 2012-2013 fins el dia 1 d'abril. L'acte de lliurament de Premis serà dins del marc de la fira BioCultura el dia 10 de maig, al Palau Sant Jordi de Barcelona. El jurat estarà format per un representant de cadascuna de les entitats organitzadores, Generalitat i Associació Vida Sana, més un representant de la XESC, la Xarxa d'Escoles cap a la Sostenibilitat.

L’Escola Matagalls, de Sta Maria de Palautordera, va ser l’escenari de la presentació, el passat 16 de gener,  de la 2ª edició del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, un guardó impulsat per l’ Associació Vida Sana amb el suport de la Generalitat de Catalunya. L’Escola Matagalls, amb el projecte “La terra ens nodreix: Som el que experimentem, plantem i mengem”, va ser la guanyadora de la primera edició del premi que va comptar amb la participació de 105 centres educatius de tot Catalunya.

Després de la presentació, l’alumnat va acompanyar a les autoritats a fer una visita guiada als horts i van explicar la seva visió i implicació en el projecte, i a més “en aquesta escola Matagalls tot el que es cull en l’hort es prepara després en la cuina i es consumeix en el menjador escolar, orgullós d’una dieta sana, equilibrada, basada principalment en vegetals i ecològica” van indicar els seus representants. Es va recordar a més que la “maleta de recursos pedagògics: De l’Hort a casa” elaborada per aquests tres departaments de la Generalitat i l’Associació Vida Sana, està disponible en tots els Centre de Recursos Pedagògics de Catalunya per a totes aquelles escoles que desitgin utilitzar-la.

La importància de tenir un hort a l’escola és que sigui una eina viva, i que un recurs com aquest es converteixi en un aspecte curricular important en la pedagogia del centre Revaloritzar el treball del camp, l’ofici de pajès és fonamental ja que l’agricultura és la base de la riquesa d’un país i el que li dóna la sobirania alimentària, els nostres fills han de conèixer el valor d’una agricultura ben feta i de com és el que alimenta, dóna suport econòmic a la societat, i ajuda a una economia local i sostenible.

Premis

Una única categoria per a qualsevol tipus de centre (infantil, primària, secundària, educació especial, formació professional, llars d’infants) i tres premis amb dotació econòmica destinada a inversió en el propi projecte guanyador (700, 500 i 300€ respectivament).

L’objectiu del premi és fomentar el coneixement de l’agricultura i l’alimentació ecològica als centres educatius, així com reconèixer la tasca educativa dels docents. L’Associació Vida Sana va posar en marxa l’any 2006 el projecte educatiu Mamaterra i des de llavors treballa per aconseguir que els valors de l’agricultura i l’alimentació ecològica arribin també als infants. I qui millor per a fer-ho que l’escola.

Aquest premi està organitzat per l’Associació Vida Sana i la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el Departament d’Ensenyament i el Departament de Territori i Sostenibilitat, que tots plegats fan la seva aposta i l’esforç en creure que el treball dels centres educatius, dels projectes transversals, de l’hort i de la alimentació són una eina clau per a esdevenir ciutadans responsables, sostenibles i compromesos en allò bàsic per un país , com ara l’alimentació de proximitat, el treball de la terra i la sobirania alimentària.
Tots els representants dels diferents organismes: educació, agricultura i medi ambient van coincidir que la col·laboració interdepartamental li atorga un valor afegit al premi i li converteix en una eina útil.

Fins l’ 1 d’abril tots els centres educatius interessats a participar poden omplir el formulari online amb les dades del seu projecte tal com s’indica a las bases que trobaran a la web del Projecte Mamaterra https://mamaterra.info/ca/premi.html

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...