El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador ha estat pel forner Enric Badia Elias

El premiat com a Millor Jove Artesà Alimentari Innovador en aquesta edició ha estat Enric Badia Elias que ha recollit el guardó aquest dimarts a la tarda. Durant l'acte,que ha tin gut lloc a l'Ateneu Barcelonès i ha estat presidit pel conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, acompanyat del secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, també han estat guardonades 28 persones amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari, un diploma que suposa el reconeixement a tota una trajectòria professional.

El conseller David Mascort i el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, amb Enric Badia, guanyador del Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

El forner Enric Badia Elias, del Forn de Pa Elias de Barcelona, ha estat guardonat amb el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponent a l’edició 2023 que atorga el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Badia veu en l’artesania alimentària “una oportunitat per continuar acostant i descobrint la fleca als consumidors, mirant de transmetre d’una manera sincera i senzilla el perquè de les coses dins el nostre ofici, i ser un exemple per a molts altres nois i noies joves a fi que s’interessin per un ofici que cada dia és més ampli i dinàmic”.

El conseller, acompanyat pel secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, va destacar la importància d’aquests guardons, amb els quals “any rere any es fa evident la vitalitat de l’artesania alimentària catalana. Un tipus de produccióque, conjuminant ofici, creativitat, tradició i innovació, produeix aliments que transmeten cultura, història i identitat col·lectiva. I, alhora, també reforcen l’arrelament social i dinamitzen l’economia i el desenvolupament territorial.”

Mascort va afirmar que el Govern “considera els artesans dels aliments una part imprescindible del nostre patrimoni de país, i, per això, estem compromesos a protegir les seves formes tradicionals de producció i garantir la seva pervivència. El Departament d’Acció Climàtica, mitjançant el Pla estratègic de l’alimentació, ha obert dues noves línies d’ajut destinades a la promoció de productes alimentaris artesans, a més de la que tradicionalment ja disposaven els gremis, d’accés a la promoció dels distintius de qualitat”.

Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va crear l’any 2003 aquest premi, dotat amb 3.000 euros, per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans.

En l’edició d’enguany, s’ha premiat Enric Badia Elias, guanyador del premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2023. Segons aquest flequer de Barcelona, aquest ofici “l’ha permès viatjar, conèixer persones increïbles que avui són família, compartir i continuar l’ofici familiar, i gaudir d’una passió de la qual per sort puc viure”.

Enric Badia és la quarta generació del Forn Elias. De ben petit, ja passava estones després de l’escola amb la seva mare i els seus avis a l’obrador, on es distreia amb una massa o jugant a crear “l’entrepà perfecte”. Format a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Barcelona, després de diversos cursos a les escoles del gremi va entrar a formar part del grup Espigues, la selecció nacional de fleca artesana. Amb aquest grup, ha tingut l’oportunitat de participar en els concursos flequers més prestigiosos del món, on ha guanyat diversos premis. En aquests concursos, ha desenvolupat peces de pa molt interessants com el Pa de tres crostons que és un homenatge a Salvador Dalí o el pa sense gluten i amb QR.

Diplomes de Mestre Artesà Alimentari

En el decurs de l’acte, també s’han lliurat 28 diplomes de Mestre Artesà Alimentari. En concret, es tracta de 8 carnissers, cansaladers i xarcuters; 10 forners; 7 pastissers; 2 xurrers, i 1 formatger.

OFICI                           NOM                      ESTABLIMENT               MUNICIPI            COMARCA 

Carnisser-
cansalader-xarcuter     Carles Borrull Llurba        Casa Borrull             Reus                  Baix Camp

Carnisser-
cansalader-xarcuter     
Marta Burguet Ruiz      Carnisseria Can Burguet     Blanes               Selva

Carnisser-
cansalader-xarcuter     
Valentí Fàbregas Alier    Fábregas Xarcuters       Barcelona     Barcelonès

Carnisser-
cansalader-xarcuter     
Ramon Hernando      Xarcuteria Hernando      Barcelona          Barcelonès

Carnisser-
cansalader-xarcuter   
David López Palome   Embotits Artesans Gori  Vall d’en Bas      la Garrotxa

Carnisser-
cansalader-xarcuter   
Josep Pibernat   Carnisseria Mas Vilà          Sta C.oloma Farners    Selva

Carnisser-
cansalader-xarcuter     
Laia Valls Vila                        Can Valls                    Argentona    Maresme

Carnisser-
cansalader-xarcuter     
Antoni Vigo Pubill                Antiga Casa Jaume     Bellver de C.  Cerdanya

Flequer                         Raul Arredondo Rodríguez  Forn de Pa de l’Albi        l’Albi           Garrigues

Flequer                      Georgina Crespo Bosque        Fleca Balmes            Barcelona           Barcelonès

Flequer                      Anna Cufiñà Garcia             Fleca Can Francès    Torroella de Montgrí B. Empordà

Flequer                    Marcel Estrada Solà               Forn de Pa Xata               Capellades           Anoia

Flequer                 David Gibert Martínez        Pa Porterias – Fleques Pa Pa   Peralada        Alt Empordà

Flequer               Joaquim Grimal Rueda             Forn de Pa Grimal           Sant Pol de Mar     Maresme

Flequer               Gerard Griñó Vernet            Forn Cal Tullet    l’Espluga de F.  Conca de Barberà

Flequer              Maria Josefa Oller Oller            Forn Oller               Barcelona            Barcelonès

Flequer        Josep Tomàs Pàmies Sistaré         Forn Sistaré              Reus                     Baix Camp

Flequer            Xavier Pàmies Sistaré                Forn Sistaré               Reus                    Baix Camp

Formatger       Ester Ollé Ballús     Formatges Blancafort    Sant Joan de Vilatorrada       Bages

Pastisser         Oriol Carrió Lluch         Pastisseria Carrió               Barcelona                     Barcelonès

Pastisser       Joan Cobo Vila            Pastisseria Cobo    l’Espluga de Francolí    Conca de Barberà

Pastisser     Ma Lourdes Farré Pocallet      Dolceria Farré                    Lleida                         Segrià

Pastisser    Josep Ma Guash Targarona   Pastisseria Targarona          Igualada                        Anoia

Pastisser    Josep Ma Rodríguez Guerola      La Pastisseria               Barcelona                Barcelonès

Pastisser     Ma Pilar Rueda Moreno         Pastisseria Ronda              Lleida                          Segrià

Pastisser      Miquel Vives Siscart           Pastisseria Casa Vives         Barcelona                Barcelonès

Xurrer       Jèssica Cevallos Zambrano         Xurreria Jessy     Sabadell                Vallès Occidental

Xurrer      Gemma Fernández Casas           Xurreria Palafolls               Palafolls                     Maresme

El reconeixement de Mestre Artesà Alimentari s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat 1.113 diplomes

Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d’artesà alimentari. 


Prop de 700.000 euros en ajuts per fomentar l’artesania alimentària

Aquest any 2023, en el marc del Pla de l’Estratègia alimentària de Catalunya, s’han obert dues línies d’ajuts relacionades amb la promoció de l’artesania alimentària i petits elaboradors. Una de les línies està pensada per fomentar el relleu generacional de negocis designats com a empreses artesanes d’alimentació, tant si hi ha un vincle familiar com si es tracta d’una aposta independent, que vol ser una ajuda a les dificultats associades a la posada en marxa d’una activitat econòmica d’aquest tipus. En aquesta línia, s’ha concedit un total de 416.988 euros.

L’altra, vol donar suport al compliment de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors. En aquest cas, s’han concedit 126 sol·licituds distribuïts entre 5 gremis amb un total de 94.500 €.

D’altra banda, enguany s’ha tornat a convocar l’ajut adreçat a la promoció i certificació dels productes d’origen i qualitat i l’artesania alimentària, valorat en 170.000 euros, amb l’objectiu de beneficiar el conjunt de persones artesanes associades i augmentar el coneixement sobre la producció artesanal alimentària entre els consumidors. Els beneficiaris d’aquesta línia són les entitats associatives d’artesans i artesanes, sense ànim de lucre, que representin els interessos d’una activitat artesanal alimentària inclosa en el repertori d’oficis i regulada reglamentàriament.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...