El president del Port de Barcelona rebutja impost dels creuers que contempla l’avatprojecte de llei del Govern, i per contra, es mostra partidari de tornar a la posició del 2017 davant el “possible risc” que els grans vaixells que ara fan escala a Barcelona se’n vagin a un altre port del Mediterrani i, de passada, traslladi les emissions a un altre punt. Segons Salvadó, si un vaixell descarrega en un altre port el que farà és posar “els contenidors a la carretera generant unes altres emissions”, “l’objectiu no és desplaçar les emissions, és reduir-les” ha insistit. Per això “és important fer un balanç global”,.ha comentat en roda de premsa aquest dimarts, on ha anunciat que el Port presentarà al·legacions a l’avatprojecte de llei que prepara el Govern abans que finalitzi el termini, el 17 de febrer..
Recordem que el Govern planteja que l’impost als creuers es desplegui de manera progressiva des d’aquest mateix any 2023 i fins al 2026. Segons l’avantprojecte de llei del nou tribut, que va sortir a informació pública a principis de gener,. L’impost preveu gravar les emissions d’òxids de nitrogen i de partícules dels grans vaixells ?en concret, els que tenen un arqueig brut superior a les 5.000 tones que estiguin a ports catalans, ja sigui durant el temps de maniobra, atracament o fondeig. El Departament d’Economia preveu que recapti 9,7 milions d’euros el 2023, el primer any d’aplicació, xifra que augmentaria fins als 34 milions d’euros el 2026. Està previst que el text arribi al Parlament en aquests primers mesos de l’any.
L’impost es basa en el principi “qui més contamina, més paga”, segons va avançar la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà. En aquest sentit, l’avantprojecte de llei detalla que la base imposable del tribut està constituïda per la quantitat d’òxids de nitrogen o de partícules emeses pels vaixells. El text fixa un tipus inicial d’1 euro/kg d’òxids de nitrogen i de partícules pel 2023. Aquesta quantitat s’incrementa pel 2024 fins a 1,5 euros; 2,5 euros el 2025; i 3,5 euros el 2026. El nou tribut contempla bonificacions del 10% de la quota pels vaixells que disposin d’un sistema de connexió elèctrica a moll, facin escala en un port que disposi d’aquesta connexió i no puguin connectar-s’hi per manca de disponibilitat. També s’inclouen descomptes el 5% de la quota pels creuers que disposin de certificats acreditables de millora energèticaAixí mateix, la norma preveu exempcions pels vaixells que prestin serveis públics, els que es vegin obligats a atracar o fondejar per perill o força major i els que facin activitats d’ajuda humanitària.
El Departament d’Economia preveu que recapti 9,7 milions d’euros el 2023, el primer any d’aplicació, xifra que augmentaria fins als 34 milions d’euros el 2026.