El Parc Rural del Montserrat ja te òrgan de gestió

Collbató va acollir l'acte de signatura de la constitució de l'associació de municipis que gestionarà, el Parc Rural de Montserrat. Tot i que inicialment van manifestar la voluntat d'unir-se al Parc Rural 16 municipis, finalment han estat 12 els signants de la constitució de l'associació: Olesa de Montserrat, Abrera, el Bruc, Castellolí, Collbató, Marganell, Monistrol de Montserrat, Rellinars, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell.

[foto] 

El Parc Rural del Montserrat té com a principals línies d’actuació la recuperació de terrenys agrícoles de la zona, la consolidació i augment de la producció agrària, l’elaboració de productes de qualitat sota una marca específica, el foment de l’agricultura ecològica i la prevenció d’incendis forestals, alhora que la promoció del territori en l’àmbit turístic. Per fer-ho possible, l’associació buscarà subvencions supramunicipals, com ara a través del projecte “Barcelona Smart rural”, dotat amb cinc milions d’euros, dels quals, 700.000 euros van destinats a temes agraris. També subvencions europees, tenint en compte que el Parc Rural del Montserrat és l’únic de caire supramunicipal que hi ha, no només a l’Estat espanyol, sinó també a tot Europa. Olesa ha ofert les instal·lacions de Cal Puigjaner per acollir la seu de l’associació de gestió del Parc. Olesa també acollirà el proper 14 de març l’acte de presentació del Pla de gestió i desenvolupament del Parc Rural.

La constitució del Parc Rural va tenir lloc fa poc més d’un any, el 2 de febrer del 2017, en un acte solemne celebrat al Monastir de Montserrat i presidit -i beneït- per l’Abad de Montserrat Josep Maria Soler, i amb la presència dels alcaldes i alcaldesses dels 16 municipis que aplega el Parc i de la presidenta de la Diputació. El Parc Rural del Montserrat, el primer parc rural supramunicipal de Catalunya, Espanya i Europa. és un projecte que va començar a gestar-ser l’any 2005 per iniciativa dels aleshores alcaldes de Collbató, El Bruc, Esparraguera i Olesa, i que ara fa un any amb l’impuyls i el finançament inicial de la Diputació de Barcelona, es va convedrtir en una realitat. L’acte de signatura de constitució d’aquest consorci va anar a càrrec de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, el vicepresident primer, Dionís Guiteras, i els alcaldes i alcaldesses dels municipis d’Abrera, el Bruc, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Castellolí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell.

La signatura de l’associació de municipis que ha de gestionar el Parc suposa un pas més en aquest projecte.

Recuperar l’activitat agrària
La voluntat del Parc Rural del Montserrat és recuperar l’activitat agrària amb l’objectiu de donar oportunitats a noves generacions de poder viure en els seus municipis. Altres objectius del nou Parc Rural del Montserrat són la consolidació dels boscos de pastura amb la doble finalitat d’incrementar la silvopastura amb ramats i per la prevenció d’incendis forestals, així com en donar a conèixer i apropar els ciutadans a aquest entorn rural privilegiat dels entorns de la muntanya de Montserrat. Aquest territori té com a conreu destacat l’olivera, que juntament amb els conreus herbacis, la vinya, els fruiters i el bosc, configuren un paisatge típicament mediterrani on l’activitat ramadera esdevé, a més d’una activitat econòmica i una eina per a la gestió silvopastoral, sense oblidar productes com la mel o l’horta, així com productes artesanals com el mató, el formatge, l’oli i el vi, entre d’altres.

Les principals línies d’actuació del Parc són la recuperació de terrenys agrícoles, la consolidació i augment de la producció agrària, l’elaboració de productes de qualitat, el foment de l’agricultura ecològica, el foment d’infraestructures de reg de suport al cultiu de secà, la venda de productes sota la marca “Montserrat”, la creació d’un banc de terres i la prevenció d’incendis forestals en aquest territori.

Un paisatge de mosaic
El territori que configura el que és el primer Parc Rural de Catalunya i Espanya, és un espai configurat per un paisatge de mosaic on des de fa anys s’hi desenvolupa una activitat productiva econòmica de tipus agrícola, ramadera i forestal. L’objectiu és que el Parc Rural esdevingui un eix per potenciar i revaloritzar activitats complementàries al voltant de l’artesania alimentària, de l’agroturisme, la restauració i també de l’activitat cultural i lúdica, i impulsar la seva personalitat rural tot reconnectant-se amb l’àmbit urbà.

Aquest territori té com a conreu destacat l’olivera, que juntament amb els conreus herbacis, la vinya, els fruiters i el bosc, configuren un paisatge típicament mediterrani on l’activitat ramadera esdevé, a més d’una activitat econòmica i una eina per a la gestió silvopastoral, sense oblidar productes com la mel o l’horta, així com productes artesanals com el mató, el formatge, l’oli i el vi, entre d’altres.

Comparteix-me:

S’aprova una actualització del Pla Nacional Integrat d’Energía i Clima 2023-2030

El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat l’actualització del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) pel periode 2023-2030, que aspira a millorar l’autonomia estratègica de l’Estat rebaixant la...

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...