El conseller Mascort ha inaugurat la nova seu del Parc Natural, que alhora serà un altre Punt d’Informació del Parc. El nou equipament, ubicat a Vilajuïga en un espai cedit per l’Ajuntament, acull també les oficines del personal tècnic i una sala multiusos amb capacitat per a una vuitantena de persones. Així mateix, inclou una sala de reunions i un espai de magatzem, entre d’altres. El Departament ha invertit uns 200.000 euros en les obres
El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, ha inaugurat la nova seu del Parc Natural de Cap de Creus coincidint amb la celebració del 25è aniversari de la creació del Parc. Mascort ha afirmat en el discurs inaugural que “el Parc Natural de Cap de Creus és un espai únic i el primer parc marítimo-terrestre que es va declarar a Catalunya amb 3.000 hectàrees d’àmbit marí”. ” “Precisament, en aquest sentit, el Departament d’Acció Climàtica fa temps que treballa d’acord amb tots els agents implicats en la redacció del nou Pla rector d’ús i gestió (PRUG) de l’àmbit marí del Parc Natural de Cap de Creus, i en breu en farem l’aprovació incial per després sotmetre’l a informació pública i validar-lo definitivament”, ha explicat Mascort. El conseller ha declarat que “després d’un ampli procés participatiu, el document que recull tot un seguit de mesures per ajudar a preservar i conservar l’entorn i millorar-ne la gestió està ja enllestit, i, ara, engeguem la fase final per a la seva aprovació”.
El PRUG tindrà una vigència de quatre anys i regularà les activitats que es duguin a terme dins l’àmbit marí del Parc per garantir la conservació del patrimoni natural, tot vetllant per la compatibilitat dels usos i la sostenibilitat de les activitats econòmiques. Entre d’altres, establirà la regulació dels usos professionals, esportius, recreatius, educatius i científics a l’àmbit marí del Parc Natural i la planificació de les actuacions que cal realitzar-hi. També preveu un augment de la vigilància i el control de les activitats que s’hi desenvoluparan. Així mateix, inclou el concepte de planificació i gestió adaptativa per poder ser revisat i actualitzat de manera àgil i adequar la regulació de les activitats humanes a la capacitat de càrrega que el medi pot suportar. “Estem convençuts que el PRUG marí del Parc Natural de Cap de Creus beneficiarà el medi natural i tots els sectors implicats”, ha afirmat David Mascort.
Paral·lelament, el conseller també ha explicat que s’està treballant en l’adquisició de finques d’alt interès per a la preservació de la biodiversitat del Parc. Entre aquestes, ha destacat la finca de Mas Ventós, la de Sant Pere de Rodes i d’altres finques situades dins la Reserva Natural de Cap de Creus i la Reserva Natural Integral de Cap Norfeu.
Història del Parc
El Parc Natural de Cap de Creus es va crear l’any 1998, però la voluntat de protegir aquest espai arranca molt més enrere quan a finals dels anys setanta, a través de l’obra col·lectiva Natura, ús o abús? Llibre blanc de la gestió de la natura als Països Catalans (1976, Ed. Barcino), ja s’assenyalava el cap de Creus com una zona de protecció recomanable. Però no va ser fins als anys 90 quan es avançar de manera decidida en la creació del Parc. En aquella època, la IAEDEN (Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura), conjuntament amb altres entitats i organismes, va impulsar una campanya per a la declaració de la península de cap de Creus i la serra Verdera com a Parc Natural mitjançant la recollida de més de 18.000 signatures, l’emissió d’informes tècnics per part de diversos científics i el suport d’entitats del món del submarinisme d’arreu d’Europa. La tasca de la IAEDEN va ser clau perquè ciutadania, ajuntaments i la Generalitat mateixa donessin un impuls definitiu a la creació del Parc Natural.
L’any 1992, es va publicar el decret mitjançant el qual s’aprovava el Pla d’espais d’interès natural (PEIN) que va establir una xarxa de 144 espais, entre els quals hi havia el cap de Creus. El mes de març de 1996, els llavors departaments d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i de Medi Ambient van redactar l’avantprojecte de llei de protecció del cap de Creus, que es va aprovar de manera definitiva el març de 1998.
Actualment, el Parc Natural té una superfície de 13.843 hectàrees, de les quals 10.780 són terrestres i unes 3.000 són marines. Es tracta del primer parc maritimoterrestre de Catalunya i s’estén pels municipis del Port de la Selva, Cadaqués, la Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Roses. Constitueix un paisatge únic on podem trobar des de praderies de posidònia i fons de coral·ligen fins a espècies endèmiques com el cargol Mastigophallus rangianus o la planta del sèseli de cap de Creus (Seseli farrenyi). Així mateix, cal destacar el paisatge agrari en mosaic o, en l’àmbit patrimonial, la presència de dòlmens, monestirs, masos i construccions de pedra seca.
L’any passat, el Parc va rebre 450.000 visitants, segons les dades recollides pels comptadors de l’espai, tot i que s’estima que el nombre és molt més elevat i supera el milió de visitants. L’any 2022, es van atendre a través dels punts d’informació del Parc 55.162 persones, de les quals gairebé la meitat durant el mes d’agost. Així mateix, 29.150 persones van emprar el bus llançadora per accedir a la Reserva Natural Integral de Cap de Creus.