La Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona, com a institucions gestores del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, han signat un acord amb l’empresa Nestlé Waters que compta la planta d’aigua mineral natural Viladrau, per a la gestió dels hàbitats de conservació i l’aplicació de bones pràctiques ambientals que assegurin un ús sostenible i respectuós amb els ecosistemes i els recursos naturals de Montseny. En la signatura del conveni hi han participat el diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, ??Josep Tarín, la diputada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas, i el director de Nestlé Waters a Espanya, Philippe de Maillardoz.
Conservació de el patrimoni natural
En la signatura d’aquest acord, el diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, ??Josep Tarín, ha remarcat que «aquest conveni contribueix a potenciar la recerca científica que s’està fent de Parc Natural, de gran importància per aconseguir un coneixement de l’estat i l’evolució del medi natural, i poder avaluar el grau de compliment dels objectius de gestió». Tarín també ha volgut destacar que l’acord «permetrà reforçar els programes de divulgació i educació ambiental que estem realitzant des de fa més de 40 anys al Montseny, així com també el seguiment d’indicadors hídrics, de gran importància per a la conservació de la biodiversitat de els hàbitats riberencs, especialment per a espècies com el tritó del Montseny, un amfibi endèmic de parc que es troba en perill d’extinció, assegurant l’ús sostenible dels recursos hidrològics».
Per la seva banda, la diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas, ha destacat que «des del parc es continuarà vetllant per la conservació de l’aigua i dels sistemes hidrogeològics com a valor fonamental del patrimoni natural del Montseny. També es vetllarà per la sostenibilitat de l’aigua com a recurs, alhora que estarem atents als escenaris de canvi climàtic». A més, Bernadas ha afegit que «aquest conveni pot suposar una bona oportunitat per fomentar la investigació científica, aplicada i orientada a un millor coneixement de les dinàmiques dels sistemes hidrològics de Montseny».
Finalment, Philippe de Maillardoz, director de Nestlé Waters a Espanya, ha remarcat que «estem molt contents de poder col·laborar amb el Parc Natural de Montseny amb aquest conveni a llarg termini que ara comença. Aquest acord constata, un cop més, la nostra conscienciació pels recursos naturals. La companyia porta a terme un ús sostenible dels recursos hídrics sobre els quals té competència en la seva planta d’aigua mineral natural de Viladrau, situada a l’entorn del Parc Natural i Reserva de la Biosfera de Montseny. A més, amb aquesta col·laboració, sumarem sinergies per assegurar la conservació de el patrimoni natural de Montseny, l’espai privilegiat on neix l’aigua Viladrau».
Recerca i sensibilització
Un seguiment hidrològic amb dades quantitatives i qualitatives és essencial per a la conservació i la millora contínua de l’estat dels ecosistemes aquàtics i per garantir la qualitat i l’ús sostenible de l’aigua. Per això, a través d’aquesta col·laboració, es duran a terme estudis específics d’investigació sobre actuacions sobre el terreny. Així, es realitzaran seguiments de determinats indicadors hídrics i es fomentarà l’intercanvi de dades, tant per part d’Aigua Viladrau com per part del Parc Natural, per garantir la sostenibilitat d’aquest espai i dels seus recursos naturals.
Així mateix, ambdues entitats treballaran en la comunicació, sensibilització i educació ambiental a través de la divulgació dels valors abiòtics de la Reserva de la Biosfera, l’elaboració i difusió de documents de bones pràctiques en l’ús de l’aigua, el foment de l’estalvi, l’impuls de fonts alternatives d’abastament i la valorització d’aquest recurs tan important per als hàbitats del Montseny. D’aquesta manera, es convertirà en una eina clau per involucrar la societat en la conservació de el patrimoni natural de parc.