Pel que fa a la procedència, un 80% dels visitants del parc resideix en algun dels nou municipis on està ubicat i fan les seves sortides més durant els períodes de tardor-hivern i d’hivern-primavera que a l’estiu. Finalment, l’activitat principal d’homes i dones de totes les edats és passejar i caminar, però els homes hi practiquen més l’esport que les dones. Una de les conclusions generals de l’estudi és que la majoria d’usuaris perceben aquest Espai Natural Protegit, que abasta 8.000 hectàrees, com un indret idoni que ha de poder combinar protecció i gaudi de la natura, amb activitats de lleure.
A la roda de premsa de presentació de l’estudi (Barcelona, 9-2-2010) hi han participat SergiLoughney, director de la fundació Abertis; Marià Martí, director gerent del Consorci Parc de Collserola; Carles Donat, investigador de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB); i Martí Boada, membre del Comitè Científic de la fundació Abertis i membre de l’ICTA-UAB.
La mostra per a la realització de l’estudi es va recollir entre octubre de 2007 i setembre de 2008. Es varen entrevistar 3.619 usuaris del parc alternant els dies laborables i els festius i en franges horàries diferents. Els resultats es presenten en diferents eixos que contemplen l’anàlisi quantitativa i qualitativa: els principals accessos i el transport; la procedència dels usuaris; el perfil d’aquests; els motius de la visita i el temps d’estada, mobilitat dins del Parc i, per últim, valoració per part dels visitants.
El parc ocupa territori de nou municipis: Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, el Papiol, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern i, segons l’enquesta, rep cada any més de dos milions de visites.
Neteja, àrees de lleure i senyalització, el més valorat
Els usuaris perceben el Parc de Collserola com un espai tant de lleure com per gaudir de la natura i més d’un 50% dels enquestats puntuen amb 7 punts sobre 10 la neteja, la senyalització i l’estat de les àrees de lleure.
Barcelona, Sant Cugat i Cerdanyola aporten el 67% dels visitants
Un 80% dels visitants del Parc de Collserola resideix en un dels nou municipis on està ubicat. Barcelona hi aporta un 41% dels usuaris, mentre que Sant Cugat i Cerdanyola, un 13% cadascun.
Els barcelonins entren al parc pel Tibidabo (32,5%) o pel Baixador de Vallvidrera (17,5%). Els accessos més utilitzats pels no barcelonins són la Plaça Rotary, a Sant Cugat del Vallès (28,4%) i Can Canaletes a Cerdanyola del Vallès (24,8%).
La majoria d’usuaris hi accedeix en transport privat (42,7%), caminant (35,1%) i un 11% ho fa en bicicleta. El 18,8% dels usuaris amb origen a Barcelona accedeix al parc amb transport públic aprofitant la connexió amb el ferrocarril. A d’altres municipis, l’orografia permet que un 58% dels
usuaris hi accedeixi caminant.
Perfil: població masculina adulta
Dos terços dels visitants del Parc de Collserola són homes d’entre 25 i 44 anys. Les dones joves visiten el parc més que els homes joves i entre la població major de 65 anys són més habituals els homes. El parc el visiten igualment tant persones soles com acompanyades, bé per amics o bé per la família. Només un terç dels visitants són dones soles i a major edat disminueixen les visites amb acompanyants i familiars i augmenten les que es realitzen en solitari.
Més d’una visita per setmana
El Parc de Collserola rep el mateix volum de visites en els cinc dies laborables que en els dos dies del cap de setmana. Un 50% de les visites són pel matí, un 28% pel migdia i un 22% per la tarda.
La majoria de les visites, un 65% tenen una durada d’entre una i tres hores, essent les de menys d’una hora les més habituals en els dies laborables. Un 37% dels usuaris visita el parc més d’un cop per setmana.
A l’estiu el parc es visita amb menys assiduïtat que la resta de períodes com tardor-hivern
o hivern-primavera.
Motius: caminar, fer esport i gaudir de la natura
Les principals activitats que es desenvolupen al Parc de Collserola són: caminar i passejar (44%), practicar esport (27%), bicicleta i footing; utilitzar les àrees de lleure (7%), gaudir de la natura (7%), restauració (6%) i, en darrer lloc, un 9% d’altres activitats guiades i formatives, que superen el 3%. Totes aquestes activitats es fan especialment en els períodes de tardor-hivern i d’hivern-primavera.
Els homes utilitzen més el parc per practicar esport que les dones, i hi practiquen footing i bicicleta. I tot i que la visita al parc per caminar i passejar és la més habitual per ambdós sexes, entre les dones és predominant.
Més 35.000 desplaçaments anuals en alguns punts
El 98% dels usuaris del Parc de Collserola fa un itinerari caminant entre dos punts de parc. Del punt d’accés d’entrada al parc a qualsevol altre punt i d’aquest segon a la sortida. Hi ha determinats punts del parc on es fan més de 35.000 desplaçaments anuals que acostumen a ser distàncies curtes. Alguns exemples són l’itinerari de la Plaça Rotary de Sant Cugat a Can Borrell; del baixador de Vallvidrera al Consorci, del Tibidabo al Mirador de les Aigües, o des de Can Canaletes fins a Can Catà. El parc acull també d’altres itineraris on es fan anualment una mitjana de 5.000 a 19.999 desplaçaments i d’altres on es fan entre 20.000 a 35.000. Tots aquests indrets són els més freqüentats del parc i es troben al nord-est i sud de l’entorn natural.
Els usuaris identifiquen aproximadament unes 150 destinacions diferents, tot i que les 9 principals concentren la meitat dels desplaçaments que es realitzen al parc.
Consorci Parc de Collserola
El Consorci Parc de Collserola, creat el 1987, és l’organisme encarregat de desenvolupar la gestió del Parc, fent compatibles els dos objectius bàsics del Pla Especial d’Ordenació i de Protecció de Medi Natural: conservar els recursos naturals i l’equilibri ecològic, i alhora donar resposta a la demanda de lleure i aprenentatge dels ciutadans.
El Consorci és l’encarregat de vetllar pel Parc, una superfície verda de més de 8.000 ha situada entre els rius Besòs i Llobregat, la depressió del Vallès i el pla de Barcelona. Inclou part del terme municipal de nou poblacions.
L’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB)
És un consorci per a la investigació de qüestions econòmiques, socials i territorials en àmbits urbans, metropolitans i regionals on conflueixen els interessos de la universitat, l’administració pública i les institucions per a la promoció econòmica.
El consorci IERMB va néixer el 1984 com a un acord entre la Corporació Metropolitana de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona. Al llarg dels anys, la base territorial de l’Institut s’ha anat ampliant, i també la seva base
institucional.
Fundació Abertis
Constituïda el 1999, la fundació Abertis promou la recerca sobre la repercussió de les grans infraestructures en el territori, sobretot en l’economia, la demografia i el medi ambient. La fundació també desenvolupa un ampli Programa de Seguretat Viària per sensibilitzar la societat sobre la necessitat d’una mobilitat responsable. El seu interès per la repercussió que la mobilitat té en el medi ambient, així com pel manteniment de la biodiversitat, l’han fet promoure aquesta investigació.
Presidida per Miquel Roca i Junyent, la fundació Abertis té la seu a Barcelona, disposa d’una delegació a Roma i enguany n’inaugurarà una altra a París.