La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, acompanyada per la directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca i Cervelló, ha presidit avui al Palau Robert l’acte de celebració del Dia Meteorològic Mundial.
La celebració d’enguany, que ha comptat amb la presència de gairebé 100 persones, s’ha centrat en el projecte de Línia única de predicció, concretament en la part de la predicció de precipitació a curt termini, com a eina per alimentar els sistemes d’alerta primerenca. Aquest projecte, que es desenvolupa en el marc del Pla estratègic de l’SMC, té com a objectiu l’elaboració d’una única línia de predicció que utilitzi els productes que ofereixin el millor pronòstic possible per a cada horitzó temporal.
Teresa Jordà ha explicat que aquesta commemoració serveix per seguir avançant i conscienciar la ciutadania sobre la importància del clima per als ecosistemes i les persones, i sobre la necessitat de minimitzar els impactes causats per les activitats humanes. “I en aquesta lluita compartida, l’SMC té un paper essencial com a organisme encarregat de preparar i difondre projeccions climàtiques d’alta resolució que permetin fer polítiques d’adaptació i conèixer quin marge de mitigació és encara possible”, ha argumentat la consellera.
Jordà ha recordat el compromís amb el Servei Meteorològic de Catalunya i la inversió extraordinària de 5,7 milions d’euros per als propers tres anys, que permetran modernitzar l’actual Xarxa de Radars (XARD) com a instrument imprescindible per contribuir a aquesta millor predicciió.
El 31 de març de 1921, el Consell Permanent de la Mancomunitat va aprovar el decret que establia la creació del Servei Meteorològic de Catalunya, que va treballar durant 17 anys fins que va ser suprimit el 1939. Les tropes franquistes van destruir-ne la seu i van requisar-ne l’arxiu i la biblioteca
D’acord amb l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 1979 (article 9.15), la Generalitat tenia competència exclusiva en matèria del Servei Meteorològic de Catalunya, sens perjudici del que disposa la Constitució espanyola. Amb aquest suport legal, el mes de juliol de 1996, el Consell Executiu de la Generalitat de reestructurava el Departament de Medi Ambient i creava, en el seu sí, el Servei de Meteorologia.
Anys després, el 14 de novembre de 2001, s’aprovava al Parlament de Catalunya la Llei de Meteorologia, per la qual es crea el Servei Meteorològic de Catalunya com una entitat de dret públic de la Generalitat amb personalitat jurídica pròpia i adscrita al Departament de Medi Ambient. L’objecte d’aquesta Llei és establir i regular els instruments necessaris per a garantir una informació meteorològica de qualitat en el marc de les competències de la Generalitat en matèria de meteorologia. També es pretén donar resposta a les necessitats d’informació meteorològica i climàtica, com a element bàsic per al suport, assessorament i informació en matèria de meteorologia en l’àmbit de la Generalitat.
Actualment, el web del SMC “és el més visitat de la Generalitat, amb 120 milions de pàgines vistes l’any, a més dels 279.000 seguidors que té a Twitter”
Durant la seva primera etapa, el SMC comptava amb més de 250 estacions meteorològiques. Actualment es compta amb una xarxa pionera a l’Estat que arrenca a mitjans del 90 i amb 189 estacions”, a més de la Xarxa d’Observadors Meteorològics, encetada el 2009, o d’una densa xarxa de radars i detectors de descàrregues elèctriques i també de llançament de radiosondatge. ,
.