Els boscos d’Europa pateixen plagues forestals cada cop més agressives a causa de l’escalfament global

Els boscos de coníferes que s'estan veient més afectats i que poden córrer més risc de desaparèixer en el futur són els que se situen al centre, nord i est d'Europa. En el marc del Dia del Arbre i dels Boscos, que ha tingut lloc el 21 de març, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals de la UAB (CREAF) ha publicat un estudi que revela que l'exposició a les sequeres determina si un arbre resistirà a l'atac de les plagues. Com més sequeres hagi patit, més probabilitat té de morir si és atacat per determinats insectes. La investigació ha estudiat els boscos de coníferes de tot Europa durant els darrers 10 anys i ha trobat que el 30% dels arbres estan afectats per alguna plaga forestal i al 6% els ha causat la mort.

La comunitat científica ja ha demostrat que els boscos que creixen en un clima poc adequat per ells, com ara una avetosa en un clima sec, fàcilment es veuen més afectats per malalties forestals o l’atac de plagues. Tot i això, segons un estudi del CREAF publicat recentment a Global Change Biologyel canvi climàtic està potenciant que fins i tot els boscos que viuen en el seu ambient més òptim, els que s’esperarien que fossin més resistents, es vegin afectats per la infestació d’escarabats perforadors. Quin és el principal promotor perquè això passi? La sequera. L’estudi conclou que les grans onades de calor, juntament amb les sequeres que les acompanyen -com la del 2015 i el 2018- posen els boscos al límit de la seva resistència i els exposen a l’atac d’insectes, una barreja detonant que després provoca mortalitats per plagues a grans masses forestals. “Segons els resultats de la investigació, la resistència que té un bosc davant l’atac d’aquests insectes depèn gairebé exclusivament de la sequera i de com ha estat d’intensa i duradora. A més, els efectes són acumulatius: els boscos tenen memòria i com més sequeres reuneixin al seu historial, més probabilitat tindran de sucumbir”, explica Luciana Jaime González, investigadora del CREAF i primera autora de l’estudi. 

L’escalfament global propicia que es desenvolupin més i millor algunes plagues forestals, com ara els escarabats perforadors de pins dels gèneres Tomicus e Ips i, alhora, potència que hi hagi sequeres més intenses. Segons l’experta, el resultat d’aquesta combinació és un còctel letal per a les coníferes: “Dels milers d’arbres estudiats, gairebé el 30% estan infestats per algun escolítid , la família d’escarabats perforadors que els ataca més freqüentment, i un 6% ja han mort”. 

[foto]

Els boscos són els pulmons del planeta. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) commemora el Dia de l’Arbre i dels Boscos el 21 de març dia des de l’any 1971 amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància dels ecosistemes boscosos i els arbres, de la pèrdua de massa forestal del nostre planeta i de la necessitat de preservar els boscos com a pulmons per a la humanitat.

Els boscos del nord, el centre i l’est d’Europa en risc 

Durant aquests darrers anys, els boscos de coníferes d’Europa que han mort directament o per causes associades als atacs d’insectes han augmentat preocupantment. Per aquest motiu, aquest estudi liderat pel CREAF i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha investigat 130 parcel·les a tot Europa monitoritzades des del 2010 per entendre com responen els arbres a l’insecte atacant i quins són els més exposats. L’equip, que també compta amb la participació d’Enric Batllori, investigador del CREAF, Francisco Lloret, catedràtic d’ecologia de la UAB i investigador del CREAF, i Marco Ferretti de l’Institut Federal Suís (WSL), ha trobat que el centre, nord i est d’Europa són les zones on les plagues es tornen més agressives i infesten més boscos. En especial, les espècies d’ escolítids que estan causant més problemes són les que completen més d’un cicle de vida per any, conegudes com a multivoltines , perquè aprofiten l’augment de temperatures per reproduir-se més vegades l’any. Aquestes dades, “són molt importants per poder generar mapes de risc i punts calents on els escolítids es veuran més afavorits per les altes temperatures i les sequeres associades i poden posar en risc la integritat del bosc”, indica la investigadora. 

A més de la sequera i la temperatura, també hi ha altres factors que predisposen els arbres a ser atacats per aquestes plagues d’insectes, com ara la pròpia estructura del bosc i la composició d’espècies forestals que té. 

Article de referència: Jaume L, Batllori I, Ferretti M, Lloret F (2022). Climatic and stand drivers of forest resistance to recent bark beetle disturbance in European coniferous forests. Global Change Biology . doi : 10.1111/gcb.16106. 

Comparteix-me:

Unió de Pagesos rebrà la Creu de Sant Jordi l’any en què celebra el cinquantè aniversari

El sindicat agrari rebrà la Creu de Sant Jordi el 23 de desembre. El guardó arriba coincidint amb la celebració dels 50 anys de l’organització i la presentació del llibre...
Acte central de celebració dels 50 anys d'Unió de Pagesos, al Casal de l'Espluga de Francolí, el 3 de novembre del 2024

Centres educatius de Santa Perpetua de Mogoda, Valls, Llagostera i Vilafranca del Penedès obtenen el Premi Escoles Verdes 2024

L’Escola Barcanova de Santa Perpètua de Mogoda, l’Institut Jaume Huguet de Valls, l’Escola Lacustària de Llagostera i l’Escola Vedruna de Vilafranca del Penedès ha estat els centres guanyadors del Premi...

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...