S’estima que a Catalunya cada persona consumeix entre 21,5 i 26 kg de tèxtils a l’any i tan sols el 12 % dels residus tèxtils es recull selectivament, un percentatge molt allunyat del de les altres fraccions de residus. Això implica que la gran majoria dels residus tèxtils provinents del consum a les llars, un total de 140.000 t/any, s’incinera o es llença a un abocador
El Pacte per a la Moda Circular té com a missió contribuir a canviar el paradigma del sector tèxtil per avançar cap a una economia circular de forma voluntària, compartida i col·laborativa, establint objectius comuns i generant instruments que facin possible aquesta transformació. Entre altres, el Pacte s’ha fixat disminuir significativament la generació de residus tèxtil i incrementar el percentatge de recollida selectiva i de valorització material, tant de preparació per a la reutilització com de reciclatge. Tanmateix, en l’àmbit de la fabricació es marca com a objectius incrementar la durabilitat dels productes, incrementar el percentatge de material reciclat incorporat a nous productes, reduir i eliminar l’ús de materials nocius, augmentar la reutilització amb la implementació de nous models de negoci i desplegar estratègies de producció més neta i eficients, entres altres.
Més de 30 agents impulsors de la cadena de valor del tèxtil han estat treballant per definir els continguts i establir les bases del Pacte per a la Moda Circular de Catalunya, en un procés obert i participatiu que ha culminat el 20 de gener d’aquest 2022 amb el segon plenari on s’han aprovat les bases i continguts del Pacte
El Pacte sorgeix per ser un revulsiu que faci avançar el sector del tèxtil cap a la circularitat, comptant amb la implicació i la col·laboració de totes les baules de la seva cadena de valor. Bona mostra d’aquesta voluntat són els primers 31 agents impulsors del Pacte, que inclouen empreses fabricants, distribuïdores i comercialitzadores, patronals i associacions sectorials, gestors de residus, centres tecnològics i acadèmics, administracions i entitats del tercer sector.
Els objectius generals del Pacte són una reducció significativa de la generació de residus tèxtils i l’increment del percentatge de recollida selectiva i de valorització d’aquests residus, tant de preparació per a la reutilització com de reciclatge.
També s’han definit objectius específics per als diferents segments de la cadena de valor del tèxtil. En l’àmbit de la fabricació es vol incrementar la durabilitat dels productes i el percentatge de material reciclat incorporat a nous productes, reduir i eliminar l’ús de materials nocius, augmentar la reutilització amb la implementació de nous models de negoci i desplegar estratègies de producció més neta i eficients, entres altres mesures.
Per assolir aquests objectius ambiciosos, ja s’està treballant en la definició de projectes pilot en determinats territoris per a impulsar la recollida de la roba de segona mà i la seva reutilització, així com per a millorar els sistemes de recollida selectiva de residus tèxtils i el reciclatge local.