El món local resulta clau a l’hora d’impulsar un model econòmic basat en l’economia circular

Ajuntaments, institucions i empreses han participat a la trobada "Per una economia circular i competitiva" organitzada per la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima. En total han estat uns 140 representants d'administracions i ens locals compromesos amb l'economia circular, tant des de la perspectiva econòmica com la mediambiental, que han incidit en l'important paper i compromís del món local per contribuir a la sostenibilitat del territori a través del nou paradigma, basat a maximitzar l'aprofitament dels recursos i a minimitzar la generació de residus que no puguin ser reutilitzats.

[foto] 

El municipi de Gavà ha estat l’amfitrió d’aquesta jornada de debat i experiències “Per una economia circular i competitiva” que ha reunit a ciutats i territoris d’Espanya en un trobada organitzada, a més de per l’Ajuntament de Gavà, pel Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a través de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima (RECC)

El president de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima i alcalde de Sevilla, Juan Espadas, ha celebrat la iniciativa de Gavà que permet “seguir generant debat sobre el que és el tema en aquests moments en la Unió Europea: l’economia circular”. Per a Espadas, les dues grans idees que han de centrar les estratègies són “com afrontar el canvi climàtic i la necessitat de canviar el model de desenvolupament econòmic cap a l’economia circular”. Així mateix, ha assenyalat que per potenciar el nou model “és necessari que les ciutats ofereixin espais per a aquest tipus d’activitats i iniciatives. Uns espais que han de ser una mica més que llocs o punts on fer una bona gestió dels residus o on implantar elements d’innovació tecnològica”.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, per la seva banda, ha assenyalat que les ciutats són el terreny on impacten els problemes derivats del canvi climàtic, on primer es detecta les necessitats de la ciutadania i on primer s’ha de reaccionar des de la proximitat. Per això, les ciutats han de tenir un rol fonamental en la mobilització i en la sensibilització de la ciutadania perquè també sigui agent del canvi social.

Sánchez ha afegit que “perquè les ciutats puguem ser més competitives i atractives hem de situar aquestes estratègies d’economia circular al centre de la nostra acció. Uns eixos que a Gavà hem traduït en el nostre pla estratègic de ciutat: l’agenda de la sostenibilitat. Una sostenibilitat no només mediambiental i econòmica sinó també social per poder lluitar d’una manera més eficient contra les desigualtats”.

El vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que “l’economia circular té una dimensió clarament metropolitana. Els grans motors econòmics a nivell global són ja les metròpolis, on es produeixen les grans contradiccions, desigualtats, problemes de contaminació. I és per tant en aquest context on hem de començar a donar les solucions”. Collboni ha anunciat que en unes setmanes s’engegarà l’Agència de Desenvolupament Econòmic Metropolità “amb tres grans línies: el creixement inclusiu, el creixement sostenible i una economia d’alt valor, que històricament a l’Àrea Metropolitana ha estat, i encara és, la indústria, una indústria que ha de ser compatible amb un creixement sostenible”. En la seva intervenció també s’ha referit al programa metropolità de simbiosi industrial: “un programa pioner amb vocació de prestar serveis als ajuntaments i d’intensificar la col·laboració dels mateixos amb l’empresa privada i agents socials, perquè d’aquesta col·laboració ha de venir la capacitat de competir a nivell global”.

A la jornada, també ha intervingut l’alcalde de Viladecans i secretari del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona, Carles Ruiz, que ha afirmat que “les noves formes de l’economia, com les noves formes de l’urbanisme i de l’ocupació tenen a veure molt amb les ciutats, enteses en contextos més amplis com és el metropolità”. Per a Carles Ruiz, “la sostenibilitat és el repte principal perquè el sistema sigui capaç d’anar-se mantenint, d’anar-se reproduint. I en aquest marc, la circularitat és un element central perquè els recursos són finits”. Ha afegit que “si no abordem aquest repte amb imaginació i innovació, les nostres ciutats acabaran sent desiguals i inhabitables”

Què és l’economia circular i per què és important per al territori?

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana ha presentat el document “Què és l’economia circular i per què és important per al territori” que ha estat dirigit per Xavier Marcet, president de Lead To Change, i es converteix en el quart número de la col·lecció Papers del Pacte Industrial. La presentació ha anat a càrrec de l’autor i de Carles Rivera, coordinador gerent del Pacte Industrial. Xavier Marcet, ha explicat que “des d’una lògica local, la clau per impulsar l’economia circular és ser capaços de gestionar energia, aire, recursos i aigua de manera integrada”. A més, “l’acció municipal ha de donar exemple: construint edificis d’impacte zero, impulsant el transport públic sostenible, etc.” Per la seva part, Carles Rivera ha ressaltat que “la concertació i el diàleg entre els diversos actors és fonamental perquè les mesures de l’economia circular tinguin èxit”.

Les polítiques de promoció econòmica local comencen a veure l’economia circular com una gran oportunitat de desenvolupament territorial perquè El document conclou que l’economia circular serà local o no serà ja que, encara que podrà aprofitar els incentius i reglaments supralocals, la seva concreció ha de ser local, pràctica i mesurable. Els ajuntaments, com a administració més propera als ciutadans i a les empreses, seran decisius per a l’èxit de les polítiques de sostenibilitat integral del territori i per a la transició cap a una economia circular.

permetrà assolir una gestió eficient dels recursos i generar noves oportunitats laborals. En aquest sentit, s’assenyala que és necessari superar la fragmentació que existeix actualment en la gestió dels recursos clau (aigua, energia, residus, aire, mobilitat…) per poder establir sinergies i, d’aquesta manera, aconseguir majors nivells de sostenibilitat al territori. I, pel que fa a les oportunitats laborals, la implementació de polítiques que afavoreixin una economia circular permetria augmentar el creixement econòmic i crear al voltant de dos milions de llocs de treball a la Unió Europea fins al 2030.

Bones pràctiques
Durant la jornada, també s’ha parlat de bones pràctiques, i en concret del projecte que impulsen Aigües de Barcelona i Cetaqua juntament amb l’Ajuntament per a l’elaboració d’una guia metodològica d’economia circular, basada en la relació entre aigua, energia i residus que ha de permetre implementar accions per reduir, reutilitzar i reciclar els recursos de Gavà.

Altres projectes que s’han donat a conèixer han estat “*EcoCongost” de Granollers, basat en la implementació d’una xarxa de distribució de calor entre polígons industrials; el laboratori d’economia circular d’ Ecoembes a Logronyo; el projecte “Guldminen” que es duu a terme a Copenhaguen per crear noves estacions de reciclatge que impliquin a ciutadania i empreses, i el club EMAS, que fomenta les sinergies entre empreses i entitats per promoure l’economia circular.

La jornada sobre economia circular va tenir ahir com a pròleg la reunió anual de la junta de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima, secció de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies formada pels governs locals que estan integrant en les seves polítiques la protecció del clima i de la qual l’alcaldessa de Gavà és la vicepresidenta segona.

 

 

 

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...