El model d’economia circular de la B30 al Fòrum del Medi Ambient

Des de l'any 2017, l'Associació ÿmbit B30 està treballant en la definició d'una estratègia i pla d'impuls a l'economia circular que ha permès identificar els sectors econòmics amb més potencial i definir estratègies de circularitat, sota una visió global del territori. L'ÿmbit B30 convertir-se en un referent industrial del sud d'Europa afrontant els reptes de futur immediat que ja estan provocant l'increment de la demanda de productes i l'escassetat dels recursos tot recollint les recomanacions que en aquest sentit fa la Comissió Europea.

[foto] 
Josep Monràs dona a conèixer el model d’economia circular de la B30 davant el Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local

Es tracta, en definitiva, d’aplicar un nou model d’economia on els materials, els productes i els serveis es dissenyen per ser perdurables, incorporant l’ús d’energies renovables, aprofitant al màxim l’optimització i recuperació de recursos i reduint la generació de residus. Amb tots aquests propòsits, en una primera fase, es proposa treballar el model d’economia circular, als sectors químic, metal·lúrgic i agroalimentari que formen part del territori de l’Àmbit B30.

En referència a la mobilitat, se segueixen buscant diferents vies que millorin la connectivitat a l’entorn de la B30 per tal de reduir l’impacte circulatori i, alhora, l’ambiental.

L’autovia B-30 és, sense dubte, un dels ‘hubs’ de tràfic més importants de tot el territori català. L’eix travessa vàries poblacions al voltant de Barcelona i engloba la meitat del teixit industrial català, registrant diàriament al voltant de 100.000 vehicles. Es tracta d’un dels pols industrials clau en innovació, investigació i emprenedoria del sud d’Europa. Entre els seus actius hi trobem el Parc de l’Alba i el seu laboratori de llum del sincrotró, així com la Universitat Autònoma de Barcelona, a més d’un gran nombre de centres de recerca, negocis, polígons industrials, etc. És, per tant, una àrea geogràfica de gran vitalitat econòmica i de vital importància, que ofereix un ampli ventall d’oportunitats a empreses i agents econòmics i que troba en l’Associació Àmbit B30 la figura clau pel seu desenvolupament continu.

El president de l’Associació Àmbit B30, i alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, ha participat aquest dimecres al IV Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local que la Diputació de Barcelona ha celebrat al recinte de Món Sant Benet, a Sant Fruitós del Bages Durant la seva exposició, Monràs ha defensat el paper del món local en l’impuls de l’economia circular “facilitant l’entorn i les condicions per tal que els agents econòmics implementin nous models de producció i consum més circulars, com poden ser la manufactura avançada, l’ecodisseny, les plataformes col·laboratives o la simbiosi industrial”, i en aquest sentit, “la col·laboració público-privada i dels centres de coneixement és essencial, ja que els municipis no ho podem fer sols, i aquesta és, de fet, una de les raons de ser de l’associació Àmbit B30”.

Des de l’any 2017, l’Associació Àmbit B30 està treballant en la definició d’una estratègia i pla d’impuls a l’economia circular que ha permès identificar els sectors econòmics amb més potencial i definir estratègies de circularitat, sota una visió global del territori, i amb aquesta estratègia, ha exposat Monràs, “pretenem impulsar nous models de producció que permetin minimitzar el consum de recursos i la generació de residus i, alhora, crear noves oportunitats de creixement i ocupació, impulsant la innovació i la competitivitat”.

Monràs ha afegit que “el nostre focus en aquesta iniciativa és promoure l’economia circular entre el teixit productiu i en particular en sectors manufacturers, alhora que aprofitar l’alt potencial dels centres de coneixement de l’àmbit B30”.

Davant del Fòrum, el president de la B30, també ha donat a conèixer el Hub B30 com a plataforma on anar a buscar informació sobre el que està passant al nostre entorn i poder trobar els recursos i les respostes als reptes que tenen els diferents sectors econòmics.

En aquesta línia ha explicat que el Hub b30 “és una xarxa d’innovació oberta pensada com a una comunitat d’empreses, agents d’R+D+I, administracions i ciutadans i com interrelació, de confluència de reptes i respostes innovadores on qui ho necessiti pot trobar una oferta mancomunada de serveis, recursos i experts”.

 

Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....