Les eines integrades dins la solució també permeten la detecció precoç de malalties a la vinya i la generació d’alertes per a l’aplicació de tractaments preventius segons el nivell de risc de propagació, per ajustar la quantitat específica necessària. Així, facilita una presa de decisions informades, una gestió més sostenible i l’adaptació a les noves situacions causades pel canvi climàtic
Aquesta plataforma intel·ligent s’ha validat amb els cellers Familia Torres a Catalunya, Symington a Portugal i Mastroberardino a Itàlia, i actualment està disponible en mode demostració per als cellers que hi estiguin interessats.
La solució digital permet monitorar el rendiment del cultiu setmana a setmana i contribueix a reduir els costos d’explotació i l’impacte ambiental de les operacions del sector vitivinícola. En aquest sentit, compta també amb una eina d’optimització de planificació de tasques per gestionar feines de camp a la vinya, com ara la recol·lecció, que genera recomanacions segons els equips i recursos disponibles, per prioritzar la sostenibilitat i reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.
El consorci del projecte VitiGEOSS, finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea, està format per nou socis d’Espanya, Itàlia, Portugal i els Països Baixos, entre els quals hi ha tres organitzacions de recerca i tecnologia (centre tecnològic Eurecat, Barcelona Supercomputing Center i Fundació LINKS), una universitat (la Universitat de Nàpols Federico II), una pime (eLEAF), una consultora (PwC) i tres cellers (Familia Torres, Symington i Mastroberardino).