[foto]
El Mobile Social Congress aposta per la sobirania tecnològica i per una electrònica justa
Organitzat per Setem Catalunya entre el 24 i el 26 de febrer, el Mobile Social Congress aposta un any més per aquest espai de trobada i reflexió ciutadana al voltant del model de producció i consum de tecnologies de la informació i la comunicació. Un model que genera greus vulneracions de drets humans, especialment laborals, i impactes ambientals que s’invisibilitzen en el Mobile World Congress. I per això, el Mobile Social Congress va néixer ara fa cinc anys com alternativa al Congrés Mundial del Mòbil que es celebra cada any a Fira Barcelona, tot i que aquest any s’hagi anul·lat per l’anunci fet per algunes de les companyies més importants del sector que han anunciat que no vindrien per prudència a causa del coronavirus.
La indústria electrònica és un dels sectors més dinàmics i importants de l’economia mundial
Per una banda, aquesta indústria requereix de recursos minerals no renovables de forma insaciable amb un impacte ambiental i social alarmant en les comunitats que pateixen l’extractivisme miner. D’altra banda, les grans marques d’aquesta indústria són responsables de vulneracions de drets laborals i de les normes de salut i seguretat en les fàbriques on se subcontracta la manufactura en l’opaca cadena de subministrament global.
La contaminació generada pels residus electrònics és una problemàtica global com a resultat de l’obsolescència programada d’aquests productes amb impactes desiguals al nord i al sud globals. Així mateix, la irresponsabilitat empresarial s’estén també al cicle de vida d’aquests aparells, on no es té en compte la reparació, la reutilització ni el reciclatge.
Finalment, com a usuàries, tenim sovint allotjades les nostres dades a servidors els interessos dels quals desconeixem i que poden facilitar l’accés a les nostres comunicacions i dades sense el nostre control. La mateixa lògica privativa del capitalisme promou la privatització del coneixement, com és el cas del programari, i afavoreix un sector tecnològic controlat per poques multinacionals.