La majoria d’usuaris som consumidors habituals o esporàdics de la tinta d’impressora. El preu d’un cartutx de tinta costa una mitjana de 15€ els 0,005 litres aproximadament, del que es dedueix que un preu per litre molt car. Però potser el principal problema no sigui el seu preu, si no el cost ambiental que comporten els efectes col·laterals de l’ús de cartutxos de tinta, ja que els residus que es generen per cada cartutx poden arribar a multiplicar per 10 el pes i/o volum del líquid, encara que alguns fabricants com Hewlet Packard intentin justificar-ho
No és estrany doncs, que a dia d’avui, el fet de reduir al màxim aquesta despesa sigui un dels principals objectius de les entitats i les empreses. Una de les empreses que més ha avançat en aquest tema es XEROX que ha re-inventat el sistema per a oferir una alternativa molt interessant, reduint al màxim els residus produïts per l’ús de cartutxos. El nou sistema l’ anomenen tinta solida, i a part de ser molt més net i senzill, és molt més ecològic.
D’entrada, s’ha eliminat el 100% del contenidor de tinta venent aquesta en estat sòlid, per tant ja no tenim ni els capçals de impressió ni el contenidor de plàstic. Tampoc s’utilitza tinta tòxica de manera que es pot manipular tranquil·lament ja que no taca la pell ni la roba. Permet fer servir paper reciclat sense perdre gens de qualitat, Emet menys emissions de CO2 i menys ús de combustible en el seu transport, ja que només es transporta la tinta i no envasos de plàstic. I finalment també te una despesa inferior en energia en el seu procés de fabricació.
Realment sembla que la tinta com a líquid està condemnada a desaparèixer ja que la impressora làser ja està arribant a uns costos adaptats per entrar a les cases domèstiques. Ara bé, si el cartutx de tinta genera uns residus considerables, el Tòner de Làser encara és pitjor en aquest sentit. Per això esperem que XEROX acceleri la baixada de preus* del seu invent per a poder gaudir-los el més aviat possible.
*Actualment XEROX ven impressores de tinta solida des de 499€
D’altra banda, també cal destacar altres iniciatives com la de Ecofont.com, una tipografia ecològica que permet reduir la despesa de tinta un 20% gràcies a uns petits forats quasi imperceptibles que redueixen les zones d’impressió i per tant el consum de tinta. L’empresa Holandesa SPRANQ inventora de la tipografia te un clar compromís amb el medi ambient, per això posa a disposició de tots els usuaris que vulguin fer ús d’aquesta tipografia a través de la seva web Ecofont.com creada amb aquesta finalitat.
monSOStenible ha adoptat aquesta tipografia des dels inicis afegint un petit boto a la part inferior dels articles en que pots crear el document PDF creat amb aquesta tipografia i alguns ajustaments més per a arribar a reduir fins a un 45% l’impacte ambiental causat per la impressió en paper d’una de les nostres informacions.
A part de les entitats i de les empreses, els particulars també generem molts documents i el fet d’imprimir-los en color negre o un gris al 80% també ajuda a reduir el cost final de la impressió i els efectes nocius que per el medi ambient se’n deriven. Per això, el dissenyador Matt Robinson ha creat una comparativa gràfica molt original i entenedora per a mostrar l’estalvi de tinta que podem obtenir utilitzant diferents tipografies en els nostres documents. A títol d’exemple, podem dir que fent servir Garamound o Courier podem estalviar fins a un 50% de tinta respecte tipografies com Impact o Cooper black. Si a més fem servir color gris fosc enlloc de negre, podem acabar reduint de forma notable la tinta utilitzada en les nostres impressions.