El FICMA 2017 s’acomiada al Cosmocaixa amb una gala plena d’emoció

El Festival FICMA tanca la seva 24ena edició amb l'entrega de Premis Sols d'Or aquest dijous al Cosmocaixa. El FICMA es consolida un any més com el major festival de cinema medi ambiental del món i reforça la seva funció comunicadora i sensibilitzadora de la mà de tres generacions d'activistes ambientals.

[foto] 
La fotografia amb Unai Canela, protagonista del documental guanyador del Petit FICMA, Tippi Degré, coneguda com la ‘nena de la selva’ i directora del Petit FICMA2017, i l’activista per a la preservació dels Elefants al Nepal, Carol Buckley, és la imatge que posava fi a la gala de clausura del festival, en la qual es va projectar l’últim film del certamen, el documental Unchained, protagonitzat per Buckley i dirigit per Àlex Rivera. La cerimònia de clausura, presentada per la periodista Cori Calero i l’actriu Mabel Martí, acomiada un FICMA amb èxit de públic, en què més de 15 mil espectadors han omplert els diferents espais de projecció de la ciutat. Jaume Gil, director del festival, assegura que ha estat una edició molt especial coincidint amb el moment polític i social que està vivint el país, que ‘’reafirma la importància dels esdeveniments culturals per provocar canvis positius que el FICMA ha reivindicat i defensat sempre des dels seus inicis”.

El lema d’aquest any #Enlasevapell, ha potenciat el missatge necessari d’empatia cap a la resta d’éssers vius d’aquest planeta, que cal inculcar en la societat, ja que com assegura Claudio Lauria, President i Fundador del FICMA, ‘’és un servei públic que educa i entretén, que sensibilitza y genera consciència”.

De cara al futur i tenint en ment la 25ena edició del festival, l’equip del FICMA viatjarà arreu d’Espanya i Mèxic amb les Mostres Itinerants, conjuntament amb l’organisme de l’ONU pel Medi Ambient. A partir de l’abril, amb l’Organització dels Estats Americans (OEA), els documentals i metratges del FICMA 2017 arribaran a tots els països d’Amèrica.

Amb tot, la gala ha estat un espai de reflexió i d’emocions positives, on els protagonistes van ser els guanyadors dels Premis Sols d’Or i de les beques WWF. Com va reconèixer Jaume Gil a l’escenari, ha estat una feina difícil filtrar els films que podien projectar-se en el festival, i encara més decidir quins eren els escollits d’entre tots els que s’han projectat.

Per aquesta tasca, tan complexa com gustosa, han composat el jurat Gabriel Jaraba, Asué Mbomío, Denis Delestrac, Johana Tonini, Danna García, Suzzane Harle, Gonçal Luna, José Cohen, Luís Valentí, Leonardo Anselmi, Mertxe Larumbe i Cília Willem. Així, els Sols d’Or del FICMA 2017 han estat per:

– Greed, A Fatal Desire (Alemanya) de Jöng Seibold, pel Millor Documental Largmetratge

– Sparklings Rivers (Estònia) de Maärtem Vaher i Anna Gavrons, pel Millor Documental Curtmetratge

– El Hombre de Agua Dulce (Estats Units/Espanya) d’Àlvari Ron pel Millor Curtmetratge de Ficció

– El Viaje de Unai (Espanya) d’Andoni Canela, pel Premi PetitFICMA

– Beyond Fordlandia (Estats Units) de Marcos Colon, pel Premi WWF al Millor documental de Sensibilització

El Sol d’Or Especial del Festival FICMA 2017 va ser per l’activista Carol Buckley.

Amb la veu trencada d’emoció pel director del film de clausura Àlex Rivera i les paraules de comiat de les presentadores i Claudio Lauria, el FICMA 2017 posava fi a una setmana de tallers, projeccions i xerrades en diferents espais de Barcelona com el Cosmocaixa, les universitats UPF, UB i Blanquerna o els Cinemes Girona, entre d’altres. Després de la projecció d’Unchained, en les converses durant el pica-pica ja començava a néixer la llavor del festival vinent.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...