El Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient de Barcelona compleix 25 anys

Del 2 al 9 de novembre el Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA) celebra el seu primer quart de segle projectant més de 120 treballs audiovisuals de més de 40 països. Entre les seves moltes estrenes es presentarà "Eating Animals" produït i narrat per l'actriu Natalie Portman, "Sharkwater Extinction" del recentment desaparegut Rob Stewart, a qui es retrà tribut amb el "Sol d'Or Especial del Festival", ambdós estrenes europees i "Poisoning Paradise" produïda per l'actor Pierce Brosnan.

[foto] 

El Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA) aposta en la seva XXV edició per treballs que consciencien al ciutadà sobre temes candents de les diferents situacions ambientals que estan succeint al nostre planeta com el plàstic en els nostres oceans, el canvi climàtic, la caça il·legal d’animals, la desforestació, els drets humans, les energies renovables, l’alimentació, etc … s’han presentat més de 1500 produccions documentals,animades i ficcions per participar en FICMA 2018.

“Sol d’Or Especial”

Com des dels seus inicis, El FICMA lliurarà el seu màxim guardó, aquesta vegada de forma pòstuma, al cineasta i activista canadenc Rob Stewart, que va morir el 2017 mentre rodava la continuació del seu premiadíssim documental “Sharkwater”, guanyador de més de 40 guardons en diferents festivals. En aquesta segona part, “Sharkwater Extinction” continua denunciant la brutal indústria de les aletes de tauró. La pel·lícula es projectarà per primera vegada a Europa.

Inauguració el 2 de NOV amb l’estrena de “Frères Des Arbres”
El seu director Marc Dozier acudirà a l’Institut Français de Barcelona per presentar aquest documental que denuncia la desforestació a Papua Nova Guinea fent un seguiment al cap papú de la tribu Huli.

Secció Oficial als Cinemes Girona
10 prestigiosos documentals -de més de 50 minuts de durada- produïts en l’últim any, competeixen pel “Sol d’Or” màxim guardó del Festival . Deu països diferents estan representats en aquesta secció: Moçambic, Estats Units, Espanya, Mèxic, Tailàndia, Regne Unit, Canadà, Alemanya, Cambodja i Filipines

La majoria de directores i directors d’aquesta secció seran presents al FICMA per presentar els seus treballs com l’holandès Marijn Poels que dirigeix “The Uncertainly has settled”, una visió crítica i analítica sobre com s’està combatent el canvi climàtic, David Gómez dirigeix “Chamán”, sobre el canvi climàtic a Mongòlia, el cineasta filipí-canadenc Sean Devlin que ha dirigit “When the storm fades” un docu drama-comèdia produït per Naomi Klein i protagonitzat per una família filipina real que lluita per recuperar-se del pas del tifó Haiya, o la nord-americana Lindsey Grayzel que presentarà “The reluctant radical”, que reflecteix el lliurament de l’activista Ken Ward que treballa per combatre el canvi climàtic. A més, els nord-americans Mark Benjamin i Marc Levin presentarán el documental “Chasing The Thunder” sobre la persecució a alta mar a un vaixell de pesca il·legal.

La resta de films d’aquesta secció són “Love & Bananas”, que relata un rescat d’elefant de 70 anys a Tailàndia, “Na Línia dóna front: us fiscais do parc nacional dóna Gorongosa” i “When Lambs become lions” sobre la caça il·legal d’animals, “Rush Hour” sobre la pèrdua de qualitat de vida a les grans ciutats i “Unfractured” que té com a protagonista a l’activista Sandra Steingraber i la seva particular lluita a Nova York.

Secció Premiere (en Cinemes Girona i Cosmocaixa)
A més de la ja nomenada “Sharkwater Extinction”, es projectarà per primera vegada a Europa el 8 de novembre el documental “Eating Animals”, produït i narrat per la popular actriu Natalie Portman. Està inspirat en el llibre del mateix títol de Jonathan Safran Foer, i qüestiona l’ètica de l’agricultura industrial. Sabem realment d’on vénen els ous, làctics i carn que consumim? El seu director Christopher Dillon Quin serà present al festival per presentar la pel·lícula que clausurarà al CosmoCaixa el 25è FICMA.
Un altre estrena europea del FICMA és la de dos reconeguts activistes ambientals de Hollywood: Pierce Brosnan i Kalee Shaye Brosnan, productor i directora del documental “Poisoning Paradise”, una de les pel·lícules considerada més importants sobre el tema de tòxics en l’agricultura. Denis Delestrac, reconegut director francès, estarà en el FICMA per presentar “Captain’s
Dream” un documental sobre la primera Biennal Antàrtica que porta l’art contemporani al Pol Sud.
En aquesta secció es projectaran també:
– “Happening”, de James Redford que mostra la revolució de l’energia neta. Un documental produït per HBO, i també estrena europea en el FICMA, que manté una aliança activa amb la Fundació Robert Redford.
– “Albatross”, un poètic i emotiu film que mostra com els albatros de Laysan -en Hawái- moren principalment per la ingesta d’escombraries de plàstic.
– “Jane”, un multi-premiat documental de National Geographic sobre la vida de la famosa primatòloga anglesa Jane Goodall, potser la major experta en ximpanzés, presentat por Federico Bodganovich, Presidente de la Fundació Jane Goodal a Espanya.

Secció Planeta
Aquesta secció consta de 20 documentals de diferents durades que competiran per un premi de 1500 $. Es projectaran en les tres principals universitats de Barcelona: la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Barcelona i Blanquerna-Universitat Ramon Llull. L’entrada és gratuïta fins a completar aforament. Són documentals amb alt contingut informatiu i didàctic, que conjuntament amb la Secció
Oficial, posen de manifest la importància del cinema com una eina transformadora i que ens permet ser còmplices de moltes lluites i moviments amb l’objectiu de salvar el nostre planeta i a nosaltres mateixos.

Secció Mirades (a Cosmocaixa)
Es projectaran 30 curtmetratges de ficció, entre els quals es troben 11 curts animats. El guanyador serà guardonat amb 500 $. Aquest any aquesta Secció es trasllada al CosmoCaixa i tal com indica el seu nom, es tracta de mirades iròniques, divertides, reivindicatives, imaginatives de la situació social i ambiental del nostre planeta. Dos Festivals de cinema llatinoamericans, Divercine (Uruguai) i ECOFILM (Mèxic), agermanats amb el FICMA, presenten un programa del més destacable de les seves darreres edicions.

Secció Petit Ficma (a Cosmocaixa)
El FICMA dedica aquesta secció a la infància, la joventut i les famílies, un clàssic del Festival, en la qual es projectaran documentals tant llargs com curts i s’inclouen, a més, dues activitats en què els nens són protagonistes:
– Taller “Creant robots” amb Joan Hidalgo, més conegut com “Joan robots” té 17 anys i pateix atàxia, però això no li impedeix crear robots fabricats 100% amb materials reciclats.
– Taller “Fes la teva joguina reutilitzant envasos” en què s’explica als nens com reutilitzar envasos per fer edificis i construir una ciutat imaginària.més destacable de les seves últimes edicions.

Secció Ficma-Pro
Espai i punt de trobada destinat a un públic més professional tant en el camp de l’audiovisual com en l’ambiental amb tallers, conferències i debats:
– “Com fer una producció sostenible” és un taller i punt de trobada entre professionals i no professionals que compta com Emelie O’Brien, assessora de grans produccions de Marvel, entre altres empreses de la indústria audiovisual americana i Hollywood. O’Brien explicarà la seva experiència en el món de l’entreteniment i com una gran producció i / o esdeveniment pot arribar a ser sostenible.
-“SUSI. Una Elefanta a l’habitació” és un documental interactiu, curtmetratge i app sobre Susi, l’elefanta engabiada al zoològic de Barcelona des de 2002, que després d’una campanya infructuosa per traslladar-la a un santuari d’animals, es va convertir en el símbol de la lluita per un veritable canvi cap a un model de zoo més sostenible, educatiu i ètic, sense interessos econòmics darrere.
– Masterclass d’Andoni Canela: després d’anys de treball, el fotògraf i realitzador espanyol Andoni Canela presenta el seu documental i reportatge fotogràfic “Panteres”
– Beca FICMA / WWF: 3a edició de la Beca del FICMA i l’ONG WWF amb una dotació econòmica de 1500 € a un projecte per a la realització d’un curtmetratge que tracti sobre temàtiques ambientals, convidant a la reflexió, conscienciació i sensibilització. Durant la cloenda es projectarà el curt “Guardià de la tortugues” que va aconseguir finançament a la 2a edició d’aquesta beca.

Jurat i Empreses i institucions col·laboradores

La 25a edició del FICMA comptarà amb un Jurat de 9 professionals del cinema i del medi ambient entre els que podem destacar a Dolores Barrientos, representant de Nacions Unides (ONU Medi Ambient), el fotògraf i realitzador Andoni Canela, el director del Festival de Cinema Ambiental del Marroc, Mohammed Settar i l’activista i animalista catalana Anna Mulà. A més, el certamen compta amb el suport institucional de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, i el patrocini de la Fundació Bancària La Caixa, Trienekens i Ecoembes.

Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....