Material per a la impessió 3D a partir de residus bioplàstics i orgànics com els pinyols d’oliva

Els projectes guanyadors de la darrera edició del Programa Generació d'Idees, centrat en trobar solucions en l'àmbit de l'economia circular, han estat Green3D i Cerclab, i actualment es troben en fase de desenvolupament. La vuitena edició d'aquest programa ha volgut trencar amb el concepte lineal i insostenible d'extreure, produir, consumir i llençar. L'objectiu era crear sinergies entre investigadors, empreses, entitats i ciutadans per generar projectes capaços d'oferir nous models de consum i producció sostenibles a partir de propostes d'experts en la temàtica. Aquest estiu, una vintena d'investigadors i investigadores d'universitats catalanes i de centres de recerca han rebut formació per generar solucions de mercat a partir de la seva recerca i resoldre reptes de l?economia circular. Tots ells han treballat en equips multidisciplinaris per desenvolupar el seu projecte innovador i han estat assessorats per mentors experts.

[foto] 
Greene3D, millor iniciativa en economia circular

Els dos projectes guanyadors de la vuitena edició del Programa de Generació d’Idees, i que es troben actualment en fase d’incubació, han estat  Greene3D, que combina innovació i economia circular en el desenvolupament de material sostenible destinat a la impessió 3D a partir de residus orgànics i bioplàstics, i Cerclab que proposa aprofitar el plàstic reciclat per crear nous productes de valor.

Els premis es van atorgar el passat mes de juliol i els projectes es troben ara en fase d’incubació a l’edifici Eureka del PArc de Recerca de la UAB.

[foto] 
Green3D va ser el projecte guanyador del primer premi, guardonat amb 2.500 euros i sis mesos d’incubació, per un projecte que combina innovació i economia circular, impulsat per Laura López Mir, doctora en física de Materials per l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), i Beatriz Espinosa Aquino, doctoranda a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA).  Green3D utilitzen com a residu el pinyol d’oliva, un recurs molt abundant i accessible a l’estat espanyol. Actualment, el pinyol d’oliva ja es fa servir com biocombustible, com a additiu per a ciment i ceràmica o com a filtre de metalls pesats. Les dues emprenedores li afegeixen l’avantatge de la fabricació a mida que ofereix la tecnologia 3D. Entre les potencials aplicacions del material es troben l’absorció de metalls pesants, el filtratge d’aire o les peces industrials lleugeres amb propietats d’aïllament acústic i tèrmic.

[foto]
El segon premi del Programa, que consta de 1.500 euros, se l’va endur Cerclab, impulsat per Marta Santamaría, investigadora de la Universitat Politècnica de Barcelona i Gerardo Ezequiel i Erica Volpini, socis fundadors de Semilla. Es tracta d’un laboratori 4.0 que té l’objectiu d’aprofitar el plàstic reciclat per crear nous productes de valor. Des d’una perspectiva d’innovació social i col·laborativa, Cerclab inclou un espai físic de recuperació i transformació de plàstic reciclat dels residus d’envasos. A més a més, també contempla una plataforma web d’innovació oberta on s’imparteixen cursos d’innovació social i tecnològica i es fomenta la col·laboració i sinèrgies entre usuaris promocionant la inclusió sociolaboral de persones amb diversitats o en risc d’exclusió.

Programa Generació d’Idees
El Programa Generació d’Idees fomenta l’esperit emprenedor, la cultura de la innovació i ajuda als investigadors i doctorands de tots els àmbits científics a trobar la millor aplicació a la seva recerca. Aquesta 8a edició del programa s’ha organitzat conjuntament entre el Parc de Recerca UAB , la Universitat Autònoma de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. El programa combina la formació teòrica i pràctica per tal que els investigadors coneguin com transferir la seva tecnologia a la societat a partir d’una idea basada en la recerca que desenvolupen o provinent de reptes plantejats per altres actors del sector (empreses/administració i ciutadania). En aquesta edició el programa s’ha centrat en la generació d’idees en l’àmbit de l’economia circular i col·laborativa.
L’objectiu principal és fomentar sinergies entre agents del sector i potenciar projectes enfocats a generar nous models de consum i producció en aquest àmbit.

Comparteix-me:

La temperatura mitjana del 2024 supera l’escalfament d’1´5ºC respecte l’època preindustrial

En plena crisi pels incendis de Los Àngeles, als EEUU, el programa europeu Copernicus confirma que el 20024 ha estat l'any més càlid des que hi ha registres...

El Centre en Resiliència Climàtica i la plataforma Nactiva s’uneixen per treballar en la regeneració del Delta de l’Ebre

La plataforma col·lectiva per a la protecció i regeneració del capital natural al Mediterrani Nactiva i el Centre en Resiliència Climàtica han segellat una aliança estratègica per posar en marxa...

Els ajuts als ramats es mantindran durant quatre anys per afavorir l’acció de la pastura en una mateixa zona

Per primera vegada, els ajuts als ramats per mantenir el sotabosc, reduir el risc d'incendis i afavorir les pastures, seran per un període de quatre anys consecutius, a fi de...