El despoblament i el seus efectes sobre la sostenibilitat territorial, a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent, a la Catalunya Nord

La 54ena edició de la Universitat Catalana d'Estiu, que es celebra a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord entre el 17 i el 23 d'agost sota el t´tiol genèric de "Paisos Catalans, Europa, Espanya: Conflictes, aspiracions , possibilitats" dedica el curs de l'àrea de Ciències de la Natura a analitzar el despoblament del rerepaís i els seus efectes sobre la sostenibilitat territorial. El curs, està coordinat per el geògraf i doctor en Ciències Ambientals Martí Boada i pel també doctor Jaume Marlés que s'inicia aquest any en la tasca de coordinador. A més de les sessions dels coordinadors, el programa, inclou sessions dels professors Jordi Salbanya i Jordi Bartolomé de la UB, de Josep Enric Llebot de la UAB i exsecretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, del consultor ambiental Ramon Queralt, de Salvador Puig de la Universitat Politècnica de València, d'Anna Sanitjas, directora general d'ecosistemes forestals de la Generalitat i de la periodista Míriam Viaplana, coordinadora de monSOStenible.

[foto]

Tot i que els cursos de la UCE van des del 17 fins el 23 d’Agost, el programa de Ciències de la Natura es celebra entre els dies 17 i 20.. Coordinat per Martí Boada i Jaume Marlés, el programa, que proposa un anàlisi anàlisi i diagnosi sobre els efectes del despoblament i els canvis d’usos del sòl en el món rural i al rerepaís i llur impacte en les formes de producció del sector primari i els efectes sobre els paisatges i la biodiversitat. amb la seva Incidència en l’autosuficiència alimentària, inclou les següents sessions:

Presentació del curs
Crisi ambiental i despoblament. Manifestacions en el territori. Pèrdua de pastures i de sol agrícola. Increment de la superfície forestal. Efectes: augment del risc d’incendis, menys disponibilitat d’aigua.
per MARTÍ BOADA i JAUME MARLÉS (Universitat Autònoma de Barcelona)
dia 17, de les 9 a dos quarts d’11 del matí

Boscos i masies: dos patrimonis a reivindicar
Actualitat dels boscos, i dels masos. Despoblament i pèrdua de cultura i del patrimoni dels masos, increment de la massa forestal. On som i cap on anem.
per JORDI SALBANYÀ (Universitat de Barcelona)
dia 17, de dos quarts d’11 a les 12 del migdia

Serra de Tramuntana, Mallorca
La població de cabres assilvestrades. Impacte positiu o negatiu a l’ecologia del paisatge?
per JORDI BARTOLOMÉ (Universitat Autònoma de Barcelona)
dia 18, de les 9 a les 10 del matí

Emergència climàtica
Concepte i situació actual. Manifestacions mesurables. Estat de la qüestió a escala local i planetària.
per JOSEP ENRIC LLEBOT (Universitat Autònoma de Barcelona, president del Parc Nacional d’Aigües Tortes – Sant Maurici)
dia 18, de les 10 a les 12 del migdia

Terres de Ponent, territori entre regadius
Canal d’Urgell i Canal Segarra Garrigues i els valuosos ecosistemes estèpics. Com compatibilitzar la sostenibilitat territorial.
per RAMON QUERALT (consultora ambiental La Llena)
dia 19, de les 9 a dos quarts d’11 del matí

Són el tractats internacionals una via per a la superació efectiva de la crisi ambiental?
De la Cimera de Rio 92 als nostres dies.
per MÍRIAM VIAPLANA (periodista, directora del portal Món Sostenible)
dia 19, de dos quarts d’11 a les 12 del migdia

Sostenibilitat territorial al País Valencià
Paper del sector dels cítrics i de la producció vitivinícola, exemples de sostenibilitat.
per SALVADOR PUIG (Universitat Politècnica de València)
dia 20, de les 9 a de dos quarts d’11 del matí

Gestió del territori
Boscos i pastures. Prevenció d’incendis davant l’escalfament global
per ANNA SANITJAS (directora general d’ecosistemes forestals, Generalitat de Catalunya)
dia 20, de dos quarts d’11 a les 12 del migdia

Altres cursos que es poden seguir a la UCE d’aquest estiu s’inscriuen en les àrees de Ciènciaq i Tecnologia, Ciències de la Salut, Música o Dret entre d’altres. Podeu consultar el programa complert, tant dels cursos com de les activitats, en el link que trobareu a la dreta d’aquesta mateixa pàgina.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...