El Congrés Mundial de la Natura fa una crida a la recuperació post-pandèmica basada en la natura

El Congrés Mundial de la Natura que s'ha celebrat entre el 3 i l'11 de setembre a la ciutat francesa de Marsella, es va clausurar divendres fent una crida a determinar una agenda de conservació de la natural i amb una crida als governs a realitzar una recuperació de la pandèmia basada en la natura, invertint a l'almenys el 10% dels fons mundials de recuperació en la natura. El Congrés també va adoptar una seguit de resolucions i compromisos per abordar urgentment les crisis interrelacionades de el clima i la biodiversitat. En aquests mateixos dies, una altra ciutat francesa, Rennes ha acollit del 6 al 10 de setembre l'edició d'enguany del Congrés Ecològic Mundial, un espai global i divers per mostrar i exposar el coneixement, l'aprenentatge i la formulació de solucions ecològiques i sostenibles.

Les resolucions adoptades per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, UICN al Congrés Mundial de la Natura inclouen una crida a protegir el 80% de l’Amazònia d’aquí a 2025, a vedar la mineria d’aigües profundes en els oceans, ja que la comunitat mundial adopti un ambiciós enfocament de “Una Sola salut “. La participació activa de les Organitzacions de Pobles Indígenes en el procés democràtic de la UICN va permetre posar l’accent, en moltes resolucions, en els drets dels pobles indígenes i el paper que exerceixen en matèria de conservació. En total, els més de 1500 Membres de la UICN van adoptar 148 resolucions i recomanacions, 39 mitjançant votació durant el Congrés de Marsella, i 109 mitjançant votació en línia abans de l’esdeveniment. Entre les decisions preses al Congrés es va trobar una resolució perquè la UICN creés una Comissió de Crisi Climàtica, per complementar les sis comissions existents de la Unió.

A la sessió de cloenda de Congrés, els membres de la Unió, estatals, no governamentals i d’Organitzacions de Pobles Indígenes, van aprovar el Manifest de Marsella, que inclou entre d’altres el compromís de portar a la pràctica la primera Agenda Global Indígena de la UICN , autodeterminada per les organitzacions d’aquests pobles.

Entre els compromisos anunciats per Membres estatals i no estatals durant el Congrés figuren:

– El compromís de França d’arribar a un 30% de zones protegides a nivell nacional per 2022 i un 5% de la seva zona marítima mediterrània sota forta protecció per 2027;

– El Salvador, Belize, el Pakistan, Xile i la Regió Sud de França es van comprometre a restaurar un total combinat de 5,5 milions d’hectàrees, elevant així el total de compromisos de l’Desafiament de Bonn a més de 215 milions d’hectàrees.

– Sota la direcció dels Estats de l’Oceà Índic occidental, la UICN i els seus associats es van comprometre a donar suport a la Iniciativa de l’GRAN MURALLA BLAU, primera xarxa connectada a nivell regional, que apunta a construir una economia blava regenerativa en benefici de 70 milions d’habitants , a el temps que preserva i restaura la biodiversitat marina i costanera.

Els Membres van aprovar també un nou Programa per a la UICN per als propers quatre anys i van triar un nou equip de direcció de la Unió, incloent a la nova presidenta Razan A l’Mubarak.
Amb prop de 6000 participants inscrits a Marsella i més de 3500 participants en línia, aquest esdeveniment híbrid va reunir dirigents governamentals, indígenes, de la societat civil, de comunitats religioses i espirituals, el sector privat i el món acadèmic, per definir col·lectivament accions encaminades a respondre als reptes més urgents de la conservació i el desenvolupament sostenible.

“El Congrés de la UICN actua com un parlament ambiental mundial únic i inclusiu, en què els governs, les ONG i els pobles indígenes fan sentir la seva veu. Les decisions preses aquí a Marsella impulsaran les accions de resposta a les crisis de la biodiversitat i el clima a la crucial dècada venidora. Col·lectivament, els membres de la UICN estan transmetent un potent missatge a Glasgow i Kunming: el moment de l’canvi fonamental és ara, “va dir el Dr. Bruno Oberle, director general de la UICN.

Més de 25 000 membres de el públic també van visitar l’Exposició i els Espais Generacions Natura

El Congrés de la UICN es va centrar en tres temes principals: el marc de conservació de la biodiversitat després del 2020, que se sotmetrà a aprovació de les parts en el Conveni de les Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica; el paper de la natura en la recuperació mundial després de la pandèmia de COVID-19; i la necessitat de transformar el sistema financer mundial i orientar les inversions cap a projectes positius per a la natura.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...