El climatòleg James Hansen i el meteoròleg Syukuro Manabe reben el premi Fronteres del Coneixement pels seus estudis pioners sobre l’escalfament global

El guardó atorgat al climatòleg James Hansen i al meteoròleg i climatòleg Syukuro Manabe, suposa un reconeixement a aquests dos científics que van establir les bases per a l'estudi del canvi climàtic abans que es descobrís que la temperatura mitjana de la terra està pujant. Hansen, que ja va exposar a la Cimera de París la necessitat d'establir una taxa global sobre l'emissió de carboni, continua defensant aquesta taxa com un camí per reduir l'escalfament global.

El premi Fronteres del Coneixement de la Fundació BBVA, en la categoria de canvi climàtic, es va donar a conèixer el passat mes de gener, però la cerimònia d’entrega s’ha fet aquest dijous 15 de juny a la seu central de la Fundació a Madrid, on s’han entregat els guardons dels premis de la 9ena edició en totes les categories.

[foto] 

Segons l’acta del jurat del premi del BBVA, els guardonat James Hansen i Syukuro Manabe han estat premiats “pel desenvolupament dels models matemàtics del sistema climàtic i per l’ús pioner d’aquests models per projectar la resposta del clima de la Terra als canvis de les concentracions del CO2 atmosfèric”. El jurat del premi destaca que tots els models que es fan servir avui dia per estudiar la dinàmica de l’atmosfera i l’evolució del clima són hereus dels models de Manabe i Hansen.

Syukuro Manabe (Tòquio, Japó, 1931), que actualment està afiliat a la Universitat de Princeton, als EEUU, va ser el primer científic que va crear, als anys seixanta, models informàtics per estudiar l’atmosfera. Recent doctorat al Japó, Manabe investigava en meteorologia i al 1958 anar als EEUU per treballar amb un col·lega del US Weather Bureau a Washington. El científic va incorporar a la seva investigació l’ús de computadores i va crear el primer model de circulació atmosfèrica global, que tenia en compte elements com el vapor d’aigua, els vents o el transport del calor a l’atmosfera. Per entendre com funcionava el transport de l’escalfor a l’atmosfera resultava necessari introduir al programa els gasos d’efecte hivernacle. Així, a finals dels anys setanta, i com a investigador de l’agència americana de l’Atmosfera i l’Oceà (NOAA), Manabe va desenvolupar el seu model i, i en un moment en que no hi havia registres de temperatures a escala global ni consciència que el clima estigués canviant, ja va predir que si la concentració de CO2 en l’atmosfera es duplicava, la temperatura mitjana terrestre pujaria 2 graus.

Es tractava aleshores d’una predicció teòrica basada en poques dades i que no podia ser comprovada per l’absència encara d’un registre fiable de temperatures a escala planetària.
En un comunicat difós el gener per la Fundació BBVA, Manabe, meteoròleg senior del Programa de Ciencies Atmosfèriques i Oceàniques de la Universitat de Princeton va declarar que “Jo vaig començar abans a treballar amb models, però Hansen va ser el primer a utilitzar aquests models per fer prediccions”

James Hansen (Iowa, EEUU, 1941), que ha desenvolupat la major part de la seva carrera a la NASA i actualment treballa a la Universitat de Columbia a Nova York, va estudiar els treballs de Manabe quan, com a becari a la NASA viatjava al departament d’Astronomia de la Universitat de Tokio. Al 1967 va treballar a l’Institut Goddard per a Estudis Espacials de la NASA investigant atmosferes planetàries i, en particular, l’atmosfera de Venus. Així, Hansen va contribuir a demostrar que les altes temperatures que han esterilitzat Venus (462ºC de mitjana a la superfície) es deuen a un efecte hivernacle causat pel CO2 de la seva atmosfera. A partir d’aquell moment Hansen va decidir estudiar el clima de la Terra i va introduir models informàtics que predeien la magnitud de l’escalfament terrestre i els seus efectes sobre els oceans, el gel de l’Àrtic, les sequeres i les inundacions.  
Hansen va publicar les seves prediccions a la revista Science el 1981, amb un treball que per primera vegada incorporava dades globals de temperatura de la Terra, aconseguides a partir de l’aplicació d’una nova metodologia desenvolupada per a processar la informació de les estacions meteorològiques disponibles.

Hansen, va dir de Manabe que “és líder mundial en models climàtics globals des que vaig començar la meva carrera. La primera conclusió important de la nostra feina va ser demostrar que el clima global és sensible a l’acció humana”

 

 

Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....