Preemergència per sequera. El 75% de la població de Catalunya es troba, per falta d’aigua, en la fase prèvia a l’emergència per sequera

La fase de preemergència ve a ser un entremig entre la situació d'excepcionalitat i la d'emergència per sequera i implica una nova reducció del consum d'aigua permès per habitant i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials. En realitat es tracta d'una fase d'excepcionalitat agreujada que afecta més de 200 municipis que s'abasteixen del sistema Ter-Llobregat i que actualment estan en la situació d'excepcionalitat, En concret, la mesura afecta 202 localitats de 14 comarques, amb una població d'uns sis milions de persones Es tracta dels municipis de l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Gironès, el Maresme, la Selva, el Solsonès, el Vallès Occidental, i el Vallès Oriental. Aquesta fase de preemergència no està recollida en el Pla de Sequera, ja que es tracta d'un nou escenari per aplicar mesures transitòries i d'adaptació de forma consensuada abans d'arribar a la declaració efectiva d'emergència. Les mesures seran efectives a partir de la seva publicació al DOG. Actualment, les reserves a les conques internes catalanes estan al 18%

[foto]
Les mesures de la nova fase de preemergència s’inclouen en el llistat següent i són efectives a partir d’aquest dimecres, després que la resolució s’hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC)

– Reduir el consum màxim a 210 litres per habitant i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials. En l’escenari d’excepcionalitat el límit és de 230 litres.

– El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir amb la meitat de la dotació actual.

– Es permet el reg de supervivència per a l’arbrat, amb la mínima quantitat d’aigua indispensable.

– Les piscines privades continuaran sense poder omplir-se.

– Només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.

– Queda prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars, excepte si és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària
.
– Els vehicles només es poden rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat, que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua.

– Queda prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica.

La proposta de les noves mesures va sorgir després d’una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, el dimarts de la setmana passada, a partir d’una nova avaluació que ha fet el Govern de la situació de la sequera a Catalunya 

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu de dimarts 21 de novembre va dir que “el moment és molt crític, estem en emergència nacional, i el que fem és avançar-nos, una vegada més, fent una crida a tota a ciutadania, a les activitats econòmiques, a les entitats, a tothom, perquè ens posem tots en mode d’emergència”, va alertar el conseller Mascort. “Estem convençuts que tot l’estalvi d’aigua que es produeixi a casa, a cada activitat econòmica o esportiva, servirà per allargar l’entrada en la fase d’emergència, que suposaria haver d’establir restriccions més greus”, va explicar Mascort.

En el llistat de les noves mesures, destaca que els volums totals d’aigua que entrin als dipòsits municipals per a l’abastament de la població no podran superar els 210 litres per habitant i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials. En l’escenari d’excepcionalitat el límit és de 230 l/hab./dia

D’altra banda, el reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir amb la meitat de la dotació establerta fins ara fins amb un màxim de 200 m³/ha/mes. “Si una cosa ens va ensenyar la COVID és que els infants i joves són els que van patir més problemes de salut mental i emocionals per no poder practicar esport. Per tant, no prohibirem regar els camps, però sí que rebaixem la dotació d’aigua”, ha detallat Mascort.

També es permet el reg de supervivència per a l’arbrat, amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 a 8 hores, i només mitjançant reg gota a gota o regadora. Les piscines privades d’ús individual o unifamiliar continuaran sense poder omplir-se. Només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.

Tantmateix, queda prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars, excepte si és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. Els vehicles només es podran rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat, que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua, tret dels casos de necessitat per mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. Finalment, queda prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible per al seu manteniment

El Govern també va anunciar mesures addicionals i urgents per incidir e.n un major volum d’estalvi, proposades pels diferents departaments:

 1. Mesures d’estalvi en els edificis públics (Economia).
 2. Recomanacions d’estalvi als treballadors públics (Presidència).
 3. Campanya educativa i de sensibilització a les escoles i instituts sobre l’aigua (Educació).
 4. Convocatòria d’ajuts per valor de 12 milions d’euros al sector turístic per impulsar inversions que redueixin el consum d’aigua i la reutilització (Empresa i Treball).
 5. Campanya de formació a les treballadores del servei d’atenció a domicili públic i privat (Drets Socials) per introduir pràctiques de control dels consums d’aigua en els domicilis que atenen.
 6. Campanya per introduir pràctiques de control dels consums d’aigua als immobles de la xarxa residencial d’atenció a les violències masclistes (Igualtat i Feminismes).
 7. Agilització dels estudis per a l’ús de l’aigua regenerada en espais públics i comunitaris (Salut).
 8. Pla per reduir consum d’aigua en centres penitenciaris i de justícia juvenil (Justícia, Drets i Memòria).
 9. Campanya d’informació sobre estat de la sequera al cos consular (Exteriors). Se’ls informarà sobre les mesures adoptades perquè ho traslladin als seus països i ho comuniquin a la ciutadania que tingui la intenció de viatjar a Catalunya.
 10. Pla de seguiment de l’eficiència de les mesures que constin en el pla de sequera (Recerca i Universitats).
 11. Campanya de vigilància i control del compliment del pla especial de sequera (Interior). La tasca per part de Mossos, en coordinació amb les policies locals, anirà centrada sobretot a la vigilància i control d’infraestructures crítiques vinculades a l’aigua o altres elements com poden ser els robatoris de coure que puguin tenir una afectació en la capacitat hídrica.

Les mesures les ha aprovat el Consell d’Administració de l’ACA  dijous passat i són efectives a partir d’aquest dimecres 29 de novembre després que la resolució s’hagii publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

Campanya ‘L’aigua no cau del cel’ per fomentar l’estalvi

La portaveu del Govern Patricia Plaja també va anunciar la setmana passada l’inici de la campanya “Emergència per sequera. L’aigua no cau del cel. Estalvia aigua. És urgent”, per conscienciar la ciutadania de la situació
 “extremadament crítica” que viu el país, tenint en compte que és la pitjor sequera registrada en els darrers cent anys i que les previsions de pluja no són bones. “És una crida a l’estalvi, a l’esforç de tothom. Aquesta campanya transmet la urgència de l’estalvi d’aigua i l’esforç col·lectiu necessari. L’aigua que cadascú de nosaltres pugui estalviar beneficiarà el conjunt del país”, ha assegurat Plaja.

La campanya també explica com s’està gestionant la sequera amb tots els recursos disponibles, pal·liant-ne els efectes i optimitzant l’ús de l’aigua al màxim. Més de la meitat de l’aigua que consumim no prové de la pluja, sinó que és aigua regenerada, reaprofitada o dessalinitzada per la Generalitat.

 

   

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...