Ecoturisme a Catalunya

El CADS, en col·laboració amb el Departament d'Innovació, Universitat i Empresa (DIUE), presenta l'informe Ecoturisme a Catalunya. Una alternativa de turisme sostenible a la natura.
Ecoturisme presenta Catalunya com una de les regions turístiques líders a escala mundial, essent la principal destinació turística de l’Estat Espanyol i una de les més importants d’Europa. Aquesta importància del turisme en l’economia catalana s’ha traduït en aportat més del  12% del PIB del país, però també en generar importants impactes sobre el territori pel fet de seguir un model poc sostenible i adequat a la nostra sostenibilitat. 

És per aquest motiu que des del CADS i el DIUE es va iniciar, durant el 2009, un procés d’avaluació i debat del model turístic del nostre país en un moment de reconversió de molts sectors econòmics. Aquest procés d’avaluació s’ha centrat particularment a cercar alternatives per evitar l’estacionalització o la concentració excessiva tant dels beneficis econòmics com dels impactes per la massificació. És en aquest procés de canvi on l’ecoturisme, modalitat encara incipient i amb gran potencial, s’entreveu com a part important d’un nou model de turisme al nostre país

En aquest context, els objectius del treball són clarificar les bases conceptuals de l’ecoturisme, aproximar-ne el grau de desenvolupament a Catalunya, diagnosticar-ne la situació actual a partir de les visions dels principals agents implicats, i apuntar estratègies i mesures que serveixin de guia per definir les actuacions futures de desenvolupament de l’ecoturisme al nostre país.  

Per assolir aquests objectius, i per elaborar aquest estudi definitiu, s’ha dut a terme una recerca documental profunda i exhaustiva i s’ha comptat amb la participació d’un gran nombre d’agents públics i privats relacionats amb l’ecoturisme a Catalunya. Això ha estat possible a partir de dues sessions participatives, a Barcelona i a Solsona, organitzades pel CADS durant el primer semestre del 2009, i on van assistir més de cinquanta agents relacionats amb l’ecoturisme al país. Dels resultats d’aquestes sessions se n’han extret, entre altres, la proposta d’estructura del propi informe, les principals conclusions i objectius.  

El terme ecoturisme s’utilitza a Catalunya des de fa pocs anys, però té al darrere uns fonaments teòrics i pràctics desenvolupats per nombrosos estudis i investigacions, i a més compta amb el suport d’institucions públiques, entitats no governamentals i empreses privades de molts països d’arreu del món. Perquè a una activitat turística se li pugui posar aquest prefix “eco”-, i per tant passi a ser una forma de turisme sostenible, s’han consensuat un seguit de principis bàsics que s’han de complir. Aquests principis fan de l’ecoturisme una forma de turisme sostenible, atès que:

– Contribueix a conservar el patrimoni natural i cultural dels indrets que es visiten.
– Contribueix a millorar la qualitat de vida de les poblacions locals, incloent-les en  els processos de planificació de l’ecoturisme, i promou que siguin empreses petites i de propietat local les que es beneficiïn dels ingressos derivats.
– Procura reduir al màxim els impactes negatius sobre l’entorn natural i respecta la cultura i les tradicions locals.
– Inclou elements interpretatius i educatius per informar i conscienciar els turistes sobre la necessitat de conservar la natura, la biodiversitat i el patrimoni cultural associat.
 
Des del punt de vista institucional, el país disposa d’un conjunt d’agents socials relacionats amb el turisme i el medi natural que facilitaria una promoció més important de l’ecoturisme. Aquests agents són organitzacions i entitats, públiques i privades, que per elles mateixes o per la seva capacitat d’influència poden tenir un impacte en l’impuls de l’ecoturisme. Tot i això, al llarg del treball es constata la manca de coordinació i d’una estratègia conjunta entre aquests agents implicats en l’ecoturisme. Així doncs, per tal de promoure i desenvolupar amb èxit l’ecoturisme, caldrà una bona comunicació i col·laboració entre tots ells. 

Malgrat que a Catalunya existeixen diverses iniciatives i productes que es podrien considerar ecoturístics, l’ecoturisme és una modalitat turística poc promocionada en relació a d’altres de més consolidades. Tot i això, en els darrers anys les administracions han començat a promoure l’ecoturisme, i en general, el turisme en espais naturals. Un pas important en aquesta direcció ha estat el Pla Estratègic del Turisme a Catalunya 2005-2010, on es proposa elaborar un Pla director de l’ús turístic del paisatge, els recursos i els espais naturals. L’estudi Ecoturisme a Catalunya, podria ser un primer pas cap a l’elaboració del pla director en qüestió. 

La presentació de l’informe Ecoturisme a Catalunya (Barcelona, 27-11-2009) ha estat conduïda pel director del CADS Ramon Arribas, i el coordinador de l’informe, Xavier Basora, i ha comptat amb la participació del director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Jordi Palau, i el director del Consorci Vies Verdes de Girona, Emili Mató que han exposat els punts forts i les oportunitats de millora en iniciatives reals de turisme sostenible a la natura.  
L’acte també ha comptat amb la presència del conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...