[foto]
“La Setmana del milió de peces de roba” és l’acció més destacada en l’àmbit de la recuperació i la gestió del tèxtil que es farà durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, i que acaba el 24 de novembre.
Enguany, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus posa l’accent en l’educació i la comunicació per a fomentar-hi un canvi de comportament a l’hora de produir i comprar productes i gestionar-ne els residus. “Reduir la generació de residus no és només una obligació legal sinó una necessitat social, econòmica i ambiental”, defensen els organitzadors de l’esdeveniment, “hem d’educar i comunicar per a mostrar l’impacte ambiental dels residus mal gestionats. El planeta i els recursos són finits, hem de cercar maneres de produir i consumir de forma més sostenible, dirigint-nos cap a una economia circular, en equilibri amb el nostre entorn”. Per això, durant la Setmana es duen a terme campanyes i activitats per a millorar la comunicació i l’educació en la prevenció de residus. “La Setmana del milió de peces de roba” és el repte que adopta la Fundació Humana durant els nou dies de l’esdeveniment. En l’edició de l’any passat, l’entitat va recuperar 444 tones a Espanya mitjançant la xarxa de contenidors (i també les botigues Humana de moda sostenible) on els ciutadans hi dipositen la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de llar que ja no utilitzen, però estan en bon estat i poden tenir una segona vida. L’entitat converteix aquest residu tèxtil en un recurs amb fi social.
Aquestes tones es van traduir en 919.000 peces que es van traslladar a alguna de les tres plantes de preparació per a la reutilització de la Fundació (a Madrid, Barcelona i Granada): la destinació final és principalment la reutilització i el reciclatge.
Elisabeth Molnar, directora general d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo, assenyala: “La Setmana Europea de la Prevenció de Residus és una oportunitat excel·lent per a insistir en la importància de no generar residus innecessaris i de proposar iniciatives per a fer més sostenible el sector, amb una visió d’economia circular. El residu tèxtil és un recurs amb una segona vida i així contribuïm a la sostenibilitat del planeta. La roba de què ens desfem és un actiu que, gestionat amb vocació social, es converteix en motor de progrés a Espanya i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament en l’hemisferi Sud”.
Activitats d’Humana durant la Setmana
A més del repte de recollir la major quantitat possible de roba usada amb un social, Humana s’involucra a fons a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Per això impulsa aquestes altres activitats:
• Tallers de sensibilització
· Els supermercats Caprabo repartiran 8.500 fulls informatius als clients sobre la importància de la prevenció de residus i la reutilització.
· Campanya solidària de recollida de roba usada a les oficines de Caprabo..