Amb aquesta iniciativa, el Goblal Wind Day, l’Associació Europea d’Energia Eòlica (EWEA) i el Consell Mundial d’Energia Eòlica (GWEC) promouen el coneixement d’aquesta font natural d’energia alternativa i les seves possibilitats per transformar el món. La celebració es va inaugurar el 2007 a 18 països europeus; el 2009 va adquirir l’estatus de mundial. De parcs eòlics n’hi ha en més de 70 països arreu del món. Un aerogenerador de 3 MW produeix l’equivalent a l’energia que consumeixen més de 2.000 llars catalanes tipus.
L’energia eòlica significa menys CO2 i un aire més net a les nostres ciutats
L’energia eòlica és la forma més barata de nova generació elèctrica a la majoria d’Europa, i això inclou el vent en alta mar que no es queda enrere ja que la seva despesa ha disminuït més del 60% en 3 anys. Així, cada cada cop més fàcil i econòmic integrar l’energia eòlica al sistema energètic. Com a recurs local, el vent també significa molts menys diners destinats a les importacions de combustibles fòssils.
L’aerogenerador de propietat compartida de Pujalt
Tot i que els aerogeneradors de propietat compartida són força comuns tant a Europa com als EEUU, el de Pujalt és el primer que es va projectar amb aquest model tant a Catalunya com a l’Estat Espanyol. Es tracta ja no tant sols de consumir energia verda sinó també de generar-la i de democratitzar aquesta generació d’energia eòlica.
Per l’enginyer Pep Puig, impulsor del projecte, l’avatgatge d’aquest sistema és la democratització de la generació de l’energia. Quanta més gent sigui propietària de generadors d’energia neta, més aviat es podrà prescindir de l’energia bruta, procedent de combustibles fòssils. El projecte va començar el 2013 i a principis del 2018, quan vaq començar a funcionar, comptava amb 380 socis, El cost de la instal·lació va ser de 3 milions d’euros. Una inversió que, en els pitjors dels escenaris, s’amortitzaria en 20 anys, però en condicions nornals serà abans.
Aquest aerogenerador (Enercon E-103) de fabricació alemanya amb una torre de 80 metres d’alçada i les pales de 50m cadascuna, no te caixa de canvis perquè el generador que porta és multipolar, fet que fa que produeixi electricitat a la mateixa velocitat que giren les pales, unes pales que poden començar a girar amb una velocitat del vent a partir de 10 KM/hora..Amb una potencia de 2,5 MW, l’aerogenerador produirà l’electricitat equivalent al consum de 2000 families.
L’energia que genera l’Enercon E-103 s’injectarà a la xarxa elèctrica allà mateix on es produeix, en el terreny on està situat el molí, que és propietat d’un dels socis del projecte. Cada soci va fer l’aportació que va voler en el projecte. “Hi ha qui va posar només 100€ i n’hi ha algun que n’ha posat 50000. Tothom hi ha participat amb la quantitat que ha volgut o ha pogut” explica Pep Puig.
El fet que es triés Pujalt, municipi fronterè entre l’Anoia i la Segarra, es deu a la seva ubicació, en un altiplà de 750 m d’alçada (el nom del poble ja significa Puig Alt). Es tracta d’una zona ventosa on ja exiteixen medicions de vent (hi ha més molins intal·lats), pròxima a la xarxa de distribució elèctrica fet que facilita la connexió, i de fàcil accés a la instal·lació.