«Del camp a taula» una estratègia europea dissenyada per recuperar un sistema alimentari just, sa i respectuós amb el medi ambient

Aquesta estratègia fixa uns objectius concrets per transformar el sistema alimentari europeu, com ara la reducció del 50 % de l'ús i del risc que plantegen els pesticides, la reducció de com a mínim el 20 % de l'ús de fertilitzants, la reducció del 50 % de les vendes d'antimicrobians que es fan servir en els animals de granja i en l'aqüicultura i l'increment en un 25 % de l'agricultura ecològica. Aquesta estratègia, explicada pel cap d'unitat adjunt de la Direcció General d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea, Ricard Ramon en una presentació on-line organitzada per la Representació de la CE a Barcelona,aquesta setmana, es va aprovar el 20 de maig per la Comissió Europea juntament amb altra estratègia sobre la biodiversitat. Totes dues estratègies es reforcen mútuament perquè fan que la naturalesa, els agricultors, les empreses i els consumidors col·laborin per aconseguir un futur sostenible i alhora competitiu. I de totes dues n'hem parlat al programa de ràdio monsostenible, amb en Ricard Ramon i amb Ferran Tarradellas, director de la Representació de la CE a Barcelona.

[foto]

La Comissió Europea va aprovar el 20 de maig dues noves estratègies, una sobre 
biodiversitat per tornar a posar la naturalesa en les nostres vides i una altra anomenada «Del camp a taula» per recuperar un sistema alimentari just, sa i respectuós amb el medi ambient

En la mateixa línia que el pacte verd europeu, totes dues estratègies proposen mesures i compromisos europeus molt ambiciosos per aturar la pèrdua de biodiversitat a Europa i arreu del món i perquè els nostres sistemes alimentaris esdevinguin normes mundials que fomentin la sostenibilitat competitiva, la protecció de la salut humana i planetària i els mitjans de vida de tots els agents de la cadena de valor alimentària. La crisi del COVID-19 ha demostrat fins a quin punt ens fa vulnerables la pèrdua de biodiversitat i fins a quin punt és important disposar d’un sistema alimentari que funcioni correctament i en benefici de la nostra societat. Totes dues estratègies situen el ciutadà en el centre de totes les polítiques i impliquen un compromís per millorar la protecció de la terra i del mar, restaurar els ecosistemes degradats i fer que la UE esdevingui líder a nivell internacional tant pel que fa a la protecció de la biodiversitat, com a l’establiment d’una cadena alimentària sostenible.

Estratègia sobre la biodiversitat

La nova estratègia sobre la biodiversitat aborda els factors clau de la pèrdua de biodiversitat, com ara l’ús insostenible de la terra i del mar, la sobreexplotació dels recursos naturals, la contaminació o la presència d’espècies exòtiques invasores. Aprovada en plena pandèmia del COVID-19, l’estratègia és un element cabdal del pla de recuperació de la UE, imprescindible per poder prevenir futures pandèmies i millorar la nostra resiliència i per oferir oportunitats de negoci i d’inversió immediates que permetin restaurar l’economia de la UE. També pretén fer que la biodiversitat esdevingui una part integral de l’estratègia general de creixement econòmic de la UE. A més, entre d’altres coses, aquesta estratègia també proposa de fixar-nos uns objectius vinculants que permetin restaurar ecosistemes i rius degradats, millorar la salut de les espècies i hàbitats protegits de la UE, recuperar els pol·linitzadors en benefici de les terres de conreu, reduir la contaminació, fer que les nostres ciutats siguin més verdes, impulsar l’agricultura ecològica i d’altres pràctiques agrícoles respectuoses de la biodiversitat i millorar la salut dels boscos europeus. L’estratègia proposa passos concrets per situar la biodiversitat europea en la via cap a la recuperació d’aquí al 2030. Això suposa transformar com a mínim el 30 % de les terres i mars europeus en zones protegides i ben gestionades i fer que com a mínim el 10 % de la superfície agrícola recuperi la seva alta diversitat i les seves característiques paisatgístiques.

Les mesures previstes en matèria de protecció de la naturalesa, ús sostenible i recuperació de la biodiversitat aportaran beneficis econòmics a les comunitats locals i crearan llocs de treball i un creixement sostenibles. A la recuperació de la biodiversitat s’hi destinaran cada any 20 000 milions d’euros provinents de fons europeus, nacionals i privats.

Estratègia “Farm to fork”

L’’estratègia «Del camp a taula» permetrà de fer una transició cap a un sistema alimentari europeu sostenible que protegeixi la seguretat alimentària i garanteixi l’accés a dietes sanes i conreades en un planeta sa. A més, reduirà la petja ambiental i climàtica del sistema alimentari europeu i en millorarà la resiliència tot protegint la salut dels ciutadans i garantint alhora els mitjans de subsistència dels operadors econòmics. Aquesta estratègia fixa uns objectius concrets per transformar el sistema alimentari europeu, com ara la reducció del 50 % de l’ús i del risc que plantegen els pesticides, la reducció de com a mínim el 20 % de l’ús de fertilitzants, la reducció del 50 % de les vendes d’antimicrobians que es fan servir en els animals de granja i en l’aqüicultura i l’increment en un 25 % de l’agricultura ecològica. També proposa mesures molt ambicioses per aconseguir que la tria alimentària saludable sigui la més senzilla per als ciutadans europeus, inclosa la millora de l’etiquetatge per tal de satisfer més bé les necessitats d’informació dels consumidors sobre els aliments saludables i sostenibles.

[foto]

Els agricultors, els pescadors i els aqüicultors europeus han de tenir un paper clau en la transició cap a un sistema alimentari més equitatiu i més sostenible. Per tant, rebran tot el suport de la política agrícola comuna i de la política pesquera comuna mitjançant nous mecanismes de finançament i règims ecològics que fomentin les pràctiques sostenibles. La sostenibilitat de la marca europea obrirà noves oportunitats de negoci i diversificarà les fonts d’ingressos dels agricultors i dels pescadors europeus.

Totes dues estratègies són un element clau del pacte verd europeu i, a més, permetran d’impulsar la recuperació econòmica europea. En un context com el d’ara del coronavirus, aspiren a millorar la resiliència de les nostres societats davant de futures pandèmies o d’altres amenaces, com ara el canvi climàtic, els incendis forestals, la inseguretat alimentària o noves epidèmies. La manera de fer-ho és donant suport a pràctiques més sostenibles en l’àmbit de l’agricultura, la pesca i l’aqüicultura, protegint  la fauna silvestre i lluitant contra el comerç il·legal d’espècies salvatges.

Totes dues estratègies també tenen un important vessant internacional. L’estratègia sobre la biodiversitat referma la determinació de la UE de donar exemple en la lluita contra la crisi que pateix la biodiversitat a nivell mundial. La Comissió vol mobilitzar tots els instruments de l’acció exterior i de les seves associacions internacionals per contribuir a crear un nou i ambiciós marc jurídic de l’ONU en matèria de biodiversitat a la conferència de les parts del Conveni sobre diversitat biològica que se celebrarà el 2021. D’altra banda, l’objectiu de la segona estratègia, «Del camp a taula», és promoure una transició global cap a sistemes alimentaris sostenibles en estreta col·laboració amb els socis internacionals.

«La crisi del coronavirus ha demostrat com en som, de vulnerables, i com n’és, d’urgent, la necessitat de restablir l’equilibri entre l’activitat humana i la naturalesa. El canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat són un perill evident i real per a la humanitat. Com a components cabdals del pacte verd europeu, l’estratègia sobre la biodiversitat i l’estratègia «Del camp a taula» aspiren a establir un més bon equilibri entre la naturalesa, els sistemes alimentaris i la biodiversitat, a protegir la salut i el­ benestar dels nostres ciutadans i, alhora, a millorar la competitivitat i la resiliència europees. Totes dues estratègies són un element clau de la gran transició que tot just encetem», segons el vicepresident executiu de la Comissió Europea responsable del Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans.

«Hem de tirar endavant i fer que el sistema alimentari europeu esdevingui un impulsor de la sostenibilitat. L’estratègia «Del camp a taula» ha de suposar un punt i a part pel que fa a la manera com produïm, comprem i consumim els nostres aliments i tot plegat ha de redundar en benefici de la salut dels nostres ciutadans, de les nostres societats i del medi ambient en general. A més, aquesta estratègia ofereix l’oportunitat de conciliar els nostres sistemes alimentaris amb la salut del nostre planeta, garanteix la seguretat alimentària i satisfà el desig dels europeus de disposar d’una alimentació sana, equitativa i ecològica», segons la 
comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides.

«La naturalesa és vital per al nostre benestar físic i mental, ens filtra l’aire que respirem i l’aigua que bevem, regula el clima i pol·linitza els nostres conreus, però val a dir que estem actuant com si no ens importés gens i l’estem degradant a un ritme sense precedents. Aquesta nova estratègia sobre la biodiversitat es basa en tot el que ja ha funcionat en el passat, però hi afegeix més instruments que ens permetran d’avançar cap a una sostenibilitat de debò que sigui beneficiosa per a tothom. L’objectiu de la UE és protegir i restaurar la naturalesa, contribuir a la recuperació econòmica arran de la crisi del coronavirus i liderar el camí cap a un marc jurídic mundial prou ambiciós per protegir la biodiversitat arreu del planeta», va afegir el dia de la presentació de ‘estrategia el comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevicius.

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...